przelamuja chrupiace grzanki.Dodatek rzezuchy delikatnie zaostrza smak. Skladniki na porcje: 1/2 kalafiora (moj byl naprawde duzy) 1 cebula 1 zabek czosnku 200 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla ghee+1 sol,pieprz 4 kromki razowego pieczywa tostowego galka muszkatalowa-jesli lubisz rzezucha do przybrania Wykonanie: cebule pokroic w piorka i podsmazyc na zloto(...)koniec dodac posiekany zabek czosnku Kalafior obrac z lisci i wyciac glab,odzielajac tylko rozyczki,pociete na mniejsze kawalki.Dolozyc do cebuli z czosnkiem i mieszajac podsmazyc kilka minut podlac bulionem i mlekiem kokosowym,tak by przykryc kalafiora .Gotowac do miekkosci okolo 15 minut. w miedzyczasie kromki chleba tostowego pokroic w kostke i podsmazyc na rumiano gdy kalafior jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno. Skladniki: 300-500 g malych pieczarek oregano lub natka zielonej pietruszki odrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku Wykonanie: pieczarki oplukac szybko pod malym strumieniem biezacej zimnej wody,jesli trzeba podciac koncowki ogonkow wsypac pieczarki do rondelka.W bardzo malej ilosci wody rozpuscic bulion i wlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut. koperek pozbawic grubych lodyzek (mozna dodac do gotowania bulionu,by oddaly swoj aromat),a listki drobno posiekac.Na patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc kilka minut czesc koperku.Dzieki temu zupa bedzie miala intensywniejszy smak koperkowy.Nastepnie dodac 1 lyzeczke maki(...)razem ,nastepnie zasmazke polaczyc z przecedzonym bulionem.Dodaje do zupy rowniez marchewke pokrojona w talarki doprawic sola,szczypta cukru i 1 lyzeczka soku z cytryny.Do jogurtu wlac kilka lyzek goracego bulionu i dokladnie wymieszac.Zupe zestawic z ognia , wymieszac z jogurtem.Dodac reszte koperku i juz nie gotowac.Rozlac do miseczek z lanymi kluseczkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry : 1 cebula 2 lyzki masla ghee 1 lyzka brazowego cukru 2-3 lyzki przyprawy curry puszka krojonych pomidorow-400 g 200 g ketchupu-dalam Heinza 50 ml bulionu 2 lyzki ciemnego octu balsamicznego 1 lyzeczka Sambal Oelek (sos chili) 1 lyzeczka soli 500 g Rostbratwurst-5 sztuk Wykonanie: cebule obrac,pokroic w drobna kostke,zeszklic na masle ghee.Dodac(...)lyzke cukru i lekko skarmelizowac dodac curry i przesmazyc razem wlac pomidory z puszki.Mieszajac od czasu do czasu gotowac okolo 20 minut dodac ketchup,wlac bulion,ocet balsamiczny,Sambal Oelek i sol.Sambal Oelek dalam bardzo plaska lyzeczke,a sos byl jak dla mnie dosc ostry.Najlepiej skosztuj i dodaj wiecej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy kielbaski ponacinac i podgrzac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko. Skladniki na 4 porcje: 1-2 kalarepki 1/2 kalafiora 1 zabek czosnku 1 cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa 2 galazki miety sol,bialy pieprz 2 lyzki masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic w garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe(...)dzua kostke obrac klafior z wierzchnich lisci i wyciac rozyczki z polowy kalafiora dorzucic do garnka kalarepke z rozyczkami kalafiora i podsmazyc razem przez kilka minut zalac warzywa bulionem warzywnym i gotowac 15-20 minut ,az warzywa beda miekkie miedzyczasie przygotowac grzanki.2 kromki pieczywa pokroic w kostke i przyrumienic na patelni miekkie warzywa zmiksowac na gladki krem.Dosmaczyc sola
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku.Dodalam mleko kokosowe i zielona paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato. Skladniki : 500 g brokula 1 cebula 1 zabek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego plaska lyzeczka zielonej pasty curry 1 lyzka masla ghee Wykonanie: cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszlic na 1 lyzce masla ghee w garnku(...)ktorym gotujesz zupe brokula umyc,odzielic rozyczki od glaba i umiescic w garnku dolac bulion warzywny i gotowac okolo 5-7 minut.Brokul powinien byc miekki,ale nie rozgotowany zblendowac calosc na gladki krem dodac mleko kokosowe,zielone curry.Doprawic ewentualnie sola podawac z kleksem mleka kokosowego .Posypalam dodatkowo szczypiorkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo rowniez rewelacyjnie.Zapraszam do przepisu. Skladniki : 1 ogromna cukinia 3/4 szklanki ryzu np.arborio 1 cebula 1/3 szklanki bialego wina 1 szklanka+troche bulionu warzywnego 200-220 g kurek 1 lyzka masla ghee sol,pieprz 5 lyzek parmezanu +2 lub podobnego sera 2 lyzki masla sol,pieprz tymianek Skladniki na dip jogurtowy(...)lyzce masla ghee.Wsypac ryz arborio (ryzu nie plukac,gdyz pozbawisz go kleju) i dokladnie wymieszac,tak by kazde ziarenko obtoczyc w masle.Wlac wino i mieszajac odparowac alkohol.Nastepnie porcjami wlewac bulion,za kazdym razem po wchlonieciu przez ryz poprzedniej porcji.Na koniec wmieszac starty parmezan i 2 lyzki masla,oraz posiekany tymianek w miedzyczasie na drugiej patelni poddusic na masle pokrojone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki kaparow 150 ml bialego wina 200 ml bulionu warzywnego 200 ml smietany kremowki 1 lyzeczka maki na czubek noza czerwonej papryki cukier,sol do smaku kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac(...)pieczenia mozna je odwrocic w miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc 2 lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac,az wino wyparuje.Dolac 200 ml bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak cukinii. Skladnik na 4 porcje: 2-3 cukinie 1 cebula 1 zabek czosnku 500-600 ml bulionu warzywnego 1-2 lyzki masla ghee sol,pieprz ,curry szczypiorek jogurt lub smietanke do przybrania Wykonanie: z cukinii odkroic pietki i pokroic ja w kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych(...)gabczasty miazsz z pestkami obrana cebulke poroic w piorka i zeszklic na rozgrzanym masle ghee.Dodac rozdrobniony czosnek do cebulki z czosnkiem dodac pokrojona cukinie i podsmazyc calosc razem.Nastepnie zalac bulionem i gotowac do miekkosci okolo 15 minut zmiksowac blenderem na gladki krem.Doprawicdo smaku sola,pieprzem i curry podawac z kleksem smietany lub jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszna.Bardzo polecam do wypróbownia. Składniki na 4 porcje: 600-700 g dyni Hokkaido lub innej 1 jabłko 1 cebula 1 lyżka masła ghee 1 ząbek czosnku 600-700 ml bulionu lub wody sól,pieprz gałka muszkatałowa kilka gałązek majeranku Wykonanie: tym razem dynie upiekłam w piekarniku.Dynie przekroić na pół,pokroić w 2-3 cm kawałki.Usunąć pestki.Ułożyć na blaszce(...)kostkę i przysmażyć na maśle jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minut dolożyć dynię i zalać całość goracą wodą (bulionem).Zagotować.Wyłowić 2 lyzki jabłuszek do przybrania zupy doprawić zupę sola,pieprzem,gałka muszkatalową i majerankiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji: połówka dyni Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee 700-800 ml bulionu warzywnego ser gorgonzola garstka orzechów włoskich Wykonanie: dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkę obrać cebulę ,czosnek i imbir w garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę(...)Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpiec całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minut na suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekać miekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi pokruszony ser bardzo łatwo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaczane puree - prosto i pysznie. Składniki: 250 g czerwonej cebuli 3 łyżki oleju kilka gałązek tymianku lub majeranku 1-2 płaskie łyżki cukru 200 ml czerwonego wina 150 ml bulionu warzywnego 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki masła sól,pieprz 5 dużych lub 10 małych Bratwurstów 500 g ziemniaków 125 ml mleka 1 łyżka masła gałka muszkatałowa Wykonanie: ziemniaki(...)szpalty.Poddusić na oleju przez 5 minut.Dodać cukier,oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę,aż cukier się rozpuści.Przyprawić solą i pieprzem,dolać wino i bulion,dusić około 10 minut do odparowania płynów na drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwursty ziemniaki odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii. Składniki na 4 porcje: 400 g skorzonery 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 marchewki 2 ziemniaki 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee sól,pieprz szczypta gałki muszkatałowej 50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni 2 łyżki nasion dynii 2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnie Wykonanie(...)moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebulą obrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażenia obsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam) zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proste do przygotowania,jestem pewna,ze podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy.Zapraszam do przepisu. Składniki: 300g ziaren zielonego orkiszu 1 cebulka 1 ząbek czosnku 100 ml białego wina-opcjonalnie bulionu warzywnego 2 marchewki 1/2 pora 1/2 ananasa około100 g orzechów nerkowca 2 łyżki masła około 100 g startego parmezanu Wykonanie: zielony orkisz opłukać na sicie obrać cebulę i czosnek(...)Pokroić w drobną kostkę.Na roygrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać orkisz,obsmazyć,posolić przyprawić pieprzem,podlać winem.Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny.Gotować do miękkości około minut w miedzyczasie obrać marchew i pokroić w drobną kostkę .Po minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula 1/2 pora ( zielona część ) 250 g pieczarek 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę(...)oczywiście umytą ) w plasterki marchew i oczyszczone i pokrojone pieczarki. Następnie posiekać pora i także dodać do składników na patelni. Wszystko smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem
Ewa w kuchni