kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;) Składniki: * 350 g marchwi * 100 g selera * 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu * świeże liście kolendry * sól * pieprz Wykonanie: Marchewkę i selera(...)moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić. Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry. Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry
kolorowotorcikowoczerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! Składniki: 2 kg policzków wołowych cebula 100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania) ziele angielskie liść laurowy bulion wołowy olej sól, pieprz sproszkowany czosnek tymianek pół szklanki czerwonego wina Wykonanie: Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięsko posypane sproszkowanym czosnkiem(...)wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym
Walijskie PichcenieMuuusiałam wypróbować jak najszybciej :) Składniki: 1kg łopatki 20 dkg boczku 4 kiełbasy śląskie 5 ogórków kiszonych koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie 1l bulionu słodka papryka ostra papryka olej do smażenia opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie: Łopatkę kroimy z dużą kostkę. Podsmażamy na oleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa(...)końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka z mięsem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, ząbek czosnku (jeśli tolerujemy) i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę
Walijskie Pichceniepora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go. Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie(...)wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :) z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej
Walijskie Pichceniedodatkowego wyrazu ... Polecam gorąco! Składniki: 6 plastrów schabu 1 duża cebula 10dkg pieczarek 1 czerwona papryka ząbek czosnku mąka do obtoczenia Na sos: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii natka pietruszki Wykonanie: Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące(...)drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, lekko solimy i układamy na mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę. Sos: bulion mieszamy z przecierem i bazylią i zalewamy wszystkie składniki. Dusimy około 30 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie) pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy
Walijskie Pichceniebotwiny (buraczków z liśćmi) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 por 1/2 selera 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% 2l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka mąki 3 jajka na twardo 1 łyżka świeżego koperku Wykonanie: Marchew(...)seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na małym ogniu. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować
Walijskie Pichceniemakaron, gotować ok 10minut, odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki.W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić w kostkę, żeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną
Walijskie PichcenieSmażymy na oleju, na głębokiej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy pomidory z puszki (nie odcedzać) oraz odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalewamy bulionem bądź jeśli nie mamy domowego bulionu to rozpuszczoną we wrzątku kostką rosołową. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia, aż zgęstnieje
Walijskie PichcenieSkładniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku liść laurowy ziele angielskie bulion (ja miałam drobiowy) sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam
Walijskie Pichceniesłodka papryka 2 łyżki kaszy manny Na sos: 1 cebula 1 marchewka kawałek selera naciowego kawałek papryki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku śmietana 18% natka pietruszki łyżka mąki bulion Wykonanie: Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy(...)wszystkich stron. W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Walijskie Pichceniekurczaka 0.5kg kurek (ja miałam mrożone) 1 duża cebula ser feta sklarowane masło sól, pieprz przyprawa do kurczaka śmietana 18% łyzka mąki do zagęszczenia sosu bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie trochę mleka do podduszenia kurek oliwa lub olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą(...)Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy do garnka, podlewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem
Walijskie Pichceniewystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu. Składniki: opakowanie makaronu 1 brokuł serek topiony z ziołami (kostka 100g) 1/2 sera camembert naturalnego 100g chudego boczku bulion warzywny śmietana sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do konsystencji, którą lubimy najbardziej (ja osobiście nienawidzę rozgotowanego). Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki gotujemy, gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek
Walijskie Pichcenietradycyjne zrazy wołowe. Składniki: 1,5 kg chudej szynki wieprzowej 2-3 ogórki kiszone 2 cebule kawałek boczku wędzonego łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz ziele angielskie liść laurowy bulion łyżka mąki (do sosu) trochę śmietany 18% (do sosu) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron. Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę(...)obwiązujemy nitką. Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą
Walijskie Pichceniewięcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków :) Dodatek małych pysznych tortellini wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca. A potrzebujemy do niej: 1kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 1 cebula odrobina oregano 3 łyżki oliwy sól pieprz odrobina cukru 2 łyżki śmietany 18% op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu Wykonanie: Tortellini gotujemy wg przepisu(...)wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i oregano i podsmażamy całość ok 5-10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka
Walijskie Pichcenietaka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :)) Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego bulion warzywny sól pieprz słodka i ostra papryka pół cebuli 2 małe cukinie ząbek czosnku oregano puszka pomidorów w sosie własnym koperek ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju(...)makaronu Wykonanie: Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym
Walijskie Pichcenie