Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób(...)przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy
Kuchnia domowa AniPierwszą możecie znaleźć tutaj . Składniki: 1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz) 5 marchewek 4 cebule 2 pietruszki 1 seler sok z 1/2 cytryny 5 łyżek koncentratu pomidorowego bulion (może być z kostki) natka pietruszki mąka cukier olej sól, pieprz 3 liście laurowe 5 ziare n ziela angielskiego Spo sób przygotowania: 1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku. 3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 kalafior (ok 400-500 g) 2 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki śmietany do zup siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie. 2. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Warzywa wrzucamy do bulionu
Kuchnia domowa Anikapusta z pewnością powinna Wam posmakować. Składniki: 1/2 niedużej główki kapusty białej 1 duża cebula 2 łyżki masła odrobina oleju 2 liście laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 50 ml bulionu (dowolnego) ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup) sok z cytryny siekany koperek sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić. 4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem. Smacznego!!! Źródło: Eksplozja smaku
Kuchnia domowa Aniniedużej główki białej kapusty 1/2 szklanki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków majeranek 1 jajko bułka tarta 1 mała cebula 1 litr rosołu lub bulionu Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. 3. Ostudzony(...)jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym . **Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez
Kuchnia domowa AniSkładniki: ok 40 dag obranej dyni 2 łyżki oleju przyprawa do szarlotki / jabłecznika 250 g ryżu 1 cebula niecały litr bulionu szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła tarty parmezan Sposób wykonania: 1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości(...)Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna. 3. Na patelnię dorzucić suchy ryż, chwilę smażyć, aby ziarenka zrobiły się szkliste. Następnie porcjami dodajemy bulion, gotujemy, aż ryż wchłonie kolejne porcje. Na koniec dodajemy pieczoną dynię, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinkę masła, tary parmezan i mieszamy. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Aniduża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach) 3-4 pieczarki 150 g piersi z kurczaka 1 pomidor pół limonki 1 puszka mleka kokosowego 0,5 l bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki(...)później. Do średniego garnka o grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone wcześniej składniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy , by dodała jeszcze
Zakręcony Widelecdyni po obraniu i wydrążeniu (czyli cała dynia o wadze ok. 1,4 kg) 6 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 750 ml bulionu 2 łyżeczki cukru 1 pomarańcza pół cytryny pół łyżeczki słodkiej papryki sól pestki dyni 4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy(...)Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając . W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać . Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu
Zakręcony Widelecpołowę 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 2 ząbki czosnku, rozbite 2 łyżeczki nasion kolendry 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny) 1 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki(...)kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić
Stare Garyjestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu 2 łyżki śmietany ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny mielony sól papryka słodka czosnek granulowany Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażamy(...)maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gotujemy około 40 minut. Ziele i liść wyjmujemy, a zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej(...)długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni
Świat Domowej KuchniSmaczna i szybka zielona zupa krem. składniki: Duży brokuł podzielony na różyczki ok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony) 1,5 l bulionu średnia cebula 2-3 ząbki czosnku przygotowanie Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki
Stare Garydrobno pokrojone 2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę tłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa 500 g zielonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego 1 ziemnak obrany i grubo pokrojony 6 kaczych nóg confit 200 g młodego szpinaku sól morska, pieprz czerwony ocet winny jogurt naturalny bukiet ziół: 1 łodyga selera naciowego(...)seler naciowy i cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn. Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć
Stare Garygłówek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy 2 cebule drobno posiekane 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 500 ml mleka 500 ml bulionu z kurczaka przygotowanie W rondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać cebulę i dusić kolejne 3 minuty. Dorzucić ziemniaki(...)resztę masła i lekko podsmażać jeszcze przez ok 7- 10 min, mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna. Kiedy cebule zmiękną, wlać wywar lub bulion i mleko i gotować ok 15 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zupę lekko przestudzić i zmiksować , doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać dodatkowe, starte ząbki czosnku. Podawać z grzankami
Stare Garyduże główki 100 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietanki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki papryki (użyłam ostrej) 1,2 l bulionu do podania grzanki usmażone na oliwie pietruszka lub szczypiorek przygotowanie Zagotować bulion, wsypać tymianek i gotować 5 minut. Czosnek obrać z zewnętrznej łupinki, podzielić na ząbki - ząbki zostawić w łupinkach. Dołożyć
Stare Gary