bulion - 9142 przepisów (strona:365/610)

Zrazy z kaszy jaglanej 146

łyżki – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – kurkuma – 1 szczypta – curry – 1 szczypta – bulion – 250 ml – olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , o dcedzamy , studzimy, Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kukurydzę odsączamy

Ostra na Słodko
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 148

zachwyciła domowników. Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki. Polecam! SKŁADNIKI : * maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g ) * bulion warzywny – 1 l * sól – do smaku * pieprz mielony – do smaku * listek laurowy – 1 szt * śmietana 18% słodka – 125 ml DODATKOWO : * makaron świderki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy. Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym. Wsypujemy makaron. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Całość wlewamy do gotującej

Ostra na Słodko
Krokiety z kaszą jaglaną 128

jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko – 250 ml * Jajko – 1 szt * Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * Sól – 1 szczypta * Olej – 50 ml FARSZ: * Kasza jaglana – 2 szklanki * Bulion warzywny – 400 ml * Pieprz – do smaku DODATKOWO : * Bułka tarta do panierowania * Jajko – 1 szt * Olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy duże naleśniki(...)odkładamy w cieple miejsce . FARSZ : Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i na wolnym ogniu gotujemy przez około 10-12 minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Po ugotowaniu doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ : Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 235

daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion – 1,5 l – liśc laurowy – 2 szt – ziele angielskie – 3 szt – słodka papryka – 2 łyżeczki – chilli – szczypta – sól – 1 łyżeczka(...)łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zagęszczamy

Ostra na Słodko
Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 153

zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI : * wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g * papryka – 2 szt * por – 1 szt * cebula – 2 szt * bulion warzywny – 1 szkl * papryka słodka – 1 łyżeczka * chili – 1 szczypta * sól – do smaku * pieprz – do smaku * olej – 125 ml * śmietana 18% słodka(...)dzielimy na plastry , lekko rozbijamy. W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy. Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron. Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając. Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora. Delikatnie mieszamy.na

Ostra na Słodko
Polędwiczki w sosie cebulowym 165

sypko kaszą jęczmienną , by nie zabić smaku mięsa. Wszyscy oblizywali talerz! Polecam! SKŁADNIKI: * polędwiczka wieprzowa – 2 szt * duża cebula – 3 szt * mąka – 1 czubata łyżka * bulion – ok. 300 ml * ocet winny – 1 łyżka * cukier – 1 łyżeczka * olej – 150 ml * masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę(...)Podsmażamy na maśle na złoto , a następnie zalewamy bulionem i dodajemy łyżkę mąki. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu , mieszając. Doprawiamy łyżką octu , cukrem , solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy , a następnie przelewamy do osobnego rondelka i blendujemy. Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry , delikatnie przygniatamy ręką. Posypujemy solą , pieprzem , a następnie smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Miękkie zalewamy przygotowanym sosem

Ostra na Słodko
Żeberka w słodkim sosie chilli 173

panom :D SKŁADNIKI: * żeberka – ok. 800 g * olej – 4 łyżki * imbir – 0,5 łyżeczki * świeże papryki chilli – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * bulion – 100 ml * sos hoisin – 2 łyżki * sos sojowy – 1 łyżka * skórka z limonki – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – ok. 180 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy , kroimy w kawałki(...)gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy je z każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chilli i 0,5 łyżeczki imbiru. Zalewamy bulionem i na wolnym ogniu redukujemy. Dodajemy sos hoisin oraz sojowy i skórkę z limonki. Zalewamy szklanką wrzątku i na wolnym ogniu dusimy ok. 40 – 45 minut , obracając co jakiś czas. Po ok. 35 min. wlewamy mleczko kokosowe

Ostra na Słodko
Krem brokułowy – przepyszny! 135

stołach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem brokułowy. Niesamowicie aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny! W sam raz na szybki obiad w upalny dzień! Polecam! SKŁADNIKI: * bulion warzywny – 1,5 l * brokuły – 0,5 kg * ziemniaki – 2 szt * śmietana 18% słodka – 100 ml * ser żółty np. ementaler -1 garstka * płatki migdałowe(...)łyżki * szczypiorek – 1 mały pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Brokuły dzielimy na różyczki , ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo drobno siekamy. Do gorącego bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły. Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem. Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy płatki migdałów

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 177

porcje ) * makaron tagliatelle – ok. 250 g * krewetki – ok. 20 szt * cebula dymka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * papryka czerwona – 1 szt * por – 1 szt * przecier pomidorowy – 2 łyżki * bulion warzywny – 1 szkl * sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka(...)minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ). Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem. Smacznego

Ostra na Słodko
KURCZAK PO KREOLSKU 303

łyżki * mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki * oliwa – 0,5 szkl * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt * bulion warzywny – 400 ml * suszona bazylia – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy. Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski. w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun. Piersi z kurczaka(...)minut cały czas mieszając. Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę. Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron. Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy

Ostra na Słodko
Boczek pieczony – pyszny! 129

łyżka * liść laurowy – 1 garstka * ziele angielskie – 1 łyżeczka * musztarda ostra – 1 łyżka * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej – ok. 200 ml * bulion – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w piórka , 1 główkę czosnku przeciskamy przez praskę. Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem(...)lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ). Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ). Takiej wielkości boczek piecze się

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 158

zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs! ____________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * makaron casarecce – 200 g * oliwa z oliwek – 100 ml * duża cebula – 1 szt * kalmary – 150 g ( rada poniżej! ) * bulion rybny – 100 ml * czerwone wino – 75 ml * passata pomidorowa – ok. 125 ml * pomidory bez skóry – 100 g * oregano – do smaku * liść laurowy(...)bardzo dokładnie! ), kroimy w paski. MAKARON: Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy. Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i listkiem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 190

sól – do smaku SOS: * cukier – 2,5 łyżki * białe , wytrawne wino – 100 ml * piwi Książęce Chlebowo – miodowe – 50 ml * Fondo – 1 łyżka * delikatny bulion warzywny – 100 ml * czarne porzeczki – 3/4 szkl * zimne masło – 1 łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana(...)pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła. SOS: Z cukru robimy karmel , zalewamy białym winem i piwem, mieszamy do uzyskania konsystencji śmietanki. Dodajemy fondo , bulion warzywny i redukujemy na wolnym ogniu. Po zredukowaniu dodajemy czarną porzeczkę, mieszamy rozcierając i podgrzewamy ok. 4-5 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko , by sos był aksamitny. Wyłączamy

Ostra na Słodko
Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami 174

opłaciły się - wyszło smacznie, i prosto. Zapach był tak zniewalający, że z łakomstwa zdążyłam się poparzyć próbując. Potrzebne nam: - 7 dużych cebul - 3 łyżeczki masła - łyżka oleju - 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) - 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem) - przyprawa uniwersalna - pieprz, czosnek granulowany, tymianek,   zioła prowansalskie, chilli - grzanki Przygotowanie:  Cebule kroimy w pół(...)talarki. W dużym garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, ziołami, czosnkiem i chilli, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną zupę blendujemy na gładką masę i znów podgrzewamy dodając

W poszukiwaniu inspiracji
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 441

pomidorów 400 g puszka mleka kokosowego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 limonka, sok 2 liście laurowe 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego 3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiem garść świeżej posiekanej natki kolendry tabasco, sól i pieprz do smaku(...)odstaw. Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut, aż ryba przestanie

karmelowy