bulion - 9142 przepisów (strona:371/610)

Zupa z niezwykłym makaronem 168

sycąca i naprawdę pyszna. Idealna na te ostatnie mroźne dni! Zupa z cukinii z makaronem Składniki: (na 4 porcje) 550 g cukinii 200 g ziemniaków 1 cebula 1 l bulionu 100 g makaronu garganelli 2 łyżki masła 100 ml mleka (3,2%) sól pieprz Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielono mi. Groszek w roli głównej 183

zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej. Krem z zielonego groszku z bekonem Składniki: (na 4 porcje) 300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 700 ml bulionu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sok z 1/4 cytryny 1 dymka sól pieprz dodatkowo: 4 plastry bekonu 2 łyżeczki oliwy truflowej Do gotującego się bulionu dodać groszek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 146

Siankoo ,  Siaśka  i  Bartoldzik .  Zupa krem z dyni z gruszką Składniki: (na 4-6 porcji) 700 g dyni (waga samego miąższu) 2 gruszki 2 l bulionu 300 ml mleka kokosowego sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru dodatkowo: 2-3 gruszki 1 gałązka rozmarynu Dynię obrać, pokroić w mniej więcej równej wielkości kostkę. Włożyć(...)garnka, zalać bulionem, posolić i gotować, dopóki dynia nie zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kiedy dynia i gruszki będą miękkie, wlać mleko kokosowe, dodać pieprz, kurkumę i imbir. Pogotować jeszcze kilka minut, zdjąć z palnika i zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Przed podaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Już jestem. I krem w wyjątkowym kolorze 147

kolorze zupkę...? Krem z pieczonych buraków z malinami Składniki: (na 4 porcje) 1,5 kg buraków 500 g malin 1,5 czerwonej cebuli 1 łyżka masła 500 ml bulionu sól pieprz dodatkowo: 4 łyżki creme fraiche (18%) Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze. Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę(...)pokroić w kosteczkę. W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito. Przed podaniem podgrzać, udekorować kleksem śmietany. Smacznego! W tej zupie szalenie podoba mi się jej kolor - wręcz hipnotyzujący. Nieco rozczarowała mnie natomiast konsystencja - mimo przetarcia przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa nie tylko zimowa 166

prostu idealna! Włoska zupa krem z ciecierzycy Składniki: (na 4 porcje) 2 puszki ciecierzycy (2x400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 500 ml bulionu 1 łyżka masła 50 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz Czosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem(...)Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut. Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać kremówkę. Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej ciecierzycą. Smacznego! Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję, że pogoda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienno-majowa zupa ze szpinakiem 144

Zupa z ciecierzycą i szpinakiem Składniki: (na 4-6 porcji) 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,2 l bulionu 350 g ziemniaków 440 g ciecierzycy z puszki 200 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę(...)kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować 10-15 minut. Dodać ciecierzycę, gotować jeszcze 5 minut. Odlać 1-2 szklanki zupy (w zależności od tego, jak gęsta ma być), do garnka dodać szpinak i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odlaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem, wlać do zupy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 170

normalnie za kremami nie przepada. Zupa krem z cukinii i szpinaku Składniki: (na 4 porcje) 2 cukinie 3 ziemniaki 1 cebula 150 g szpinaku 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól  pieprz dodatkowo: grzanki Ziemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć. Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę(...)cukinie przekroić na pół, wyciąć środek z nasionami, pokroić w kostkę dwa razy większą niż ziemniaki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę smażyć. Zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać cukinie, szpinak, tymianek i bazylię, gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alternatywna zupa dyniowa 151

dynią Składniki: (na 4-6 porcji) 900 g oczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 200 g bekonu w plasterkach Dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć(...)przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki, podsmażyć. Zalać całość bulionem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, bazylię i tymianek, gotować przez 20-30 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni na chrupko usmażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak topinambur zmienił się w pietruszkę. I zupa krem 187

rozgrzewająca, z charakterem. Zupa krem z pietruszki z jabłkiem Składniki: (na 4 porcje) 2 łyżki masła 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 650 g pietruszki 1 jabłko 1 l bulionu sól pieprz dodatkowo: 1 jabłko 2 łyżeczki curry w proszku 20 g pestek z dyni Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pietruszkę i jabłko obrać, pokroić(...)kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać pietruszkę i jabłko, smażyć, aż wchłoną tłuszcz. Zalać warzywa bulionem, gotować na średnim ogniu 30 minut, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłko umyć, pokroić w plastry o grubości 3-4 mm. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa meksykańska ze smażoną tortillą 171

papryką. Pyszna, intensywna w smaku i sycąca. Idealna na chłodniejsze dni. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1kg pomidorów; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki oregano; Oliwa/olej; 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszone w litrze gorącej wody; 200g koncentratu pomidorowego; Puszka kukurydzy konserowej; Puszka czerwonej fasoli; Puszka białej fasoli; Czubata łyżeczka ostrej(...)krócitko razem podsmażać. Następnie dodać pomidory  i oregano. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 15 minut.  Po tym czasie całość zmiksować blenderem na gładko. Wlać bulion, dodać koncentrat, wymieszać, chwilę pogotować i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać kukurydzę, fasole i ostrą paprykę. Wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tortille pokroić w paski i podsmażyć

Gospodyni Miejska
Zupa krem z kalafiora 147

smakiem czerwonej papryki. Pycha!   Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody); 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz(...)zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości. Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym. Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmikosować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pomidorów z ryżem 267

słupki. Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory włożyć do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, a pomidory obrać ze skórki(...)Obrane pomidory drobno pokroić. Do wrzącego bulionu dodać obrane i pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory staną się miękkie i zaczną się rozpadać.  Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 229

śmietaną. Oprószona koperkiem. Komu talerz? Zapraszam!   Składniki: 1 średni kalafior; 1 duża marchewka; 5 średnich ziemniaków; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g); 2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe; Pęczek koperku; Sól; Pieprz; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.   Sposób przygotowania: Kalafiora(...)zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.) Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać

Gospodyni Miejska
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 249

okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam!   Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety); 250 g sera feta; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek szczypiorku; 1,5 łyżeczki suszonego tymianku(...)gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 394

pikantna. Wyjątkowa w smaku. Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowej Przyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego! Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka(...)chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, często mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund. Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut

Gospodyni Miejska