bulion - 9142 przepisów (strona:368/610)

KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 256

myjemy, zalewamy wodą dodajemy obrane warzywka, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyjmujemy a na bulion wsypujemy wcześniej wypłukaną kaszę. Gotujemy ok 30 minut. Pokrojone w kostkę warzywka oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka dorzucamy do naszego bulionu z kaszą. Doprawiamy do smaku, posypujemy natką

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 218

gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie: Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 229

mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz  bułka tarta  olej  Na sos:  300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały pęczek pietruszki lub koperku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem(...)patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM 225

namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy  mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywka z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietankę (wcześniej

Walijskie Pichcenie
SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM 258

żołądków.  Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h.  Sprawdzamy po tym czasie(...)siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie  dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos  łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii  do smaku. Posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
MAKARONOWE WSTĄŻKI Z SOSEM I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI 206

kiełbaską.  Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat pomidorowy papryka ostra papryka słodka sól bazylia liść laurowy ziele angielskie bulion warzywny 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% natka pietruszki olej Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos  zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
RYŻ Z WARZYWAMI 292

jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1   szklanka białego ryżu 2   szklanki bulionu drobiowego dowolne warzywa ( u mnie 2 ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku , 1/2 puszki kukurydzy) 4 łyżki oleju   sól Wykonanie:   Wypłukać i osuszyć lekko ryż . W garnku rozgrzać olej , dodać(...)ryż ,  podsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia)  kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 242

cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki 250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej(...)każdej strony do zrumienienia. Następnie  układamy je w naczyniu żaroodpornym i przekładamy: warstwą posiekanej cebuli, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w paski pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie karkówka powinna być już miękka. Przelewamy ją wraz

Walijskie Pichcenie
INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 198

pyszna i  prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy(...)jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Na wrzący bulion warzywny wrzucamy klopsy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos. Dodajemy do smaku sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU 217

łyżka kaszy manny sól pieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu  ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże(...)kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, oregano oraz szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci

Walijskie Pichcenie
COTTAGE PIE CZYLI ZAPIEKANKA WIEJSKA 500

obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego  1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego 1 ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 281

część pora 3 ogórki kiszone 2 marchewki przyprawa do kurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele angielskie sól 1 łyżka mąki 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% łyżka oleju bulion Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą(...)oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy

Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 331

szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku 2 ogórki kiszone 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki i  odstawiamy do lodówki(...)przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka

Walijskie Pichcenie
PIKANTNA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 184

koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka papryka ostra papryka sól Wykonanie: Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do bulionu. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i również wrzucamy do wywaru.  Następnie do bulionu dodajemy  wypłukaną soczewicę oraz pomidory. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, obie papryki. Gotujemy mieszając

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 204

seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz  sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć  pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy

Walijskie Pichcenie