razu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka oleju rzepakowegp 1/2 lyzeczki mielonego kuminu 500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury) 400 ml mleka kokosowego z puszki 215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki) sol, pierz z mlynka swieza kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej(...)mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut. Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy na bok.z reszty przy uzyciu blendera robimy purre. Odsaczamy z puszki ciecierzyce,dokladnie pluczemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyni.Zreszta wyprobujcie sami. Skladniki na 4 porcje: 1/2 sredniej dyni Hokkaido 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki pestek dyni 1 lyzka oleju z dyni bulion okolo 1 l sol,pieprz z mlynka Dynie umyc,pozbawic pestek,pokroic w dwucentymetrowe pasy,a nastepnie w koste.Dynia Hokkaido nie wymaga obierania .Kroimy ja ze skorka.W rondlu ,w ktorym(...)bedziemy gotowac zupe podsmazyc pokrojona i obrana cebule z zabkiem czosnku.Gdy cebula sie zeszkli dodac pokrojona w kostke dynie,opruszyc curry i posmazyc calosc kilka minut.Podlac bulionem,tak by siegal kilka cm nad dynie.Gotowac okolo 20 minut.Gdy dynia jest miekka wylaczyc i lekko przestudzic.Nastepnie zblendowac na puree.Pestki dyni podprazyc na suchej patelni.Do smaku dodac soli i pieprz.Na talerzu udekorowac uprazonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garsc lisci lubczyku ( u mnie mrozone,z letnich zapasow) 3 lyzki koperku lyzka masla ghee 1 lyzeczka maki instant-krupczatki 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora rozdrabnic na mniejsze rozyczki. W duzym garnku zagotowac 1,5 litra wody(...)dodac bulion i wrzucic pokrojone warzywa.Gdy sie zagotuja dorzucic makaron.Wybierzcie makaron,ktory po dluzszym pobycie w zupie nie mieknie zanadto.Ja uzywam spätzli,ktore krusze na mniejsze kawalki przed dodaniem do zupy.Dorzucic przyprawy.Na koniec regulujemy gestosc zupy.Gdy makaron pochlonal za duzo wody,musimy uzupelnic jej ilosc.Zupa jest rowniez bardzo smaczna z lanymi kluseczkami. W malym rondelku rozpuszczam maslo ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sluzowej zoladka,chorobie wrzodowej i innych chorobach przewodu pokarmowego. Skladnik na 4 porcje: 600 g kalarepy z mlodymi listkami -2 duze sztuki 1 cebula lubczyk-posiekana lyzka 600 ml bulionu warzywnego (uzywam Alnatury) 1 lyzka masla ghee sol,pieprz do smaku Wykonanie: Obrac,pokroic w kostke cebule i wrzucic na rozgrzane maslo do rondla w ktorym bedziemy gotowac zupe. Obierac(...)kalarepke i pokroic w kostke.Dorzucic do cebuli i razem podsmazyc.Nastepnie zalac bulionem ,dorzucic pokrojone liscie,w tym lubczyk i gotowac ,az kalarepka zmieknie,okolo 30 minut.Gdy uzywam swojej kalarepki z wlasnego ogrodka jest miekka juz po 15 minutachZ Zmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiego Ta na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazdym innym warzywem,np.cukinia.Otrzymamy swietna zupe-krem cukiniowa.Polecam obie wersje.Sa po prostu pyszne. Skladniki na 2-3 porcje: 400 g marchewki 1 cebula 1 zabek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1/4-1/2 lyzeczka curry 1 lyzka masla ghee sol,pieprz do smaku Wykonanie: Rozgrzac maslo ghee w garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe.Na maslo wrzucic pokrojona w kostke cebule(...)zeszkli dodac czosnek.Nastepnie dorzucamy pokrojona w talarki marchewke.Chwile obsmazyc.Dodajemy curry.Pod wplywem wysokiej temperatury uwolni sie caly bukiet zapachowy. Na koniec wlac goracy bulion warzywny.Gotowac calosc okolo 15-20 minut,az marchewka zmieknie,ale sie nie rozgotuje. Zblendowac,rozlac do miseczek.Smacznego! Gdybyscie mieli ochote na zupe krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odslonie,zapraszam na rownie szybka zupe krem z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczne. Skladniki na 2-3 porcje: 2 kalarepki ok.450-500 g 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee 2 lyzki posiekanego koperku czerwony pieprz z mozdzierza 600 ml bulionu warzywnego sol Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic i podsmazyc na masle w garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe. Dorzucic obrana i pokrojona w kostke kalarepke. Podsmazyc chwile wszystko(...)razem. Zalac bulionem i gotowac okolo 15 minut.Bulionu wlewam tyle,by z leciutkim nadmiarem przykryl kalarepke.Ma wtedy idealna kremowa konsystencje po zmiksowaniu.Tak mlodziutka kalarepka jest bardzo szybko miekka. Calosc zblendowac.Na koniec dorzucic posiekany koperek ,ewentualnie dosolic . Na talerzu posypac utluczonym w mozdzierzu czerwonym pieprzem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostu sami sprobujcie! Skladniki na 4 porcje: 2 srednie cukinie 1 srednia cebula 1-2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee 1 baklazan 2 lyzeczki sezamu 1 litr bulionu warzywnego sol,pieprz Wykonanie : Cebulke i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla.Cukinie pokroic w kostke.Gdy mamy cukinie ciut wyrosnieta,przekrawamy wzdluz na pol i lyzka wybieramy ze srodka gabczysta(...)pestkami.Zuzywamy wtedy tylko miazsz ze skorka.Nigdy tez nie obieramy cukinii! Caly smak i to co najlepsze to wlasnie ta zielona skora. Do cebuli dorzucic pokrojona cukinie, krotko obsmazyc.Calosc zalac bulionem warzywnym.Powinien siegac 2-3 cm ponad cukinie.Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy bardzo dobra kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut. W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawalek selera i pora+2 zielone galazki selera+koperek mala cebulka 2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego sol,cukier,ocet 1 l bulionu warzywnego 1 lyzeczka maki insant (krupczatki) 2 jajka Wykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko skrobie.Liscie pociac na 1-cm kawalki,a drobne buraczki(...)inne beda tymi najsmaczniejszymi.Moge podac swoje na ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam - 1 lyzke octu i 1 bardzo plaska lyzeczke cukru.Ilosc soli zalezy od tego jak slony jest bulion. Zupe podac obficie posypana koperkiem i dodatkowo z jajkiem ugotowanym na twardo,z kleksem kwasnej smietany lub jogurtu.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimno np.do kanapek. Skladniki na 6 porcji: 80 dkg schabu 8-10 suszonych moreli bio (sa niestety ciemne) 1 marchewka kawalek selera i pora 1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuk listek laurowy 5-6 ziarenek ziela angielskiego lyzka masla ghee sol,pieprz lyzeczka bialego octu balsamicznego pol lyzeczki miodu galazka rozmarynu pol kubeczka smietany kremowki(...)konserwowanych siarka.Wiem,wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele. Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny. Gdy mieso bedzie miekkie wyjac z naczynia galazke rozmarynu,listek laurowy i ziele angielskie.Caly pozostaly wywar zblendowac.Warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje: 4 duze pomidory lub wlasny przecier lub pomidory z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku w plasterkach 1 spora lodyga selera naciowego 500 ml rosolu lub bulionu warzywnego sol,pieprz 1 lyzka oliwy lub oleju zielona pietruszka i listki oregano Po przepis na spätzle zapraszam tutaj: klik . Wykonanie: W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac oliwe i podsmazyc(...)minut.U mnie trwalo to 2 godziny,po prostu wyszlam do ogrodu i zapomnialam o zupie. Miekkie warzywa zmiksowac blenderem na puree,a nastepnie calosc przetrzec przez sitko. Teraz dolac bulion i calosc zagotowac.Dodac sol i pieprz. Zupe podawac z osobno ugotowanym domowym makaronem ,posypana zielona pietruszka i oregano. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha! Skladniki na 4 porcje: 1 cebula 250 g dynii np.Hokkaido 250 g ziemniakow 1 lyzka masla ghee 600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego) 250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna) sol,pieprz,galka muszkatalowa 100 g pieczarek Wykonanie: °Cebule obrac,z dyni usunac pestki ,ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba(...)kostke. °W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac maslo,wrzucic cebule i zeszklic,dodac dynie i ziemniaki.Razem krotko obsmazyc,wlac bulion i gotowac do miekkosci okolo 20 minut. °Zupe zblendowc,ale niezbyt dokladnie,tak by pozostaly kawaki dyni i ziemniakow.Dodac mleczko kokosowe,zagotowac razem i przyprawic do smaku sola,pieprzem i galka muszkatalowa. °W miedzyczasie na patelni podsmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna propozycjy na nadchodzace zimowe dni. Skladniki na 4 porcje: 400 -500 g pasternaku 600-800 ml bulionu warzywnego 50 g orzechow wloskich 1 cebula,1zabek czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzka masla ghee 1 szczypta cynamonu 1/2 lyzeczki nasion kminku jogurt,smietana lub smietana kokosowa Wykonanie(...)masla.Pod koniec smazenia dorzucic czosnek. Pasternak obrac,pokroic w gruba kostke i razem z orzechami dodac do podsmazaniej cebuli z czosnkiem. Przesmazyc wszystkie skladniki razem przez kilka minut. Wlac bulion i gotowac calosc 15 minut.Dodac przyprawy.Calosc zblendowac .Podawac z kleksem jogurtu.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic. Zupa krem z jarmuzu: 4-5 lisci z jarmuzu 2 ziemniaki 1 cebula 1-2 zabki czosnku 0,75 litra bulionu z warzyw listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego koperek galka muszkatalowa jogurt Wykonanie: Liscie jarmuzu dokladnie wyplukac.Odsaczyc.Wyciac ze srodka lisci stwardniale czesc lodygi.Pokroic na mniejsze kawalki.W garnku,w ktorym bedziemy(...)przygotowywac zupe podsmazyc ,pokrojona w piorka cebule.Dorzucic posiekany czosnek.Dodac pokrojone liscie,zalac bulionem i gotowac.Dodac listek i ziele angielskie (choc niekoniecznie),najlepiej w sitku do przypraw.Zobacz tu: gadzet na przyprawy .Po okolo 10 minutach dolozyc obrane i pokrojone w gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie: Obrac marchew i cebule.Marchew pokroic w talarki, a cebule w kostke. W garnku,w ktorym(...)bedziemy gotowac zupe,rozgrzac lyzke masla ghee i zeszklic cebule. Dodac krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc. Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka. Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut. Zmiksowac blenderem na gladki krem. Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni. Wylac zupe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!