bulion - 9142 przepisów (strona:344/610)

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 224

dodajemy 2 poszatkowane białe cebule. Całość umieszczamy w garnku i podsmażamy na maśle. Doprawiamy przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym oraz 4 łyżkami cukru. Podsmażone pieczarki z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą

Mentor Smaku
BARSZCZ UKRAIŃSKI 287

fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu warzywnego sól,pieprz śmietana 18 do zabielenia,ok 1.4 szklanki Wykonanie: Fasolę namaczamy,najlepiej na noc. Wymoczoną fasolę zalewamy bulionem,wrzucamy listek  laurowy i ziela ang,oraz oszatkowaną kapustę

Z Majeczką w kuchni
Lekka zupa z białej kapusty (porcja - 130 kcal) 241

Składniki (porcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g (ok. 10 cm długości) pora sól, pieprz, lubczyk Przygotowanie: 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę (pietruszkę drobniej od marchewki). 2. Kapistę kroimy w cienkie, niezbyt długie pióra. 3. Pora kroimy na cienkie plasterki(...)półplasterki. 4. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. 5. Dodajemy sól, pieprz, lubczykiem posypujemy po całości. 6. Gotujemy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kaloryczność: porcja - ok. 130 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Zupa strączkowa 193

dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka(...)mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać

Kraina Miodem Płynąca
Zupa bagienna, czyli zielono mi 157

Przepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag  mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy razem do bulionu z groszkiem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną na 4 części. Całość blendujemy na gładką masę. Smacznego!   Zupę podajemy samą lub z groszkiem ptysiowym lub pieczywem

Humanistka w kuchni
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 323

pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę(...)warzywami. Podsmaż z obu stron do zarumieniania, przez około 4-8 minut z każdej strony. Dodaj pieczarki i podsmaż jeszcze przez minutę lub dwie. Powoli wlej czerwone wino i bulion, dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut

karmelowy
Krem z zielonego groszku 140

jest pyszna. Ja podałam ją z serem korycińskim i prażonymi płatkami z migdałów. Można również z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 250 ml bulionu  1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz do smaku płatki migdałów ser koryciński naturalny Czesławy Zarzeckiej Przygotowanie: Na maśle zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę(...)koniec dodać pokrojony czosnek. Wlać bulion i groszek konserwowy razem z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Podać z plastrami sera korycińskiego i uprażonymi na suchej patelni płatkami z migdałów

Ala piecze i gotuje
ZUPA KREM Z PIECZAREK 225

czasu. Wiem, że nie każdy takiego pomocnika posiada, ale nie martwcie się taką zupę można przygotować w tradycyjny sposób :)  SKŁADNIKI: 200 g pieczarek 400 g wody 300 g bulionu 200 g mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g śmietanki 30 % natka pietruszki 40 g serka kremowego (białego) kolorowy pieprz A jak to zrobić: Pieczarki zetrzeć(...)grubych oczkach tarki. Wsypać do garnka, dodać wodę, bulion, mleko w którym rozprowadzamy mąkę, oraz sól i gotować 10 - 15 minut. Wlać śmietankę, wsypać posiekaną natkę i serek, gotować jeszcze 5 minut mieszając. Po ugotowaniu całość dokładnie zblendować. Krem podawać oprószony kolorowym pieprzem z grzankami lub smażonymi plasterkami pieczarek

Kuchnia w opałach
Zupa Cebulowa z grzankami 159

Produkty potrzebne: cebula  4Sztuki kurkuma 1Łyżeczka lub kilka nasion szafranu sól  1Łyżeczka pieprz 1Łyżeczka bulion drobiowy  1Litr maggi  2 łyżeczki czosnek granulowany 1Łyżeczka chleb 2Kromki ser żółty  20Dekagramów (do posypania) papryka ostra mielona łyżeczka masło  2Łyżki białe wino wytrawne 1/2Szklanki Gałka muszkatałowa Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy nasze masełko i dodajemy pokrojona w plastry(...)cebulę, smażymy do czasu zarumienienia się przyprawiając solą,czosnkiem, pieprzem i papryką. Wlewamy do Garnka z bulionem i mieszamy do zagotowania. Przyprawiamy maggi i kurkumą( szafranem), gałką muszkatałową, dolewamy także wina. Do piekarnika wrzucamy na 10 min chleb posypany serem tartym. Podajemy z grzankami. Życzę Smacznego

pichciszto
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. 149

minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu. Mowa tutaj o : Składniki : - ketchup 4 łyżki  - 1 łyżka cukru  - 1 łyżka octu - 1 szklanka bulionu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej  - kawałek chili  - ząbek czosnku - 3 łyżki kukurydzy  - 3 łyżki papryki - pojedyńcza pierś z kurczaka - sól pieprz do przyprawienia piersi Pierwszym krokiem który powinniśmy zrobić jest(...)czosnku gdyż nada od gorzkiego posmaku którego nie chcemy , nastepnie dodajemy pokrojoną w paseczki papryke oraz kukurydze . Posypujemy cukrem czekamy aż lekko sie skarmelizuje, w tym czasie dodajemy zimny bulion wymieszany z mąką ziemniaczana . Czekamy aż cały wywar się zagotuje i dodajemy ketchup wraz z octem. Pamiętajmy ,że ilość octu i cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od własnych

Wspólne smaki
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 133

przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie(...)ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente

Wspólne smaki
Curry warzywne dla Wegetarian. 96

ziemniaki obrane i pokrojone w kostke 1 mały batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki 1 cukinia pokrojona w kostkę  1 bakłażan pokrojony w kostkę  szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki pokrojone w diamenty 400 ml mleczka kokosowego  sok z 1 limonki pieprz czarny i sól do przyprawienia łyżeczka przyprawy curry w celu doprawienia Na samym(...)momencie dodajemy pastę curry i smażymy przez minutę. Następnie trzeba dodać warzywa stopniowo od najtwardszych do najbardziej miękkich co 30 sekund. Gdy już wszystkie warzywa będą na woku dodajemy bulion i zmniejszamy ogień do średniej mocy (dusimy pod przykryciem około 15 minut). W tym momencie zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze przez 3 minuty w celu odparowania płynu

Wspólne smaki
Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta 262

100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku puszka kukurydzy 1/2 kostki sera feta 4 kawałki papryki w occie 4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego sól, pieprz Galareta: 1 litr bulionu warzywnego 5 łyżeczek żelatyny 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. 3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu. 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą

Szefowa kuchni
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 444

kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego(...)woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut

Ostra na Słodko
Zupa meksykańska 266

sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul(...)czasie przełożyłem mięso do garnka. Do mięsa dodałem po jednej puszce czarnej, czerwonej i białej fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą oraz 2 puszki pomidorów i litr bulionu warzywnego. Dodałem także sok z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki białego octu winnego i 3 liście laurowe. Całość gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. W razie, gdyby zupa

Wyprawy kulinarne