mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 duża śmietana 18 % (400g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewamy bulionem według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, odsączone i pokrojone suszone pomidory i dodajemy do przygotowanej kaszy kuskus. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki(...)odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone oliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakczosnku 1,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki papryki słodkiej suszonej 1/2 łyżeczki chilli 2 łyżki mąki około 1 litr bulionu odrobinę masła 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Gulasz: Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, mąkę, olej, tymianek, majeranek, sól i chilli. Mieszamy. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, dodajemy(...)mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek
Oryginalny smakwyśmienita… Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie. Składniki: pęczek selera naciowego 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1,5 l bulionu łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną(...)kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakboczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek(...)startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem
Oryginalny smakpuszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki startego cheddara około 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon(...)trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą
Oryginalny smakpuszka pomidorów (400g) 1 mała cebula 1/2 średniej czerwonej papryki 100g śmietanki 30% 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut. Sos: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe bakłażany przekładamy
Oryginalny smakcebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 60g niebieskiego sera pleśniowego 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 puszka pomidorów (400g) 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 mała lub 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 4 ziarenka jałowca 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego około 3 łyżek oliwy z oliwek szczypta cukru sól(...)mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie
Oryginalny smakłyżeczki pasty tamaryndowej mała szczypta startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry) 1 szklanka bulionu rybnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) świeża kolendra do przybrania olej do smażenia mała szczypta cukru sól Przygotowanie: W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę(...)się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą. Gotowe rybne curry posyp
Oryginalny smakproste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki: 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 4 jajka (ugotowane na twardo) 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 400 g kefiru 0,5 szklanki śmietany(...)łyżki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, liście drobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka
Oryginalny smakburaczki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można pokroić w słupki) i dodać do cebuli. Smażyć, aż lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut. Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli
Oryginalny smakaksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki: 100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu 1 litr bulionu drobiowego kawałek imbiru (około 1/2 kciuka) 1 cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów(...)przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym
Oryginalny smakcebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 małe buraki czerwone 1 mała cebula, najlepiej czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżka klarowanego masła ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej 100 g chudego boczku sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku 1 listek laurowy(...)nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę
Czerwień i błękitWłaściwie to takie danie jednogarnkowe, w zupełności wystarczy nam za cały obiad. Zupa pikantno-kwaśna Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) lub wody 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 6 sporych pieczarek 1/2 szklanki pędów bambusa 1 duża(...)smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia. Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko. Do mięsa dodajemy
Kulinarne przygody Gatitypewno to zmienię. Przepis jest na prawdę nie wymagający, a efekt jest rewelacyjny. Polecam :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy 3 litry wody 2 łyżeczki wegety 2 kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka pieprzu WYKONANIE: Kukurydzę należy obrać i włożyć do garnka. Zalać ją wodą (około 3 litry wody zimnej) i postawić na piec. Dodać bulion warzywny, pieprz i wegetę. Wszystko razem
Serce zamknięte w formie pysznościZupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi . Zupa krem z cukinii: ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszych ok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki ) 1 duża cebula 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub mięty 100 g topionego serka śmietankowego(...)pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy i dorzucamy cukinie. Podsmażamy warzywa co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem
Poezja smaku