bulion - 9142 przepisów (strona:358/610)

Mussaka 202

piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki bulionu 30g startego żółtego sera (może być gouda)   Do rondla włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Na płynne masło rozsyp mąkę i mieszaj aż składniki się połączą. Wlej mleko(...)energicznie mieszając, żeby nie utworzyła się wielka klucha. Następnie wlej bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy.   Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił

Smakowity Blog Kulinarny
Krem ze szparagów 172

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów kroimy(...)łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej  wodzie

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 173

posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.     Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy sól 50ml bulionu warzywnego lub mięsnego   Sposób przygotowania: Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko(...)podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 245

100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz   Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego sól, pieprz   Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni(...)mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści.   Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami 169

Składniki: 1 kg cukinii 3 szalotki lub 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 400ml mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry 700ml bulionu 500g obranych krewetek (magą być mrożone) sól   Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy(...)bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut, a po tym czasie miksujemy plenderem na jednolity, gładki krem. Rozmrożone krewetki smażymy przez 5 minut na oliwie, a następnie dodajemy do zupy. Przed podaniem do zupy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 223

Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów 700g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu sól, pieprz papryka ostra w proszku łyżka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 100g ryżu Sposób przygotowania: Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i smażymy na oliwie, do momentu aż zredukuje się płyn. W dużym garnku o grubym(...)kroimy i dodajemy do mięsa, smażymy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki lub listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z dyni 205

kcal na 100g), sycąca, zawiera błonnik, beta-karoten, potas i kwas foliowy.    Składniki: 1 dynia hokkaido 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 400ml mleka kokosowego 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz biały     Przygotowanie: Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie(...)garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z kurkami i puree z dyni 188

Puree z dyni Składniki:  mała dynia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu szczypta imbiru 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka masła oliwa sól pieprz biały Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 336

Składniki: 250 ml bulionu 1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński) 2 piersi kurczaka 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone(...)dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kalafiora 166

Składniki: 2 małe kalafiory 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 1 szalotka 2 ząbki czosnku oliwa 2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki(...)dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 354

Składniki: 400g podudzia z kurczaka bez kości 3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr bulionu drobiowego 1 marchew 1 seler 1 pokrojona w piórka cebula 1 łyżka masła 50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów 100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow 100ml śmietany Sól,  czarny pieprz, papryka ostra i słodka Majranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Umyte i osuszone(...)podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 233

łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego 185g sera mascarpone 80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej   Przygotowanie: W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia(...)osoloną wodę. Wrzucamy ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy.     Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Dodajemy bazylię i świeżo mielony pieprz. Do sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 235

sosie figowym z kluseczkami.   Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe   Przygotowanie: W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu(...)osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło.   W tym czasie na tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, mieszamy, aż będzie szklista. Dodajemy figi, porto, bulion i gotujemy. Zmniejszamy płomień i mieszając, podgrzewamy około 5 minut, aż sos się zwiąże. Dodajemy dodatkową porcję masła, ucieramy, aż sos będzie gładki. Kluseczki podajemy z sosem figowym i plastrami

Smakowity Blog Kulinarny
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 191

zupy do kubka, potem kilka łyżek śmietany i wymieszać. Całość wlać do garnka. Wtedy śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi.     Składniki: 500g leśnych grzybów 1 litr bulionu wołowego 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz śmietana makaron łazanki ugotowany al dente natka pietruszki   Przygotowanie: Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy(...)szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego się bulionu i wszystko razem gotujemy kolejne 10 minut. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem na gładki krem i zabielamy śmietaną. Podajemy z łazankami ugotowanymi al dente, posypujemy natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 306

przygotowuje się ją ekspresowo! Składniki: 3 pomidory 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1 batat 1 cebula 4 ząbki czosnku w łupinkach 1 marchewka 3 łyżki oliwy 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz   Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew i batat. Skrapiamy oliwą i pieczemy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę i możemy podawać. Zupę można też zabielić śmietaną

Smakowity Blog Kulinarny