bulion - 9142 przepisów (strona:347/610)

KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 127

klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej  bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem(...)pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy. Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami smaku. W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z sosami pieczeniowymi, śmietaną

Kuchnia w opałach
MŁODE ZIEMNIACZKI I PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM 104

zazwyczaj podaje je się z wody i posypuje koperkiem. Odkąd moja mama przekazała mi swój sposób, na ich przygotowanie, są moimi ulubionymi :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 szalotka bulion 10 pieczarek 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki sól, pieprz oliwa młode ziemniaki 2 łyżki margaryny zielona cebulka 2 łyżki śmietany sól A jak to zrobić: Piersi z kurczaka(...)umyć, oczyścić z błonek i pokroić każdą na trzy części. W rondelku podgrzać oliwę i dodać drobno pokrojoną szalotkę, smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone piersi i zalać całość bulionem. Po około 15 minutach dodać dość grubo pokrojone pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już dobrze ugotowane, dolać śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Całość zagotować. Ziemniaczki

Kuchnia w opałach
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 126

talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego)  papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona papryka A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i przy pomocy własnej pięści, delikatnie je rozbić. Wszystkie posolić(...)zewnątrz owinąć plastrami boczku. Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladki z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni (pod przykryciem

Kuchnia w opałach
RYŻ Z BOCZNIAKAMI I KURCZAKIEM 115

obiad. SKŁADNIKI: 200 g ryżu 200 g boczniaków 2 piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka czerwona 1 mała papryczka pomarańczowa 1 łyżka oliwy z oliwek 500 ml bulionu sól pieprz A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, którą zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Smażyć 5-8 minut(...)czasu do czasu mieszając. Wsypać ryż.  Smażyć do czasu, aż ziarna zrobią się przezroczyste. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem.   Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu  (mieszając) około 15 minut, do czasu, aż płyn się wchłonie.  Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać

Kuchnia w opałach
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM 171

głowie, że musiałam coś z nimi pokombinować. Wyszedł całkiem smaczny obiad. SKŁADNIKI: 1 duża polędwiczka wieprzowa 1 szalotka 200 g kurek 100 ml śmietany 18 % mąka olej sól pieprz bulion lub woda A jak to zrobić:  Polędwicę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około 3 cm. Każdy plaster lekko rozbić przy pomocy własnej pięści. Mięso z każdej(...)strony oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron. Gdy mięso nabierze lekko złotego koloru, podlać całość bulionem lub wodą. Dodać pokrojoną w piórka szalotkę i umyte oraz pokrojone kurki. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec sos zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić

Kuchnia w opałach
Pierś indyka duszona w piwie 169

Obiad z piersi indyka dość szybki i bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI: 50 dag piersi z indyka 1  szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka piwa 2 łyżki maki do obtaczania mięsa 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowego pół paczki przyprawy do indyka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić  w plastry. Z sosu sojowego i przyprawy(...)niej indyka, Zostawić na ok. 2-3 godz. Następnie indyka obtaczamy w mące wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy. Zalewamy szklanką  jasnego piwa ,dodajemy również szklankę  bulionu. Marchewkę obieramy kroimy w talarki, dodajemy do mięsa i wywaru. nakrywamy i dusimy ok. 20-30 min. Możemy jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i  surówką

W kuchennym oknie Ewy
Zupa z cykorii z omletem. 126

Składniki: 3 średnie cykorie 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 jajka 1,5 l bulionu mięsnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 śmietana 18% 1 łyżka masła 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić drobno i wszystko włożyć do garnka. Zalać gorącym bulionem i gotować około

O kuchni z uczuciem
Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga 171

średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól do smaku - 2 łyżki ekstraktu pomidorowego - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku(...)oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso. Bierzemy duży garnek  (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso

Smaki Brazylii
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 256

śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz(...)lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo

OstryKęs
Zupa meksykańska z mini kiełbaskami 288

Dziś polecam pyszną zupkę w sam raz na mroźne dni. Pyszna i sycąca, z fasolą i kukurydzą Bonduelle oraz kiełbaskami Degustino. składniki: ok 1,5 l bulionu 4 opakowania mini kiełbasek Degustino 1 duża puszka kukurydzy  1 duża puszka czerwonej fasoli  1 mała puszka białej fasoli  250 ml przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 listki laurowe(...)łyżki mąki pszennej do zagęszczenia olej do smażenia Kiełbaski pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrac i pokroic w półplastry. Pokrojone kiełbaski i cebulę podsmażyc na oleju. Następnie zalać bulionem. Dodać listki laurowe i przecier pomidorowy, zagotować. Potem dodać osączone warzywa z puszki oraz słodką paprykę i majeranek. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz chili. Ponownie zagotować. Zagęścić mąką wymieszaną

Monia miesza i gotuje
PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK 185

Składniki: 500 g pieczarek brązowych 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula  bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie  oliwa z oliwek śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę(...)pietruszkę  obieramy kroimy na plasterki. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną natką pietruszki (tym razem u mnie zabrakło

Walijskie Pichcenie
Pak choi w sosie ostrygowym 275

obrany i starty 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego, światło 1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry 1 szczypta cukru 120 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować  przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor(...)Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do woka i mieszać, aż sos zgęstnieje i otoczy  pak choi. przełożyć  na półmisek i natychmiast podawać

Stare Gary
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 265

wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki(...)podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane  masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam  obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję  w niewielką kostkę i wrzucam do garnka. Gotuję warzywa do miękkości, najlepiej  pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Na samym końcu

W kuchni Karmel-itki
Zupa z zielonego groszku i sera pleśniowego 125

Proponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone cebule oliwa 300 ml bulionu drobiowego 2 listki laurowe 800 g mrożonego zielonego groszku 700 ml wody 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur) 3 łyżki białego octu winnego szczypta gałki muszkatołowej sól(...)pieprz szczypta cukru Wykonanie: Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę

IMPRESJA SMAKU
Zupa krem z białych warzyw 142

ziemniakami... zadziwiająco podbija smak. Składniki: 1/2 dużego selera 1/2 kg ziemniaków 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku 2 listki laurowe 2-3 łyżki suszonego tymianku 1,5 l bulionu z kury Wykonanie: Seler, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa z listkami laurowymi i zalewamy bulionem. W trakcie gotowania dodajemy tymianek. Składniki

IMPRESJA SMAKU