rozgrzeje nawet największych zmarzluchów! A jeśli i Wy jesteście wielbicielami kremów marchewkowych spróbujcie i TEGO! SKŁADNIKI: - duża marchew – 6 szt - czosnek – 4 ząbki - cebula – 1 szt. - bulion – 4 szklanki - masło – 2 łyżki - curry – 1 szczypta - papryka ostra – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - cukier – szczypta DODATKOWO: - jogurt naturalny(...)przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy paprykę wraz z curry i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok. 20-30 minut , aż marchewka będzie miękka. Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem. Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru. Smacznego
Ostra na Słodkokrem kalafiorowy. Kalafiora zawsze zjadam z wielką przyjemnością , a w takiej postaci smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - kalafior – 1 szt - masło – 2 łyżki - cebula – 1 szt - bulion – 4 szkl - tymianek – 1 łyżka - curry – 1 szczypta - chili – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - natka pietruszki – 1 pęczek - śmietana słodka(...)garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko razem miksujemy na krem. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą , pieprzem
Ostra na Słodkosmaku - papryka ostra – do smaku - olej do smażenia – 2 łyżki SOS: - żurawina do mięs – ok. 250 g - mąka – 1 łyżka - masło – 1 łyżka - bulion – 0,5 szklanki - suszona żurawina – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy(...)Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły. W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową ( u mnie Provitus ). Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz … polewamy
Ostra na Słodkocebula – 1 szt - pieczarki – 150 g - liść laurowy – 2 szt - lubczyk – 1 szczypta - papryka – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - bulion – 300 ml - mąka do obtoczenia – 100 g - olej do smażenia – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULASZ: Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, o btaczamy w mące. W gęsiarce(...)rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, p odlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy razem do miękkości, d oprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy
Ostra na Słodkoporcje ) - filet z indyka – ok. 600 g - borówki w słoiku – 200 g - cebula czerwona – 3 szt - białe wino – 0,5 szklanki - olej – 100 ml - bulion – 120 ml - śmietana słodka 18% – 125 ml - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - papryka – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet czyścimy , r ozcinamy na 4 płaty(...)rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , z wiązujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, o prószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , w yciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , d okładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut
Ostra na Słodkoobiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny – ok. 1,5 l - sól – 1 łyżka - pieprz – 1 szczypta - śmietana słodka 18% – 50 ml - makaron muszelki – 100 g - marchew – 2 szt - koperek(...)opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy
Ostra na Słodkoząbki – chili świeże – 2 szt – starta skórka z cytryny – 1 szczypta – mleczko kokosowe – 200 ml – słonecznik – 50 g – bulion warzywny – 1 litr – oliwa z oliwek – 2 łyżki – cukier , sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę , czosnek i papryczki drobniutko(...)siekamy. Warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy ( róbmy to w garnku a nie na patelni ). Zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego. Dodajemy szczyptę skórki cytrynowej. Mieszamy razem i gotujemy do miękkości. Miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem! Dokładnie razem mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 3 – 4 minutki. Podajemy gorący posypany podprażonym
Ostra na Słodkowegetariańskiej lub wręcz przeciwnie : kiełbaskę zastąpic usmażonym ( lub ugotowanym ) filetem z kurczaka ! Pomidorowa sałatka lub ulubiony sos wzbogacą danie o dodatkowe walory smakowe! Polecam! SKŁADNIKI: -mąka -1,5 szklanki -bulion (z kostki) – 250 ml - jajko – 2 szt - kapusta pekińska – ok. 200 g - dowolna wędlina – 150 g - natka pietruszki – 1 pęczek - olej do smażenia - sól , pieprz(...)smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku miksujemy mąkę z bulionem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy z drobno poszatkowaną pekinką , pokrojoną w kostkę wędliną i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Smażymy kotleciki na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron
Ostra na Słodkoszczypta - mąka kukurydziana – 1 łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - papryczka piri – piri – 1 szt - bulion drobiowy – 100 ml - czerwone wytrawne wino – 125 ml - czekolada( 70% ) – 50 g - olej Kujawski Smakowy – 3 łyżki - zimne masło – 1 łyżeczka - ocet balsamiczny – 1 łyżka(...)drobno papryczkę piri – piri. Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ). Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić
Ostra na Słodkowędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu – intensywny .. delikatnie słodki… troszkę ostry. SKŁADNIKI: ŻEBERKA: - żeberka – 500 g - cebula – 2 szt - cukier kandyzowany – 1 łyżka - bulion – 125 ml - piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - imbir – 1 szczypta - papryka czerwona – 1 szczypta - miód – 1 łyżka - musztarda z płatkami wędzonej papryki(...)piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem i delikatnie złocimy. Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka. Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru. Dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy bulionem oraz piwem. Na wolnym ogniu dusimy ok. 40-45 minut pod przykryciem obracając od czasu do czasu. Kiedy żeberka będą już miękkie dodajemy miód oraz musztardę , dokładnie mieszamy i dusimy
Ostra na Słodkosola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli. Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne! Polecam! SKŁADNIKI: - makaron Cannelloni – 10 szt - bakłażan – 1 szt - bulion – 250 ml - cebula – 1 szt - sól - pieprz - mozzarella – 1 szt - ricotta – ok. 200 g - oliwa z oliwek – 125 ml - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)minut na papierowy ręcznik ( wyjdzie z niego woda i straci goryczkę ). Po tym czasie podsmażamy go na mocno rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony. Gotujemy bulion , dodajemy do niego posiekaną cebulę. Wkładamy delikatnie plastry bakłażana i gotujemy ok. 2 minuty. Delikatnie wyciągamy razem z cebulą na osobny talerz. Ricottę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pęczek posiekanego
Ostra na Słodkobędzie unosił się w domu przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka – 50 ml * natka pietruszki -1 pęczek * parmezan – 2 łyżki PESTO : * liście bazylii(...)minutkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ). Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy
Ostra na Słodkołyżeczka * pieprz – 1 szczypta * gałka muszkatołowa – 1 PURRE: * ziemniaki – 250 g * koper – 1 pęczek * masło – 1 łyżka SOS: * ziemniaki – 100 g * bulion warzywny – 300 ml * chili – 1 szczypta * śmietana 30 % – 150 ml * sok cytrynowy-1łyżeczka * klarowane masło – 2 łyżki * pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta SPOSÓB(...)parowarze. Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS : Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili. Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy. Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem
Ostra na Słodkoaromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów! I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom! SKŁADNIKI: KREM: -serek topiony złoty ementaler – 300 g -czosnek – 2 ząbki -cebula – 2 szt -bulion warzywny – 500 ml -suszone pomidory – 100 g -olej Kujawski pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy – 40 ml -sól – 1 łyżeczka -pieprz – 1 szczypta -świeża bazylia – 1 łyżka(...)oleju sprawi,że nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni). Smażymy średniej wielkości naleśniki. KREM : Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego. Dodajemy do gotującego się bulionu. Odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone serki topione. Mieszamy do momentu rozpuszczenia,a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok.10 minut na bardzo
Ostra na Słodko