kwas foliowy) i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również niskokaloryczna (szklanka ugotowanej soczewicy ma 230kcal). Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki cebula soczewica, ok 8 łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę, marchew i cebulę w plasterki. Jeśli nie macie(...)gotowego bulionu, można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu. Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź
Taste Of My Daym.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu). Składniki: 1 kg dyni 4 - 5 ziemniaków papryczka chilli korzeń imbiru ok 2 cm 1 łyżka curry 0,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie: Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dosyć grubą kostkę. Tak samo postępujemy z ziemniakami. Imbir i papryczkę chilli kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło(...)dodajemy łyżkę curry, imbir, chilli i smażymy. Gdy w powietrzu zacznie unosić się zniewalający aromat, dodajemy warzywa i smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu
Taste Of My Daysię przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy(...)seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami - o ich przygotowaniu pisałam przy okazji przepisu na Zupę
Taste Of My Daynikt nie przejdzie obok niej obojętnie :) Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 1 kg dyni 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 1,5 litra bulionu duża cebula 300 ml mleka kokosowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pestki dyni, kolendra do przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście(...)chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym płomieniu przez ok. godzinę. W kolejnym kroku do zupy dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki i imbir. Ja użyłam cebulę, którą wcześniej przez chwilę gotowałam w wywarze na zupę
Taste Of My DayEggplant stuffed with meat and raisins Składniki. 1 bakłażan duży 20 dag łopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek sułtanek 250 ml bulionu sól pieprz imbir świeży 2 łyżki oliwy Wykonanie. Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę. Bakłażan pokroić(...)stron. Na każdy plaster nałożyć porcję mięsa, zwinąć i owinąć drugim plastrem. Można przewiązać nitką kucharską. Gołąbki chwilę smażyć, podlać bulionem, dodać resztę bakalii i dusić 10minut
Kulinarny karnet Christopheragrzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki(...)patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze
Moniki Smakołykimałe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne) Przygotowanie: 1. Z pomidorów(...)ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg). 2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ją bulionem, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę. 3. Do garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię
Malowane smakiem100g warzyw - włoszczyzny w słupki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam) - 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku) - 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą) - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego - sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także ostrą i słodką paprykę - 3/4 szklanki domowej passaty (lub pomidorów(...)kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Po tym czasie dodać passatę, można także doprawić ketchupem (nie trzeba). Dorzucamy odsączoną fasolę i kukurydzę. Doprowadzamy
Smaczne Zdrowetyle, że nie wszystkie muszą się spełnić. Czasem tego nie potrzeba, czasem one są po to, by być. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram(...)siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję do całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkijest dużo lepsza od kremu np. z marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku. Składniki: - ok. 400 g dyni - 1 litr bulionu warzywnego - 200 g pomidorów - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka mąki - 1/2 szklanki śmietany 18% - posiekana natka pietruszki - grzanki (np. takie jak tu ) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa (można zastąpić mielonym imbirem(...)Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje co prawda sporo czasu, jednakże przez jego większość zupa robi się sama ;) Najpierw miąższ dyni kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, stawiamy na gazie i dajemy temu spokój. Musimy poczekać, aż dynia zmięknie, to ok. 20 minut gotowania. Gdy dynia będzie już miękka, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz i szczyptę
Kulinarne zapędy Kokosanabiera zupełnie innego wymiaru, staje się najwspanialszą pizzą pod słońcem. PAPRYKA NADZIEWANA KASZA JAGLANĄ. /własny;/ 4 porcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej(...)papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną przepłukuję gorącą wodą (co pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej ilości bulionu warzywnego, aż do wchłonięcia całego płynu. Studzę. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na oleju. Kaszę mieszam z groszkiem, ogórkiem, kukurydzą i przyprawami i cebulą z czosnkiem. Powstałą masą
W kuchni Karmel-itkisię ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz. Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. Składniki: * 350 g selera * 500 g dyni * 700 ml bulionu drobiowego * 150 ml soku pomarańczowego * 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak ) * 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * szczypta chilli w proszku * 4 łyżki(...)garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą
kolorowotorcikowonastępnym razem chyba będzie coś na poprawę nastroju) Kurczak pieczony z pieczarkami w cydrze składniki: 4 nóżki kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki masła 300 ml cydru 250 ml bulionu warzywnego 3 cebule 50 ml śmietany (18 lub 30%) sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Umyte i osuszone, doprawione solą nóżki podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. Gdy się(...)lekko zrumienią przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę do chwili gdy się lekko przyrumieni. Wlewamy na patelnię cydr i bulion, a gdy się zagotują cały płyn wraz z cebulą przelewamy do naczynia z kurczakiem. Mięso wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i pieczemy je w temperaturze 200 ° C. Co jakiś czas
Przysmaki Karolkiwyhamowanie. Potrzebujemy takich momentów. Niestety, w życiu jest ich zastraszająco mało. KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. /przepis własny;/ na 5-6 sztuk 1 szklanka zwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę
W kuchni Karmel-itkidłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 cm starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana 36% 400 ml mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć(...)strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety. Sos curry. Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek , cebule, dodać starty imbir. Dodać curry, pozostałe przyprawy, podlać bulionem, dodać śmietanę i mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Obsmażone pulpety, włożyć do sosu, podgrzać
Kulinarny karnet Christophera