bulion - 9142 przepisów (strona:349/610)

Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 146

się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez(...)praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pęczotto z suszonymi grzybami 161

pieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia.   1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku  0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką(...)grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut. 5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Szefowa kuchni
Makaron z czerwoną cebulą wg Jamiego Olivera. 109

cebule  3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili  200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło i posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną(...)solą i pieprzem oraz gałką.  W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania. Do cebuli dolej gorący bulion, po czym rozgnieć połowę ziemniaków. Posyp startym cynamonem i przypraw do smaku. Wymieszaj makaron z cebulą i ziemniakami. Jeżeli całość jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody z makaronu. Posyp startym

O kuchni z uczuciem
Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów. 123

Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 1/2 szklanki pomidorów suszonych 5 ząbków czosnku 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 1 szklanka bulionu mięsnego 250 ml śmietany 30% 1 garść natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać  solą i pieprzem. Na patelnię wlać zalewę z pomidorów i na niej obsmażyć kurczaka(...)stron na złoty kolor. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki. Czosnek i natkę pietruszki posiekać drobno. Do smażonego mięsa dodać czosnek, wszystko zalać bulionem i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać suszone pomidory. Przykryć patelnię pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 5 min. Wyjąć mięso na talerz. Do sosu na patelni dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować

O kuchni z uczuciem
Świeżonka z mięsa z szynki 165

Składniki: 1 kg mięsa szynka wieprzowa, 4 cebule, kilka łyżek oleju, sól, pieprz, do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą. Przygotowanie:    Mięso z szynki myjemy i osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy wszystkie błonki. Kroimy w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się(...)mnie się chłodziło:)). Następnie rozgrzewamy olej i wrzucamy mięsko na patelnie. Podsmażamy i mieszamy. Po 15 minutach zmniejszamy ogień i przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą lub bulionem. Jak odparuje to znowu podlewamy, tak by mięsko się nie przypalało. Po godzinie dodajemy pokrojone w księżyce cebule. Jeszcze ok. 30 minut podsmażamy, co jakiś czas mieszamy

Aga w kuchni
Zupa krem z brokułów 156

innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki(...)porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy i kroimy na małe różyczki. Czosnek

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 138

części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić(...)maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto z wody (np. z duszoną cebulką

Kto ugości moich gości?
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 189

zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili w płatkach szczypiorek do dekoracji Bulion zagotowujemy, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa czosnkowa z soczewicą i porem 283

oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki  oliwa z oliwek  sól pieprz 2 litry bulionu świeża natka pietruszki Po przyprawy zapraszam na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Por i czosnek kroimy na cienkie plastry, smażymy, aż się zarumienią. 2. Do garnka wlewamy bulion

Apetyczna babeczka
Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. 146

Komosa ryżowa z marchewka i daktylami składniki: 150 g komosy ryżowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 6-8 suszonych daktyli 250 ml białego wina wytrawnego 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki olej do smażenia wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w pół talarki, siekamy też czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane warzywa i podsmażamy przez około(...)minut. Komosę ryżową spłukujemy zimną wodą i dodajemy do warzyw razem w winem. Wszystko dusimy do chwili aż wino odparuje. Dolewamy po trochu gorący bulion. Podałam w przepisie około 300 ml, ale możliwe że będzie go potrzebne więcej. Wszystko zależy od tego czy marchewka i komosa będą odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone daktyle. Dusimy potrawę jeszcze około

Przysmaki Karolki
Tajskie zielone curry z kurczaka 380

zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :) SKŁADNIKI 1/2 kg piersi kurczaka 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki zielonej pasty curry 100ml bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pół limonki olej do smażenia 2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki. Na koniec dodajemy sos sojowy

Moje Kuchenne Rewelacje
Paella z kurczakiem i warzywami 4168

jest ta z owocami morza. Ja chciałam jednak zaproponować moją wersję Paelli z kurczakiem, tzw. „Paella Valenciana”.   Paella z kurczakiem i warzywami Składniki: około 600   ml   bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi   z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki(...)gotujemy przez około 2 minuty, aż wino wyparuje. Dodajemy pomidory i mieszamy, po chwili wsypujemy ryż i cały czas mieszając smażymy około 2 minuty. Wlewamy na patelnię ciepły bulion, wszystko zagotowujemy i zmniejszamy nieco ogień. Gotujemy początkowo bez mieszania około 5 minut. Następnie dodajemy oliwki i szafran. Zmniejszamy jeszcze minimalnie ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy

Mania Gotowania
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 163

woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy(...)ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym, tak by przykrył gołąbki. Wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy na wszystkim pozostałe liście kapusty. Zakrywamy pokrywką i pieczemy w pierwszym etapie około 40 minut w 220 stopniach góra - dół

BaRepas
Zupa krem z warzyw, czyli marchew i groszek w roli głównej 141

bardzo sycąca i gwarantuję, że największy laik kulinarny jest w stanie ją zrobić. Składniki: - 1 opakowanie mrożonki marchew z groszkiem - 1 duży ziemniak - 1-1,5 litra bulionu - sól, pieprz ( u mnie jeszcze czubryca) - opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać odrobinę kaszy manny Wykonanie: W bulionie ugotować mrożonkę z ziemniakiem. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować je na jednolitą masę i doprawić

Zofiana
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 199

pasty. SKŁADNIKI 7 papryk 1/2 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu (lub ok. 1 szklankę sypkiego) ząbek czosnku szczypta cynamonu (do mięsa mielonego) harissa  sól starty żółty ser bulion z 1 kostki olej WYKONANIE Papryki myjemy, odcinamy końcówki ("czapeczki") i wydrążamy gniazda nasienne. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.  Na patelni smażymy mięso mielone dodając ulubione przyprawy(...)mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.   Znacie jakieś smaczne przepisy z użyciem harissy

Zofiana