bulion - 9142 przepisów (strona:352/610)

Gulasz szynkowo-pieczarkowy 145

szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku ostra papryka do smaku 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu ) 3 łyżki oleju 100 ml słodkiej śmietany(...)cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić : cebulę w kostkę a pieczarki w plasterki. Gdy mięso się podsmaży dodać cebulę i pieczarki i dalej smażyć około 6 minut. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę

Ewa w kuchni
Piwne risotto z wieprzowiną 235

Chlebowo Miodowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 goździki 200 g ryżu arborio 600 ml bulionu z gotowania golonki 2 szalotki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól pieprz świeżo starty parmezan Wykonanie: Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy(...)patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy ryż będzie już prawie miękki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu posypane

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas z buraków na barszcz 633

bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce. Zakwas z buraków na barszcz: 1 – 1,5 kg buraków(...)przetrzymujemy płyn do dwóch tygodni w lodówce. Zakwas z kiszonych buraków można pić (jest bardzo zdrowy) lub wykorzystać do zrobienia tradycyjnego barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu, jeśli barszcz ma być łagodny lub więcej – wg smaku). Buraków nie trzeba wyrzucać – z kiszonych buraków można zrobić sałatkę warzywną. Post Zakwas z buraków na barszcz pochodzi

Poezja smaku
Zupa krem z dyni i batata 362

długa. Zachęcam Was do zgłębienia tego tematu, ale dzisiaj przepis na krem, którego jednym ze składników jest opisana bulwa :). Składniki: 1 batat dynia mała marchew czosnek, 1 - 2 ząbki bulion, 0,7l pieprz, sól Wykonanie: Batata oraz dynię będące w mniej więcej takiej samej ilości obieramy ze skóry i kroimy. Podobnie postępujemy z małą marchewką. Warzywa dodajemy do przesmażonego(...)łyżce oliwy czosnku i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 do 20 minut, do zmięknięcia. Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę. Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego dla przełamania proponuję podawać ją z serem

Taste Of My Day
Zamiast barszczu 229

pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 350 g musu z dyni sól pieprz Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Buraczki i jabłko(...)obrać, pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli i majeranek, podsmażać jeszcze chwilę. Dodać buraczki i jabłko, zalać bulionem. Gotować, aż buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać. Smacznego! Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaczka w pomarańczach 211

jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki: 2 udka z kaczki bulion warzywny tłuszcz do smażenia Sos: skórka i sok z jednej pomarańczy 1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 2 łyżki cukru   1. Udka ugotować(...)bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni. 2. Wszystkie składniki sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać. Smacznego   Post Kaczka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Domowy pasztet z królika 210

dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Smażyć całość kilka minut aby tylko z wierzchu wątróbka się ścięła a w środku powinna być różowa. 4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić. 5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić 2 razy przez maszynkę(...)mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku i gałki muszkatołowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać odrobinę bulionu. Ubić białka z odrobiną soli i połączyć z masą pamiętając, żeby najpierw trochę masy włożyć do piany i wymieszać a następnie delikatnie taką pianę łączymy z masą. 6.Przekładamy masę do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych

UgotujmyTo.pl
Przepis na risotto z grzybami 200

składniki: (porcja na 4-6 osób) około 0,5 kg ugotowanych grzybów 2-3 cebule 75 g startego parmezanu 2 łyżki serka śmietankowego/kremowego typu Philadelphia około litra gorącego bulionu drobiowego ryż arborio – 400g sól, pieprz, oliwa   1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie. Dodaję grzyby i całość chwilę smażę. 2. Wsypuję ryż i mieszam(...)dłuższą chwilę aż cały ryż zrobi się szklisty. Cały czas mieszam! Po trochu – małymi porcjami! – dolewam gorący bulion i mieszam aż się cały wchłonie zanim doleję następną porcję. Całość zajmie ok. 20 minut. 3. Jak ryż zrobi się miękki doprawiam solą i pieprzem. Dodaję serek i 3/4 startego parmezanu. Mieszam aż wszystko się połączy. Podaję pospany resztą parmezanu

UgotujmyTo.pl
Risotto ze szparagami 161

cebula 250 g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (rozmrożonego) skórka otarta z jednej cytryny kilka listków mięty 1-2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka serka kremowego 1 litr gorącego bulionu oliwa, pieprz mielony 1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę(...)rondelku podsmażyć pokrojony boczek, dodać oliwę i pokrojoną cebulę i kilka minut dusić aż cebula zmięknie. Doprawić pieprzem. Wsypać ryż i mieszać aż ryż zrobi się szklisty. Podlać odrobiną bulionu i mieszać aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać do momentu aż ryż zrobi się miękki – około 20 min. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu! 3. Na koniec dodać pokrojone

UgotujmyTo.pl
Łopatka pieczona 243

łyżeczki majeranku 7 owoców jałowca (rozdrobnionych) 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami) 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 szklanki bulionu Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. W mięsie ostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i polać mięso. Przykryć(...)wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin. Smacznego Post Łopatka pieczona pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z bakłażana – musaka 203

łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 puszki pomidorów 2 łyżki puree pomidorowego 100 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sos: 20 g mąki 20 g masła 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej kilka liści laurowych i kilka(...)małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem. 3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając. 4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 195

cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka) 6-7 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody/ bulionu sól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia 1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę. 2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać(...)Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso dzień wcześniej. 6. Naczynie

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego 202

zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy. Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego Składniki (4 porcje): 2 brokuły 3 białe części pora 3 ząbki czosnku 600-800 ml bulionu 150 g sera pleśniowego 3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego 1-2 łyżki masła szczypta cukru pieprz mielony, sól Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego(...)Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści. Przepis znajdziecie również

UgotujmyTo.pl
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 354

rożna marynowany w winie i ziołach Ten grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kością do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego ¾ szklanki liści świeżej mięty ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z jednej cytryny 3 łyżki świeżego rozmarynu 1 duża szalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki(...)czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sos do nacierania 1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego ¼ szklanki przygotowanej marynaty szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty (z powstałej marynaty odlać ¼ szklanki). Pozostałą marynatę wykorzystać do marynowania jagnięciny. Jagnięcinę

naRuszcie
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 225

Czas przygotowania : 7 godzin Składniki: 1 kapusta (1500 g) 60 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 250 g cebuli 3 łyżki oleju 100 g suchej kaszy jęczmiennej 250 ml bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej Sól Świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę(...)liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej

Kulinarne przygody Gatity