bulion - 9142 przepisów (strona:367/610)

Sos Koperkowy 159

delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu. Sos Koperkowy - Składniki: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie(...)mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty

Słodka Strona
Łosoś w Sosie Koperkowym 205

łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni(...)koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi

Słodka Strona
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2489

bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos Koperkowy: 5 łyżek drobno posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego* 150 ml śmietany 18% Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Kotlety mielone: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem(...)maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy

Słodka Strona
Zupa cebulowa 143

chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli  2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego  1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony), karmel z łyżki cukru  by wzbogacić smak i kolor(...)cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają.  Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy. Zupę gotujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z pieczonej papryki 170

postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki. Składniki: około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami , 3 papryki czerwone , 3 liście laurowe , 10-12 ziaren ziela angielskiego, sól , papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku, czosnek - dla lubiących go. Do przygotowanego rosołu(...)bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Skórka powinna pokryć się czarnymi plamkami, wtedy papryka jest gotowa. Wyjąć ją, spryskać wodą i przełożyć do woreczka lub okryć szczelnie folią spożywczą. (Parująca woda odparzy skórkę, która po przestygnięciu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 331

sól , pieprz , słodka papryka , 3 średnie ogórki kiszone , 3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu), kilka łyżek oleju , natka pietruszki ,  śmietana , bulion , rosół lub woda. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki mniej więcej wielkości 2cm X 1cm. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obtoczyć w mące. Ja wsypuję(...)pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, a do niej dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażyć i przełożyć do garnka z mięsem. Całość podlać bulionem (rosołem lub wodą), posolić i gotować do miękkości na wolnym ogniu. (Na patelnię wlewamy trochę płynu i zagotowujemy, aby wydobyć wszystkie smaki, jakie na niej pozostały - wszystko potem wlewamy do garnka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 173

masło i na niebyt dużym ogniu obsmażać zraziki. Obsmażone przełożyć do rondelka, a na patelni poddusić na lekko rumiany kolor cebulę pokrojoną w słupki. Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić. Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 857

moim przypadku były to dwie średnie piersi), 3-4 marchewki (może być również z rosołu), kilka pieczarek , ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu , ok. pół szklanki rosołu , bulionu warzywnego lub wody, sól , pieprz do smaku, 1 łyżeczka mąki pszennej , 2 łyżki masła . Mięso oddzielić od kości jeśli jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna(...)plastry. Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć je krótko. Dołożyć mięso i marchewkę - całość krótko  podsmażyć .   Jogurt połączyć z rosołem (bulionem lub wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem, makaronem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 209

Składniki: 2 spore cebule , 4-5 większych ząbków czosnku , ok. 5 cm świeżego imbiru , około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce), bulion lub rosół , ostra mielona papryka , mielony imbir - do smaku, sól do smaku, ok. 3 łyżki oleju . Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać(...)ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir - do smaku. Całość gotować przez około 10-15 minut.  W tym czasie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 404

cebule czosnkowe - 4 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - mała puszka kukurydzy - 1 spora czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2-3 papryczki chili marynowane - ostra papryka mielona (1 łyżeczka) - oregano (pół łyżeczki) - słodka papryka (1 łyżeczka) - kmin rzymski mielony (pół łyżeczki) - pieprz, sól(...)kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem

W poszukiwaniu inspiracji
Placek po węgiersku 1690

mięsa wieprzowego 1 cebula 1 papryka ząbek czosnku 200 g pieczarek łyżeczka papryki słodkiej pieprz sól liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1 litr bulionu Smażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Tak przyprawione mięso smażymy w garnuszku na oleju(...)stron. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem

NA MOIM TALERZU
Papryki faszerowane chili con carne 186

wołowego) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek(...)kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Upieczone papryki wypełnić chili con carne i zapiekać kolejne 10 minut

Food Square
Risotto z grzybami leśnymi 120

koniec lata. Składniki (4-5 porcji) : 400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki) 500 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego rozmarynu garść siekanej natki pietruszki 75 g masła oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz 100 g parmezanu, startego 2 żółtka (opcjonalnie(...)około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać ryż i smażyć go przez 5 minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dolewać gorącego bulionu i dokładnie mieszać, do momentu, gdy ryż stanie się al dente . Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz przyprawić pieprzem. Gotowe danie zdjąć z ognia, wsypać połowę parmezanu oraz dodać żółtka

Food Square
Zupa krem z dyni 157

miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 l bulionu warzywnego sok z 1 pomarańczy 1 łyżka startego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól, świeżo mielony pieprz pestki dyni Przygotowanie: Dynię podsmażyć przez(...)minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotować na małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wlać mleko kokosowe, dodać imbir, chili oraz cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do miseczek, posypać cynamonem i podawać z pestkami

Food Square
Krupnik z grzybami 180

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe(...)kuleczki.    Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby. Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.    Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku. Mieszamy

Maminek kulinarny