bulion - 9142 przepisów (strona:372/610)

Zupa szpinakowa z jajkiem 328

pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować. Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje. Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć(...)Zupa posiada kawałki rozdrobnionego szpinaku, których nie widać na zdjęciach, gdyż opadły na dno talerza. Do zupy można użyć szpinaku w brykiecie lub rozdrobnionego. Nie należy go rozmrażać. Gorący bulion szybko go rozmrozi. Po dodaniu szpinaku do zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała. Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 168

duża, biała cebula; 2 ząbki czosnku; 50 g masła; 1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/; 50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety); 1/2 łyżki majeranku;  Sól; Pieprz; 4 kromki chleba (około 150 g).  Sposób przygotowania: Bób ugotować(...)zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób. Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 248

mielonego i ryżu. Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli. Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie. Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne. Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka białej kapusty; 100 g białego ryżu (u mnie(...)Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące

Gospodyni Miejska
Aromatyczny barszcz czerwony 217

Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 kg cebuli; Główka czosnku; 1 łyżka majeranku; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka białego cukru; Szczypta pieprzu; 1,5 l bulionu (u mnie 1,5 litra wrzątku + 1 łyżka vegety). Sposób przygotowania: Buraki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać, każdy pokroić(...)ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Na tym etapie nie dodawać żadnej wody. Po tym czasie do garnka z burakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami dodać bulion. Zupę  (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować . Odstawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie barszcz przecedzić przez

Gospodyni Miejska
Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą 173

odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory; 200 g kiełbasy chorizo; 1 liść laurowy; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż(...)chorizo wytopi się większość tłuszczu i stanie się delikatnie chrupkie. Następnie do garnka z cebulą i chorizo dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, obrany czosnek, zalać 2 litrami bulionu i gotować do miękkości ziemniaków (około 30 minut). Po tym czasie dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne 10 minut. Następnie do zupy dodać pokrojone pomidory bez skórki i odsączoną fasolę

Gospodyni Miejska
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 171

Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.      Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem(...)garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem oliwy, dodać obrane i drobno posiekane ziemniaki (im drobniej posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia. Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu. Zupę skropić olejem sezamowym

SzczyptaSmaQ
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 217

cukinii  Al Dente , kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje. Smacznej jesieni :) Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette, 100 ml śmietany 30%, 1 l bulionu, 2 małe dynie Hokkaido, 1 zielona cukinia, 2 ziemniaki, ½ cebuli, 1 marchewka, 2 gałązki rozmarynu, Garść wyłuskanych pistacji, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki Harisy, 2 limonki, 1 łyżeczka żelatyny, Sól(...)nasienne, wydrążyć pozostawiając ok. 1 cm brzeg. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać bulion, harisę oraz marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek Almette, zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w dwóch

SzczyptaSmaQ
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 177

rano tylko odgrzać. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2     Składniki: 6 pomidorów, 150 g serka śmietankowego Almette, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa(...)bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzeszki zrumienić na patelni. Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem, gotować 5 minut. Przed podaniem polać sosem cydrowo-bazyliowym i posypać orzeszkami. Podawać z grzankami

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 257

usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak.   Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4     Składniki:     800 g oczyszczonych żołądków kurczaka, 500 ml bulionu drobiowego, 4 pomidory, 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki oleju-zalewy z suszonych(...)odsączyć na sicie, pokroić w cienkie paski. W rondla zeszklić na  oleju pomidorowym posiekaną cebulę i czosnek, dodać kurkumę, wędzoną paprykę i żołądki, dusić kilka minut. Żołądki zalać bulionem i pokrojonymi pomidorami z kartonika, dusić na małym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 168

młodości. Niezależnie od płci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4     Składniki: 1 cukinia, 10 szt. brukselki, 3 ziemniaki, 1 szalotka, 1 l bulionu, 1/2 małego kubka śmietany 30%, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka Hot Madras Curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, natka pietruszki (z łodyżkami), sól i pieprz Cayenne do smaku(...)obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut. Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne.  Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne

SzczyptaSmaQ
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 171

przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu, 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola, 200 ml śmietany, ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, Sól i biały pieprz do smaku, 3 łyżki masła, 4 plastry prosciutto, 4 paluszki(...)zmiksować w melakserze).  Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut.  Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem.  Podawać na ciepło

SzczyptaSmaQ
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 180

minut + 90 minut duszenie Porcje: 4       Składniki: 600 g udźca jelenia, 10 małych cebulek (lub jedna duża), 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml cassisa (najlepiej domowego), 3 łyżki porzeczek macerowanych  w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa), 50 g gorzkiej czekolady, 1/4 pigwy(...)rozgnieść w moździerzu .   Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę. Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania

SzczyptaSmaQ
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 200

jednym ziemniakiem.      Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 1 średni seler, 4 bulwy topinamburu, 2 pasternaki (lub pietruszki), 1 czerwona cebula, 1 l bulionu, 100 g serka koziego kremowego, 4 łyżki orzechów nerkowca, 4 łyżki gęstego jogurtu, ½ chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej czarnuszki(...)obrać, rozdrobnić w malakserze. W rondku na zupę rozgrzać oliwę, wsypać kurkumę, kumin i czarnuszkę, smażyć kilka sekund, żeby uwolniły się olejki eteryczne. Dodać warzywa, smażyć 5 minut, zalać bulionem, gotować 10 minut. Nerkowce z grubsza posiekać, uprażyć na suchej patelni. Do zupy dodać kozi serek i siemię lniane, gotować do roztopienia serka, zmiksować na krem. Podawać z kleksem jogurtu

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 151

coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno starte - 1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej(...)drobno starty czosnek oraz imbir, - gdy przyprawy się zrumieniły wsypujemy kukurydzę i obsmażamy ją 1-2 minuty - dodajemy kurkumę oraz papryczkę ostrą, mieszamy po czym po chwili wlewamy nasz bulion warzywny, gotujemy ok 10-15 min - międzyczasie wlewamy mleczko kokosowe - gdy kukurydza będzie już miękka zdejmujemy z ognia i bardzo dobrze ją zmiksujemy - po zmiksowaniu przetrzemy ją jeszcze raz przez

Basia w kuchni
Zupa krem z pomidorów 175

dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią. SKŁADNIKI: ok 6 porcji pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok ) 1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik ) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 gałązkę rozmarynu  3 gałązki bazylii  oliwa 4-5 łyżek   sól, świeżo zmielony pieprz(...)garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę dodaję posiekany czosnek i pokrojona w kostkę cebulę - chwilkę podsmażam dodaję pomidory wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem  jeżeli jest taka potrzeba to  solą morską

Basia w kuchni