główne po smakowite desery. Składniki: 30 kasztanów jadalnych 2 x 50 g masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego 1 pikantna papryczka 50 g tartego sera grana padano świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce(...)jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarnyorzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu 50 g gęsiego smalcu 1 cebula 1 jajko 200 ml bulionu z gęsi sól, pieprz Przygotowanie: Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie(...)maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której
Smakowity Blog KulinarnySmacznego! Potrzebne nam są: - 2 duże lub 3 mniejsze banany - cebula - por (biała część) - 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka - zielony ogórek - cytryna - 2 kostki bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry - cukier Przepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek(...)półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka, a po chwili cytrynę. Na końcu włożyć obrane i pokrojone
W poszukiwaniu inspiracjiosób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól - 2 łyżki masła - śmietana - płatki migdałowe Przygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę(...)wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy
W poszukiwaniu inspiracjiŚwięta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę(...)przemywamy grzyby .Do garnka wlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły. Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybów odkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy
Z Majeczką w kuchnigłówki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce(...)Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy
Smaki Edytybardziej niż zjadliwie, więc śmiało mogę polecić. Krem ze świeżych pomidorów ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów 500 ml bulionu 1/3 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 125 ml creme fraiche (18%) dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) natka pietruszki Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebule(...)obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać pomidory, gotować 5 minut. Wlać bulion, wsypać sól, pieprz i chilli, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Podgrzać, ale nie gotować. Podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki. Smacznego! Odkąd wróciłam do Danii, słońce widziałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupa. Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: (na 4 porcje) 5 strąków czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie, dojrzałe pomidory 800 ml bulionu 2 łyżki masła kilka listków bazylii sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) listki bazylii Papryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Opiekać przez(...)czasie pokroić cebulę w drobną kostkę; pomidory spażyć, obraż ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę zrumienić w dużym garnku na maśle, dodać czosnek, pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Papryki wyjąć z miski, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć(...)przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeselera 2 łyżki masła 2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 l bulionu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka Akvavitu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) szczypiorek Buraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć. Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać bulionem, wlać sok z cytryny, ocet i Avavit. Gotoać na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować na gładko. Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! W związku z tym, że buraczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeząbki czosnku 900 g marchewki 2centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 l bulionu 165 ml mleczka kokosowego sól pieprz W garnku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę przez 2 minuty, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, kolendrę, curry(...)ziele angielskie. Kiedy cebula się zezłoci, dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć. Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewka zmięknie 30-40 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i mleczko, zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Specjalnie do tej zupy kupiłam świeży imbir - i teraz zastanawiam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewieczorami. Zupa krem z pora Składniki: (na 4 porcje) 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 małe ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól kolorowy pieprz Pory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę. W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć(...)minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, zalać całość bulionem i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować blenderem. Wlać śmietanę i sok z cytryny, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawać gorącą. Smacznego! Spędziliśmy z C. leniwy weekend w domu, w którego skład weszły moje godziny z książką i czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzesycąca i naprawdę pyszna. Idealna na te ostatnie mroźne dni! Zupa z cukinii z makaronem Składniki: (na 4 porcje) 550 g cukinii 200 g ziemniaków 1 cebula 1 l bulionu 100 g makaronu garganelli 2 łyżki masła 100 ml mleka (3,2%) sól pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem
Pożeraczka, czyli raz adobrzezielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej. Krem z zielonego groszku z bekonem Składniki: (na 4 porcje) 300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 700 ml bulionu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sok z 1/4 cytryny 1 dymka sól pieprz dodatkowo: 4 plastry bekonu 2 łyżeczki oliwy truflowej Do gotującego się bulionu dodać groszek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSiankoo , Siaśka i Bartoldzik . Zupa krem z dyni z gruszką Składniki: (na 4-6 porcji) 700 g dyni (waga samego miąższu) 2 gruszki 2 l bulionu 300 ml mleka kokosowego sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru dodatkowo: 2-3 gruszki 1 gałązka rozmarynu Dynię obrać, pokroić w mniej więcej równej wielkości kostkę. Włożyć(...)garnka, zalać bulionem, posolić i gotować, dopóki dynia nie zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kiedy dynia i gruszki będą miękkie, wlać mleko kokosowe, dodać pieprz, kurkumę i imbir. Pogotować jeszcze kilka minut, zdjąć z palnika i zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Przed podaniem
Pożeraczka, czyli raz adobrze