bulion - 9142 przepisów (strona:344/610)

NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 301

porcje ) * pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g ) * ser żółty – ok. 100 g * cebula – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * bulion warzywny – 250 ml * koperek -1 garść * sól, pieprz, papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie oleju, studzimy, dodajemy starty(...)solą i pieprzem. Do kieszonki wkładamy farsz serowo-cebulowy,spinamy wykałaczką albo delikatnie związujemy. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Podlewamy szklanką bulionu i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Dodajemy słodką śmietankę i drobno posiekany koperek, gotujemy ok. 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 254

filetu z łososia 2 łyżki masła 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g) 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok i starta skórka z 1/4 cytryny 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej 6 listków laurowych 4 łyżki oliwy z oliwek extra(...)płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut. Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 178

oliwek 1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny) listki świeżej bazylii sól, biały pieprz natka pietruszki do dekoracji ponadto:  4,5 łyżeczki żelatyny  1/4 szklanka bulionu Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy(...)delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią.  Żelatynę namoczyć w 1/4  szklanki  bulionu a kiedy spęcznieje należy ją podgrzać mieszając aż się rozpuści. (nie wolno jej zagotować). Gdy żelatyna lekko przestygnie wlać ją do gazpacho i dokładnie wymieszać. Gazpacho wlać do małych salaterek

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa cebulowo-serowa w swoim wykwintnym smaku 153

Składniki: 6 dużych cebuli około litra bulionu warzywnego 200 ml wina, białego wytrawnego 2 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie oliwa) oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 serek topiony  - smak śmietankowy 5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty) 2 kromki chleba (albo pół bagietki ) świeży tymianek albo suszony 2 ziela angielskie 1 liść laurowy Cebulę(...)powoli smażyć często mieszając by się nie przypaliła bo zamiast słodkiego smaku uzyskamy gorzki. Gdy będzie już zrumieniona wlać 100 ml wina i poczekać aż wyparuje. Następnie cebulę zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziela, i gotować przez około pół godziny. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać serek

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 217

Składniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki średnia cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry szczypta tartego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól do smaku zioła prowansalskie świeży tymianek koperek albo pietruszka garść prażonych na suchej patelni pestek dyni olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku oliwa z oliwek do smażenia (albo olej) Kalafior umyć(...)podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 170

Składniki: pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach 1 litr bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie zakwas z mąki żytniej  1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan) sól, pieprz Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Prosta zupa krem z cukinii 239

składniki: 4 małe cukinie albo 2 duże cebula 4 ząbki czosnku 1 - 1,5 litra bulionu zioła prowansalskie sól, pieprz Umytą cukinię ścieramy na tarce wraz ze skórką, solimy i czekamy aż zejdzie z niej sok. W tym czasie podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Potem dodajemy wyciśnięta z soku startą cukinię

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 205

wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą. składniki na zupę: 700 g czerwonej i żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć(...)minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja,  dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy czarnym sezamem. zupę podajemy z zacierkami. krem z pieczonej papryki Zacierki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z kurek na serkach topionych 202

kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :)  Składniki: koszyczek kurek 4 serki topione - śmietankowe 1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p)  natka pietruszki świeży tymianek (bez niego zupa ma całkiem inny smak) czarny pieprz, sól masło do usmażenia kurek ponadto makaron(...)mnie nitki jajeczne typowe do rosołu Kurki żmudnie czyścimy a następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy do zupki kurki i gotujemy kolejne 5 minut. (zupę można zmiksować - bo kurki są ciężkostrawne, ale najlepiej smakują w całości

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym 222

zupy z ich udziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym. Składniki: kilogram pomidorów pól litra bulionu z włoszczyzny główka czosnku oliwa z oliwek tymianek rozmaryn bazylia sól, pieprz kawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia naoliwiamy oliwą(...)czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony  czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy w blenderze. Zupę dekorujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z serem pleśniowym. Niebo w gębie

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 202

mieszane) 1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka świeżego albo mrożonego groszku 200 ml bulionu łyżka masła 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju łyżka mąki sól, pieprz tymianek, majeranek natka pietruszki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i ubijamy z masłem i mlekiem(...)pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 226

niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :) Składniki: 1 mała dynia 1 por (zielona i białą część) pół litra bulionu warzywnego sok i skórka otarta z połowy pomarańczy 2 pomidory główka czosnku oliwa (u mnie tymiankowa) sól, pieprz  gałka muszkatołowa  świeży tymianek  ser pleśniowy (u mnie z niebieską(...)Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła. W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie  tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 246

szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka  szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie:  do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać(...)lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 190

Rozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :) składniki: 1 dynia (około 1 kg) 1 duży kalafior 1 cebula 1 litr warzywnego bulionu przyprawa curry - ilość wg uznania gałka muszkatołowa- ilość wg uznania tarty świeży imbir- ilość wg uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek(...)ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy

Bon Appetit Małgorzaty