smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy(...)ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut
Z Majeczką w kuchniwtedy idealnie Składniki: 70 dag karkówki(5 plastrów) 1 papryka 1 cebula 5 ogórków kiszonych sól pieprz zalewa: 8 łyzek keczupu łagodnego 4 łyzki ostrej musztardy 1,5 litra bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Kroimy warzywa,cebule na pół i w piórka,ogórki i paprykę w paseczki. Plastry karkówki rozbijamy oprószamy z obu stron solą i pieprzem,układamy(...)warzywa naprzemiennie,miedzy jedną a druga porcją robiąc odstępy.zeby dobrze zwijały sie roladki. Zwijamy roladki. Spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki obsmażamy na oleju. Do garnuszka wlewamy bulion,dodajemy keczup,musztarde,doprawiamy.Jak sie zagotuje wkładamy roladki,dusimy ok.20 minut
Z Majeczką w kuchnitemu przepisowi zostałam zaproszona przez panią Ewę do jej domu.Polecam ! Składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2 jabłka grójeckie 2 pomarańcze 3 łyzki tymianu 3 łyżki majeranku 1/2 szkl bulionu warzywnego 1/2 szkl czwórniaka sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki(...)wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem wymieszanym z czwórniakiem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchnirozgotowują, tworzą fajny sosik. Polecam ! Składniki: 1 opakowanie makaronu von ton 30 dag piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonki węgierskiej Leczo Iglotex 4 łyżki soso łagodnego ajvar 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Piersi kurczaka oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, obsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju w patelni wok. Warzywa gotujemy ok 10 minut w posolonewodzie,odcedzamy, dodajemy na patelnię, wlewamy(...)też bulion. Dorzucamy pokruszony makaron.Dodajemy sos ajvar, często mieszamy, aż makaron wsiaknie cały płyn. Opinia : Kolejny raz przygotowałam potrawę z tą mieszanką Iglotexu. Kolejny raz jestem bardzo zadowolona z efektu. Tym razem warzywa ciekawie wtopiły się w sos dając fajne danie o ciekawym smaku. Polecam wszystkim. Zapraszam na profil Iglotex na fb , tam mnóstwo ciekawostek i pysznego jedzenia :) https://www.facebook.com
Z Majeczką w kuchnikaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą(...)zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnimoim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus. Składniki: 300g kuskusu garśc fasolki szparagowej garść zielonego groszku szklanka marchewki pokrojonej w kostkę szklanka bulionu 4 różyczki brokuła 1/2 kg piersi z kurczaka śmietana 12% szklanka sól,pieprz kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą(...)delikatnie solimy, czekamy aż napęczniej. Dodajemy na patelnię do kurczaka. Warzywa zalewamy wodą, solimy, gotujemy ok 10 minut. wrzucamy na patelnię( oprócz brokuła- brokuła rozgniatami widelcem na drobno), dolewamy bulion. Doprawiamy , dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Rozgniecionego brokuła łączymy ze śmietaną, wlewamy na patelnię, posypujemy posiekaną natką pietruszki, mieszamy
Z Majeczką w kuchniCoś dobrego, coś co przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie...Ale nie tylko...Panie też napewno nie pogardzą.Goloneczka! Składniki: 4 szkl bulionu warzywnego 4 liście laurowe golonka 1kg 1 litr piwa sól Wykonanie: Golonkę oczyszczamy ze szczeciny. Do garnka wlewamy bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy
Z Majeczką w kuchnigram obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 gruszka 1 czerwona cebula łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kuminu szczypta imbiru szczypta chili sól pieprz 1 i 1/2 szklanki bulionu 4 łyżki mleka kokosowego 30 gram sera gorgonzola 2 kromki czerstwego, razowego chleba Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią(...)całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego
Mango Papajaopakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy) 1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente(...)patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty. Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem
Niezły Młynekozdobą świątecznego stołu. Smacznego :) Składniki: 80-100 dag szynki (moja miała 80 dag) 2 ząbki czosnku 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmarynku 10 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek bulionu sól, pieprz Szynkę rozcinamy wzdłuż i oprószamy solą oraz pierzem. Do środka wkładamy czosnek pokrojony w plasterki, 3 gałązki tymianku i 3 gałązki rozmarynu oraz wlewamy 4 łyżki oliwy. Całość(...)sznurek, a szynkę polewamy pozostałym olejem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia (wlewamy też olej, który wypłynął z szynki) oraz dodajemy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C (najlepiej na przedostatnią półkę, bo rękaw urośnie jak balon) i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie otwieramy rękaw
Delicious TitbitsChicken in tomato sauce with capers Składniki. 2 piersi 1 łyżka mąki 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki wina białego 150ml bulionu 3 plasterki szynki gotowanej 1 jajko 2 łyżki kaparów 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni(...)dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy. Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h. Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę. Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach
Kulinarny karnet Christopheracebuli, pokrojonej w kostkę 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 liść laurowy sól i pieprz 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g białka kurzego Newella, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania uprażone na suchej patelni pestki dyni do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik(...)oleju i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 5 minut do zeszklenia, po czym dodaj dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut. Po tym czasie wyrzuć listek laurowy i zmiksuj zupę
karmelowypiórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła niewielka ilość oleju około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku) 2 l bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie: W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu(...)często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy
Oryginalny smakwszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać… Składniki: Roladki: 1 duża pierś z indyka (około 800 g) 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Sos: 200 g sera gorgonzola 200 ml słodkiej śmietanki 18 % 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki(...)rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić je pod przykryciem około 25 min. Sos: Do rondelka wlewamy śmietankę, wino i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając
Oryginalny smakwęgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować Składniki: 800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny) 2,5 l bulionu 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka kminku (roztartego) 1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego) 2 łyżki smalcu(...)garnka. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Z papryki zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i razem z papryką przekładamy
Oryginalny smak