kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g *świeża chili – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego(...)woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut
Ostra na Słodkozupa cebulowa. taka niby banalna, ale jakże smaczna! wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml bulionu warzywnego -500-600 g cebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie(...)patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy
KasiekGotujekurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami i śmietaną Nasza Chata sól, biały pieprz do smaku 100 ml śmietany kremówki 100 ml bulionu drobiowego 1 szkl kaszy gryczanej niepalonej bio Fresano 2 szkl wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać. Na patelni(...)rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Wlać bulion, śmietanę, sos kaszubski, całość zagotować i jeśli lubimy pikantne potrawy doprawić do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotować z solą, wsypać kaszę gryczaną i gotować na wolnym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając
Ala piecze i gotujeSkładniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg marchwi, 2 pomarańcze, 0,7l bulionu, masło. Cebule pokroić drobno wraz z czosnkiem i zeszklić w rondelku, następnie marchewkę pokroić w ćwiartki talarków i wsypać do cebulki. Zalać bulionem gotować ok 20min. do miękkości. Pomarańcze wycisnąć na wyciskaczu do cytrusów. Po zagotowaniu marchwi i cebuli zmiksować całość, dodać
Konrad Gotujeząbki czosnku (pokrojone) Do posmarowania 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 2 łyżki musztardy francuskiej 0,5 szkl bulionu Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej(...)obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła
Ala piecze i gotujewpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień. Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa obrałam i opłukałam pod bierzącą wodą. Zalałam wodą (około 1,5litra) i gotowałam(...)małym ogniu około pół godziny. Następnie do wywaru dodałam bulion i kości z kurczaka, kurki, rozmaryn, miód oraz przyprawy. Gotowałam kolejne pół godziny. Podawałam bez makaronu, z grzybami i warzywami**. *z powodzeniem można zastąpić kawałkami pieczonej kury (kości, szkrzydła itp). **mój Mąż lubi gotowaną cebulę
Zapiski Młodej Żonydynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych pomidorów 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle(...)oprószamy solą i pieprzem. I przesmażamy z cebulą i przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Miksturownikoleju lub oliwa z oliwek Na sos paprykowy 1/2 papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów 1 czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu do podania ryż lub kasza przygotowanie Klopsy : Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce(...)patelnię w której smażyliśmy pulpety, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć sos, na nim ułożyć pulpety, wstawić
Stare Garyżeby się przekonać, spróbujcie sami! :) U siebie ciecierzycę wykorzystałam, do zrobienia pysznej Zupy pomidorowej z ciecierzycą. Zainspirował mnie przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka . Składniki: 2-3 litry bulionu szklanka ciecierzycy 2 marchewki pietruszka korzeń selera cebula przecier pomidorowy- ja miałam własnoręcznie robiony z wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać(...)opakowaniu. U mnie należało ją namoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin (najlepiej na noc), a następnie gotować 1-1,5 godziny, do miękkości. U mnie wystarczyła godzina. Bulion umieszczamy w garnku, dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier i koncentrat. Doprawiamy do smaku. Dodajemy ciecierzycę, gotujemy 5-10 minut i gotowe :) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkadyni dla 4 osób: 1,5 kg dyni 2 duże cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek odrobina śmietany 30% 1,5 l bulionu Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę średnicy 2 cm i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. pół godziny. Do garnka wrzucić pokrojoną w dużą kostkę cebulę(...)obrany czosnek, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Następnie wrzucić dynię i marchewkę pokrojoną w plastry i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po ugotowaniu wszystko zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Jeżeli ktoś lubi zupy ze śmietaną można dodać. Życzę smacznego! Post Zupa krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakizupa czosnkowa Składniki na zupę czosnkową dla 4 osób: pół kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 2 duże cebule 2 łyżki masła pół szkl. białego wina 1,5 l bulionu sól, pieprz 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić w plastry i zeszklić na maśle. Następnie zalać bulionem i wrzucić pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu wszystkiego
Anielskie Smakidelikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły 2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, dzielimy, gotujemy w bulionie z mlekiem do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy
Pyry na Gazłyżki posiekanej natki pietruszki łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego oregano ¾ szklanki nasion słonecznika 4 kawałki suszonych pomidorów sól czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane do smażenia 500ml bulionu drobiowego WYKONANIE: W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika(...)dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.u
Pyry na GazHola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran(...)natka pietruszki cytryna Sposób przygotowania Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku
Pyry na Gazbiałym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz, curry śmietanka kremówka do smaku Sposób przygotowania Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki(...)masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę
Pyry na Gaz