bulion - 9142 przepisów (strona:358/610)

powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 212

kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 gałązki rozmarynu  - igiełki oberwane sól, pieprz. przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez(...)minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować. Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować

Stare Gary
Gulasz wołowy z kminkiem 179

drobno posiekanej cebuli 1   - 1 1/2 łyżki stołowej  papryki 3 łyżki mąki 1 łyżka kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu wołowego ew 1/2 kieliszka wina sól tłuszcz do smażenia  przygotowanie Wołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4  łyżkach(...)stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią  mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 10  godzin. Podawać

Stare Gary
Zupa czosnkowa IV 179

łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek ) 1 łyżka mąki pszennej 2 jajka ( oddzielone żółtka i białka)) kilka gałązek tymianku 1 łyżka octu winnego 1200 ml  bulionu z kurczaka sól morska i czarny pieprz do przyprawienia przygotowanie W dużym garnku stopić tłuszcz z kaczki (lub rozgrzać  oliwę z oliwek ) i podsmażyć cebulę przez 2 minuty . Dodać obrane(...)pokrojone ząbki czosnku, kontynuować smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Cebula i czosnek nie może zbrązowieć. Posypać cebulę i czosnek mąką, wymieszać i wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut . W małej patelni, rozgrzać  1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku

Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 224

liczcie na chrupiącą skórkę :) Smaczny przepis dla miłośników połączeń mięsno - owocowych.  składniki (4 porcje) 4 kacze nogi 1 cebula pokrojona w plasterki 2 łyżki mąki 450 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pasty pomidorowej 2 łyżeczki sosu rybnego 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego(...)misy wolnowaru. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu, pozostawiając łyżkę lub dwie, dodać cebulę i mieszając, smażyć ok 5 min aż zacznie się brązowić. Posypać mąką i stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Dodać pozostałe składniki, poza śliwkami. Zagotować, mieszając. Przelać sos do mięsa, dodać śliwki i rozłożyć wszystko w misie w miarę równomiernie. Przykryć

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 356

posiekane  2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry  750 ml bulionu z kurczaka  160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski(...)przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią.  Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy

Stare Gary
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 140

rostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu) oliwa z oliwek 8 ząbków czosnku Sól i pieprz Przydatny jest termometr mięsa Na sos: Czerwone wino,  bulion wołowiny 1/2  - 1 łyżka mąki kukurydzianej przygotowanie Mięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik(...)minut. sos: soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować, wyskrobać dokładnie wszystko co przywarło do dna naczynia.Teraz możemy zostawić sos w naczyniu lub przelać na patelnię. Ja wolę przelać na patelnię. Rozpuścić 1/2 - 1 łyżkę mąki

Stare Gary
Zupa z zielonych szparagów 205

białe cebule, obrane i posiekane  2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien,  pokrojone na mniejsze kawałki 1 por, biała część , pokrojony w plastry 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  4 małe jajka  4 kromki ciabatty kawałek  masła oliwa z oliwek(...)grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę,  przy pomocy blendera,  na gładkie  pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić

Stare Gary
Zupa z białych szparagów 199

się w przypadku skórek. Tak czy inaczej, szparagi gotujcie, bo sezon na nie krótki.   składniki 2 pęczki (po 500 g każdy) białych szparagów 1 cebula 1200 ml bulionu kilka łyżek białego, wytrawnego  wina (opcjonalnie) śmietanka do doprawienia  - użyłam 22%, może być 30% łyżka masła sól pieprz pietruszka do podania przygotowanie Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki(...)pokroić na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem  podsmażyć na maśle cebulę aż będzie miękka.  Dodać kawałki szparagów (bez główek) i dusić przez 5 minut. Dodać bulion i gotować na małym ogniu , pod przykryciem, przez około 30 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie. Przetrzeć zupę na puree przy pomocy  blendera. Ponownie doprowadzić do wrzenia i dodać

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 177

Parmigiano Reggiano ( podzielić na 2 części) 3 średnie cukinie - pokrojone w kostkę ok 1,5 cm 2 małe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm 1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki +  liście - do dekoracji Oliwa do polewania: 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 6 ząbków czosnku -drobno(...)kolejną część (1/3) cebuli a na niej 1/3 pomidorów. Skropić olejem, na to warstwa z bakłażanów,  ostatnia warstwa cebuli, pomidorów i posypać pozostałym serem. Wlać resztę oleju i bulion. Poszczególne warstwy lekko solić i pieprzyć  Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie low Odkryć wolnowar  , posypać wierzch dania pietruszką

Stare Gary
Zupa warzywna bardzo wiosenna 237

ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek 3 młode marchewki 1 młody por 1 młody seler 1/2 sporej kalarepki 2 pęczki (po 500 g) białych szparagów 1 l bulionu łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietany koperek, natka pietruszki do podania. przygotowanie Szparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok  a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe(...)warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz szparagowych główek) zalewamy bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki.  Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka

Stare Gary
Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą bulgur 396

masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem

Stare Gary
Zupa z koprem i ziemniakami 167

można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru. składniki 500 g ziemniaków ( u mnie młode ) ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu łyżka kminku  pęczek kopru 1/2 pęczka koperku (  część odłożyć do posypania zupy) mały por, tylko biała część 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól(...)pieprz do smaku przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki. Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć, dodać ziemniaki i por, koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki lekko

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 217

pieprz mielony oliwa z oliwek lub olej do smażenia sos 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy  1/2 szklanki bulionu 1 średnia cebula, drobno posiekana 1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1  łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin(...)Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi:  Przepis oryginalny przewidziany

Stare Gary
Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru 162

kurze uda z pałkami 2 małe cebule, pokrojone w plastry 5- 6  ząbków czosnku 1 – 2 gałązki rozmarynu Kilka gałązek oregano i tymianku 1 szklanka białego wina ¾ szklanki bulionu ¼ szklanki mąki sól pieprz łyżka oliwy przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć.  Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka(...)stron, tak aby się ładnie zezłocił . Do misy wolnowaru włożyć zioła, na nich ułożyć cebulkę  i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka. Na patelnię po smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić

Stare Gary
Gulasz z baraniny 201

tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż 1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkę szklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnienia Świeżo zmielony czarny pieprz 100 g  sera feta 2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazylii przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 160 stopni(...)Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół,  dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować  na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około 2 do 2 1/2 godziny, lub gotować na kuchence na bardzo małym ogniu

Stare Gary