bulion - 9142 przepisów (strona:343/610)

Tomato Soup - Zupa Pomidorowa 219

each bowla little drizzle of green pesto (pesto )cooked pasta of your choiceNa 6 porcji potrzebne będą:1 łyżka oliwy z oliwek1 cebula- posiekana4 puszki pomidorów1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka brązowego cukruserek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkęodrobina zielonego pesto (pesto )ugotowany makaronIn the large pan sweat onion on the olive(...)soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto.W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku.Na dnie miseczki wykładamy makaron i delikatnie wlewamy zupę

Kulinarna rozmowa
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 172

pepper to seasonChili flakes (optional)Pumpkin seeds - roasted - to garnishPumpkin seeds oil to drizzleNa 4 porcje:2 łyżki oliwy z oliwek2 cebule posiekane1 dynia obrana I pokrojona w kostkę700ml bulionu z kury lub warzywnego150 ml tłustej słodkiej śmietankiSól I pieprz do smakuSzczypta płatków chili (opcjonalnie)Podprażone pestki dyni do dekoracjiOlej z pestek dyni do dekoracjiMethod:Gently sweat the onion(...)with oil.Przygotowanie:Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili.  Zupę można posypać

Kulinarna rozmowa
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 179

chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)100 ml bulionu wołowego( lub innego)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj i osusz, następnie każdą przekrój na pół (wzdłuż ogonka), pozostawiając ogonki. Wytnij delikatnie nasiona i rozłóż gotowe "miseczki" rozcięciem do góry(...)solą i pieprzem. Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj bulion , wymieszaj i gotuj, by powstało trochę sosu. Farszem wypełnij upieczone papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij

Gotowanie to kochanie
Zupa z cukinii 205

jeszcze? Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jeść, jeść, w dużych ilościach (ma bardzo niską wartość kaloryczną)! ZUPA Z CUKINIISkładniki:2 średnie cukinie1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego1 mały pęczek natki pietruszki6 listków świeżej bazyliiświeżo zmielony czarny pieprzsól2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki (do podania)Przygotowanie:Obierz cukinię (jak to zrobić? odkrój końce cukinii i pokrój(...)pestkami. Pokrój plastry cukinii na mniejsze części i wrzuć do osolonej, wrzącej wody na około 10 minut. Odsącz cukinię i zmiksuj w blenderze z drobno posiekaną natką pietruszki.Zagotuj bulion i dodaj zmiksowaną z natką cukinię. Przypraw pieprzem i porwaną na kawałeczki bazylią.Kiedy ostygnie, włóż do lodówki i schładzaj najlepiej przez noc. Podawaj zupę gorącą, z grzankami, przyprawioną

Gotowanie to kochanie
Francuska zupa cebulowa na piwie 224

MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem(...)miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła

My Culinary Art
Brazylijska zupa dla teściowej 183

cebule czerwone- 2 ząbki czosnku- 1 duża czerwona papryka- opakowanie kolendry świeżej- 2 duże łyżki kuminu- 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)- 2 kostki knorr bulionu wołowego- sól do smaku- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego- olejPrzygotowanie:Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy  2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku i następnie(...)nimi mięso.Bierzemy duży garnek 5- 6 litrowy (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy olej w ilości takiej aby przykrył dno garnka. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.Dodajemy

Smaki Brazylii
Brazylijski ryż po grecku 303

pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości jak groszek)Przygotowanie: Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy

Smaki Brazylii
Zupa z czerwonej soczewicy 180

wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz(...)papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 152

słodkiej kapusty, wzbudza wiele kontrowersji, ale… nie u mnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej.    Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula           - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona(...)Pozwoli to nam ustrzec się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami styczności z gołą ręką. Chilli kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania – dodajemy kapustę przesmażoną z warzywami. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone na kawałki kiełbaski, które również

mojewypiekiinietylko
Wegetariański kapuśniak 205

boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.     Składniki:  - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode)- por- 1 pomidor- słodka papryka w proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron(...)kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 145

pieczoną ciecierzycę:  - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 174

niej nazwa – Wołowina Blue – i tak już zostało.   Składniki:  - ok. 600g wołowiny dobrego gatunku  (bez tłuszczu)- sok z 1 pomarańczy- 3 łyżki sosu sojowego- ok. ½ szklanki bulionu- 2 łyżki miodu (ciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka fasoli (do zagęszczenia sosu)  Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy(...)łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4 godzin („aby tylko pyrkało

mojewypiekiinietylko
Potrawka z kurczaka 399

talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek  wody lub bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już

Sama słodycz i szczypta chili
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 279

siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół  W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez soli i pieprzu, sprasowany czosnek i serek topiony. Gruyere mieszamy z mąką i powoli dodajemy, cały czas mieszając aby ser nie przywarł do dna. Doprawiamy do smaku i przylewamy

Niezły Młynek
Zielona zupa z pieczoną gęsią 213

tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.    Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 4     Składniki: 125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu, 1 l bulionu, 450 g mrożonego groszku, 4 liście zielonego jarmużu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 1/2 serka mascarpone, 600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą), 1/2 pikantnej papryczki, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii(...)gęsi.      Przygotowanie: Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie). Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę przekrojoną na pół. Usunąć papryczkę, dodać mrożony groszek, bulion, bazylię i tymianek, gotować 7 minut.  W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski. Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), g otować 3 minuty

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania