Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran(...)natka pietruszki cytryna Sposób przygotowania Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku
Pyry na Gazbiałym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz, curry śmietanka kremówka do smaku Sposób przygotowania Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki(...)masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę
Pyry na GazEkspresowa sałatka gotowa w 10 minut. Kolorowa, pełna witamin i wartościowej kaszy. Sprawdzi się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie. SKŁADNIKI: Szklanka kaszy kuskus Bulion warzywny lub drobiowy ¾ szklanki mrożonego groszku Pól [pęczka dymki Pęczek rzodkiewki Płatki papryki Sos sałatkowy ziołowy WYKONANIE: Kaszę zalewamy gotującym się bulionem taka, aby płynu było około 1cm ponad kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia
Pyry na Gazugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki. SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki chili średnia cukinia 3 duże cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej(...)natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule
Pyry na Gazbrokuły. Samo zdrowie! Składniki 500g łososia skórka z połowy cytryny 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżka płatków słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, biały pieprz 0,5l bulionu drobiowego kasza kuskus orzechy włoskie 2 garście brokuły Sposób przygotowania Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli(...)marynatę. łososia dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą. Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia
Pyry na Gazprzepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory (biała i zielona część) 0,5 l bulionu drobiowego czubata łyżka sera mascarpone 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200g sera lazur 2 kromki chleba 3 łyżki masła sól, biały pieprz Sposób przygotowania Od porów odcinamy końce(...)kroimy. Na 2 łyżkach masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone
Pyry na Gazsmak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 6 suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g(...)Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki
Pyry na Gazzupa cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego PRZYGOTOWANIE(...)krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę
Moje Kuchenne Rewelacjecebulę i podsmażyć ją. Następnie dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać, dodać obraną i startą na grubej tarce marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy
Smaczne Zdrowemarchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy i wstawić na 1 godzinę do lodówki(...)sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu i gotować jeszcze 2 minuty. Do ugotowanych warzyw dodać podsmażoną pierś z kurczaka, dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Całość poddusić jeszcze przez chwilę. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała lub włoska) A jak to zrobić: Bez względu na rodzaj kapusty należy ją sparzyć i rozdzielić na pojedyncze(...)mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni
Kuchnia w opałachZapracowana, zabiegana, zmęczona................postawiłam dziś na szybki obiad. Polecam wszystkim, którzy cierpią na podobne objawy :) SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 2 woreczki ryżu bulion 1 mała cebula 2 piersi z kurczaka 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 mały brokuł 4 łyżki kukurydzy konserwowej sos sojowy sól, pieprz,curry A jak to zrobić: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać(...)pokrojona w piórka cebulę i lekko zeszklić. Dosypać ryż, wymieszać i zalać bulionem.Od czasu do czasu mieszać i w miarę potrzeby podlewać bulionem, aby ryż nabrał miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć przyprawionego kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, razem z pokrojonymi pieczarkami , papryką i wcześniej obgotowanym brokułem. Gdy ryż nabierze odpowiedniej miękkości, łączymy składniki z obu patelni, dodajemy kukurydzę
Kuchnia w opałachczosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, sos sojowy olej do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć(...)kostkę i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażać do momentu aż się zarumieni, dodając odrobinę sosu sojowego. Całość zalać bulionem z czosnkiem i dusić pół godziny. Dodać pokrojone w grubą kostkę i podsmażone wcześniej pieczarki oraz pokrojoną w cienkie paski surową paprykę, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość dusić
Kuchnia w opałachklopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić(...)kotlety mielone. Uformować mięsne kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy. Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami. W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z przecierem i 1 łyżką mąki, wlać
Kuchnia w opałachduża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące (nie będzie później(...)podsmażone, polać je sosem sojowym. Po około 15 minutach dodać liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym
Kuchnia w opałach