okazji, porządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem. Składniki: Rolady: ½ kg mięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść(...)boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaprzepisami i nowymi pomysłami . Na początek zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 1,5 – 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki mleczka kokosowego garść płatków migdałów Dzielimy(...)włókna. Pieczemy w piekarniku w 180 C, aż zmięknie ( ok 40 min). Gdy dynia przestygnie zdejmujemy skórę. Miąsz miksujemy w robocie kuchennym, aż uzyskamy konsystencję puree. Przekładamy do bulionu i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy resztę przypraw. W osobnym naczyniu mieszamy 4 łyżki mleczka kokosowego z 3 łyżkami kremu dyniowego. Następnie całość przelewamy do reszty kremu. Gotujemy jeszcze przez chwilę
noteskulinarnyfigazaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana(...)PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy
Ostra na Słodkomięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili 1 cebula biała 2 marchewki 140 g pędów bambusa 100 g kiełków grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku(...)przez około 5 minut, warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie mieszamy i razem przesmażamy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia, całość doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu papryka w proszku majeranek sól(...)Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, mieszamy, zagotowujemy i podajemy z zieloną pietruszka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie(...)przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem, tak aby zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizbliżające się chłodne, jesienne popołudnia. Być może i Tobie spodoba się ta kompozycja smaków :) Zupa brokułowa z kiełbasą i jajkiem SKŁADNIKI na 2 porcje: 500 ml bulionu 7-9 dużych różyczek brokuła 1 kiełbasa śląska 2 jajka śmietana lub jogurt szczypiorek pieprz PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy brokuł i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPapryki faszerowane SKŁADNIKI: 3 papryki 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g ryżu sól 1 duża cebula pieprz pół pęczka zielonej pietruszki oliwa kostka rosołowa lub szklanka bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Papryki myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną(...)Przygotowanym farszem napełniamy papryki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zamiast kostki z wodą możemy użyć szklanki bulionu czy rosołu. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasła sól - do smaku pieprz - do smaku tymianek oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor. Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzerwone buraki kryją w sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków 150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka PRZYGOTOWANIE(...)Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy. Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę wraz z warzywami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 4 małe pojedyncze filety z kurczaka 100 g orzechów włoskich Helio 100 g suszonych pomidorów z oliwy sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki(...)pomidorami i nakładamy na środek każdego filetu, po czym zawijamy tworząc roladkę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki z każdej strony. Kiedy są obsmażone dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut. Na talerzu znajdują się roladki pokrojone w grube plastry. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapraszaliśmy rodzinę na niedzielne popołudnie, zebrałam same komplementy dzięki niemu, a dziś dzielę się nim z Wami. Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert SKŁADNIKI: 500 ml bulionu drobiowego z warzywami 1 puszka pomidorów sól i pieprz do smaku 3/4 łyżki mąki + 50 ml wody ser camembert do podania 4 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE(...)malaksera przekładamy pomidory i je miksujemy, dolewamy bulion z warzywami i ponownie miksujemy do rozdrobnienia warzyw. Całość przelewamy do rondla, zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku. W kubeczku roztrzepujemy w wodzie mąkę. Mąką zagęszczamy delikatnie nasz krem ,zagotowujemy. Wyłączamy grzanie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Na talerze
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRoladki z kurczaka z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 6-8 szparagów zielonych sól , pieprz szczypta cukru łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być(...)mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Zieloną cebulkę płuczemy i siekamy. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Na patelni(...)roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek. Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec zalewamy śmietaną i dodajemy starty ser (zostawiamy 3 łyżeczki sera) – zagotowujemy i podajemy posypując pozostałym serem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest w pełni i należy cieszyć się tym warzywkiem póki na to czas. Risotto z cukinią i boczkiem SKŁADNIKI : 1 szklanka ryżu risotto 1 łyżka masła 500 ml bulionu 1/2 niewielkiej cukinii 1 cebula 300 g boczku sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie on perłowy, zalewamy bulionem i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki