łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki cebuli suszonej - roztarta w moździerzu 4 ząbki czosnku, zgniecione 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżki octu balsamicznego posiekana natka pietruszki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć i osuszyć. Połączyć pierwsze pięć przyprawy w małym naczyniu ( czosnek, bazylię, sól, pieprz, cebulę(...)kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił . Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczaka Wlać ocet balsamiczny i bulion. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Stare Garycieniutkie słupki ( julienne) z cukinii. Są nie tylko ładne ale i bardzo smaczne. Moje zrobiłam zesterem do cytrusów. składniki: 3 średnie cukinie duża garść bazylii 1,5 l bulionu duża cebula 5 ząbków czosnku 5-6 listków bazylii, pociętych w cienkie paseczki przygotowanie Z jednej cukinii ściąć zesterem skórkę, otrzymane paseczki (julienne) zalać wrzątkiem i trzymać(...)garnku z grubym dnem), ok 7 minut, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i bazylię, smażyć kolejne 7- 10 minut mieszając, aż zmięknie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać bulionu.Podawa
Stare Garyłyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750 ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć(...)często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski
Stare Garyłyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku 3 -4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ok 1/3 szklanki wody lub bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje było już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)wolnowaru. Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie. Wlać wodę lub bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem, dolać śmietankę, wymieszać, posypać natka pietruszki i podawać. Smacznego
Stare Garyprzyprawy: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, natka pietruszki * chleb- 5/6 kromek * masło- 2/3 łyżki Wlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw. Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok 20 min. W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć(...)maśle do zarumienienia. Bulion zdjąć z gazu, wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować na gładki krem. Garnek ponownie odstawić na gaz, dorzucić ser i gotować przez chwilę ciągle mieszając- aż ser się roztopi. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego! :) * jeżeli macie rosół z dnia poprzedniego, to- jak najbardziej- można użyć
Kraina Miodem Płynącazupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki * przyprawy: sól, pieprz Grzanki: * chleb * ser kozi (lub inny ulubiony) Zupa: Bulgur wcześniej moczyć przez 30min. Cebulę(...)pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać 3 łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać. Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min. Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce
Kraina Miodem Płynącanadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;)))))) * fasola biała drobna- 250 g * bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny) * ziemniaki- 3 duże szt. * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 sporej wielkości * czosnek- 1 ząbek * kiełbaska- wedle uznania(...)olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząber Fasolę namoczyć dzień wcześniej (minimum 8 godzin). Do garnka wlać bulion, dodać namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki). 10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki
Kraina Miodem Płynącakońca zimy dalej niż bliżej, a solidna porcja rozgrzewacza każdemu się przyda- Wam również :))) * groch połówki- 1 szklanka * pomidory krojone- 1 szklanka * marchew- 1 szt. * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 litr * imbir starty- 1 łyżka * kolendra suszona- 1/4 łyżeczki * suszona papryczka chili- 1/4 łyżeczki * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * pieprz, sól- do smaku * olej(...)smażenia Do garnka z bulionem wsypać groch, ziele angielskie oraz listek laurowy i gotować przez 20 minut (z czego 10 minut bez przykrycia). Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut. Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem
Kraina Miodem Płynącaziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką. Na rozgrzanym w garnku maśle dodajemy
Kitchens Alphabetsię zagotuje, zmniejszamy ogień na mniejszy (rosół ma tylko pyrkać), a następnie gotujemy powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku. Do bulionu dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy
Poezja smakuzbyt wiele czasu. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 2 plastry schabu 2 cebule 2 łyżki mąki 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego pieprz sól zioła prowansalskie 1/2 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron(...)pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ziele angielskie, zioła prowansalskie i liść laurowy. Gdy cebula będzie już złota dodać pozostałą mąkę i przesmażyć razem. Następnie cebulę zalać bulionem i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku, dodać mięso i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie były to pieczone ziemniaki. Przepis znajdziecie TUTAJ
Pasja Smakugęsi + chłodzenie kremu Porcje: 4 Składniki Krem batatowy: 1 duży batat (ok. 600 g), 100 g świeżego szpinaku baby, Garść młodych listków krwawnika, 1 duża pigwa, 300 ml jasnego bulionu drobiowego, 150 ml białego wytrawnego wina, 100 ml cydru lubelskiego, 100 ml płynnej śmietany 18%, 4 łyżki miodu akacjowego, Soki i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki masła(...)Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina, 100 ml cydru, 3 łyżki miodu, zalać bulionem i ugotować do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowane bataty przełożyć łyżką cedzakową do malaksera. Usunąć gałązki macierzanki, zmiksować na gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się
SzczyptaSmaQrazu przystapilam do dziela. Skladniki (dla 4 osob) 500 g czerwonych burakow 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka oleju rzepakowegp 1/2 lyzeczki mielonego kuminu 500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury) 400 ml mleka kokosowego z puszki 215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki) sol, pierz z mlynka swieza kolendra do przybrania Przygotowanie: Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej(...)mala,wtedy szybko beda miekkie. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostke buraki,posypujemy kuminem ,podsmazymy okolo 5 minut. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym,przykrywamy i dusimy okolo 20 minut. Gdy buraki sa juz miekkie,2-3 lyzki burakow odkladamy na bok.z reszty przy uzyciu blendera robimy purre. Odsaczamy z puszki ciecierzyce,dokladnie pluczemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyni.Zreszta wyprobujcie sami. Skladniki na 4 porcje: 1/2 sredniej dyni Hokkaido 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki pestek dyni 1 lyzka oleju z dyni bulion okolo 1 l sol,pieprz z mlynka Dynie umyc,pozbawic pestek,pokroic w dwucentymetrowe pasy,a nastepnie w koste.Dynia Hokkaido nie wymaga obierania .Kroimy ja ze skorka.W rondlu ,w ktorym(...)bedziemy gotowac zupe podsmazyc pokrojona i obrana cebule z zabkiem czosnku.Gdy cebula sie zeszkli dodac pokrojona w kostke dynie,opruszyc curry i posmazyc calosc kilka minut.Podlac bulionem,tak by siegal kilka cm nad dynie.Gotowac okolo 20 minut.Gdy dynia jest miekka wylaczyc i lekko przestudzic.Nastepnie zblendowac na puree.Pestki dyni podprazyc na suchej patelni.Do smaku dodac soli i pieprz.Na talerzu udekorowac uprazonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!