bulion - 9142 przepisów (strona:360/610)

Risotto z kasztanami 201

główne po smakowite desery. Składniki: 30 kasztanów jadalnych 2 x 50 g masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego 1 pikantna papryczka 50 g tartego sera grana padano świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce(...)jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 191

orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu 50 g gęsiego smalcu 1 cebula 1 jajko 200 ml bulionu z gęsi sól, pieprz Przygotowanie: Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie(...)maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka zupa bananowa 253

Smacznego!   Potrzebne nam są: - 2 duże lub 3 mniejsze banany - cebula - por (biała część) - 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka - zielony ogórek - cytryna - 2 kostki bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry - cukier Przepis:  Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek(...)półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka, a po chwili cytrynę. Na końcu włożyć obrane i pokrojone

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z zielonego groszku 190

osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy!  Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól - 2 łyżki masła - śmietana - płatki migdałowe Przygotowanie:  Cebulę kroimy w sporą kostkę(...)wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy

W poszukiwaniu inspiracji
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 133

Święta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę(...)przemywamy grzyby .Do garnka wlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły. Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybów odkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości.  Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy

Z Majeczką w kuchni
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11510

główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce(...)Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy

Smaki Edyty
Pomidorowa nie do końca klasycznie 184

bardziej niż zjadliwie, więc śmiało mogę polecić. Krem ze świeżych pomidorów ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów 500 ml bulionu 1/3 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 125 ml creme fraiche (18%) dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) natka pietruszki Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebule(...)obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać pomidory, gotować 5 minut. Wlać bulion, wsypać sól, pieprz i chilli, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Podgrzać, ale nie gotować. Podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki. Smacznego! Odkąd wróciłam do Danii, słońce widziałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwszy obiad dla C. 258

zupa.  Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: (na 4 porcje) 5 strąków czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie, dojrzałe pomidory 800 ml bulionu 2 łyżki masła kilka listków bazylii sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) listki bazylii Papryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Opiekać przez(...)czasie pokroić cebulę w drobną kostkę; pomidory spażyć, obraż ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę zrumienić w dużym garnku na maśle, dodać czosnek, pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Papryki wyjąć z miski, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowo. I spokój 183

łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć(...)przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną.  Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 202

selera 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 l bulionu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka Akvavitu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć. Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać bulionem, wlać sok z cytryny, ocet i Avavit. Gotoać na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować na gładko. Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! W związku z tym, że buraczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słoneczny krem na rozgrzanie 184

ząbki czosnku 900 g marchewki 2centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 l bulionu 165 ml mleczka kokosowego sól pieprz W garnku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę przez 2 minuty, dorzucić przeciśnięty  przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, kolendrę, curry(...)ziele angielskie.  Kiedy cebula się zezłoci, dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć.  Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewka zmięknie 30-40 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i mleczko, zmiksować zupę blenderem.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Specjalnie do tej zupy kupiłam świeży imbir - i teraz zastanawiam się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O nie gotowaniu obiadów. I krem z pora 275

wieczorami. Zupa krem z pora Składniki: (na 4 porcje) 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 małe ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól kolorowy pieprz Pory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę. W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć(...)minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, zalać całość bulionem i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować blenderem. Wlać śmietanę i sok z cytryny, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Podawać gorącą. Smacznego! Spędziliśmy z C. leniwy weekend w domu, w którego skład weszły moje godziny z książką i czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z niezwykłym makaronem 197

sycąca i naprawdę pyszna. Idealna na te ostatnie mroźne dni! Zupa z cukinii z makaronem Składniki: (na 4 porcje) 550 g cukinii 200 g ziemniaków 1 cebula 1 l bulionu 100 g makaronu garganelli 2 łyżki masła 100 ml mleka (3,2%) sól pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielono mi. Groszek w roli głównej 217

zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej. Krem z zielonego groszku z bekonem Składniki: (na 4 porcje) 300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 700 ml bulionu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sok z 1/4 cytryny 1 dymka sól pieprz dodatkowo: 4 plastry bekonu 2 łyżeczki oliwy truflowej Do gotującego się bulionu dodać groszek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 182

Siankoo ,  Siaśka  i  Bartoldzik .  Zupa krem z dyni z gruszką Składniki: (na 4-6 porcji) 700 g dyni (waga samego miąższu) 2 gruszki 2 l bulionu 300 ml mleka kokosowego sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru dodatkowo: 2-3 gruszki 1 gałązka rozmarynu Dynię obrać, pokroić w mniej więcej równej wielkości kostkę. Włożyć(...)garnka, zalać bulionem, posolić i gotować, dopóki dynia nie zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kiedy dynia i gruszki będą miękkie, wlać mleko kokosowe, dodać pieprz, kurkumę i imbir. Pogotować jeszcze kilka minut, zdjąć z palnika i zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Przed podaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze