prostocie .W moim domu najczęściej zamawia je na obiad moja córcia , to chyba świadczy o tym, że jest smaczne. składniki na 4 porcje 6 jajek 1 kostka bulionu 2 łyżki mąki pęczek świeżego koperku 2 łyżki mąki sól i pieprz przepis Trzy szklanki wody zagotowujemy , dodajemy kostkę bulionu i pokrojony koperek , chwilę gotujemy. W osobnym naczyniu mieszamy
Smakowite Daniasmaczna i zdrowa . składniki na 4 porcje 2 cebule 2 szklanki ryżu 3 łyżki margaryny 15 dag pieczarek 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego szczypiorek sól i pieprz przepis Posiekaną cebulę przesmażamy na margarynie na jasnozłoty kolor. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko wrzącym bulionem . Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy , pokrojone pieczarki , odsączoną
Smakowite Daniamieszanych warzyw ( marchew , pietruszka, seler, kapusta włoska, por , czosnek i cebula) 25 dag boczniaków pół litra bulionu liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz przepis Warzywa oczyszczamy , myjemy i kroimy w zapałkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w paseczki boczniaki . Podlewamy bulionem , dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy do miękkości warzyw i boczniaków , doprawiamy flaczki solą i pieprzem
Smakowite Daniacebula 15 dag pieczarek 2-3 łyżki oleju 1,2 puszki groszku konserwowego mielona papryka ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 szklanki bulionu przepis Wołowinę opłukujemy osuszamy , kroimy w grubą kostkę . Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso ze wszystkich stron . Gdy sok odparuje dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki , mięso lekko oprószamy mąką(...)przesmażamy . Dodajemy ziele angielskie , liść laurowy, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek , całość doprawiamy solą i pieprzem . Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie . Na koniec gotowania dodajemy zielony groszek .Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką
Smakowite Daniaporów z dużą ilością pieprzu niesamowicie rozgrzewa a jej smak ucieszy niejednego smakosza zup . składniki na 4 porcje 2 duże pory 5 ziemniaków 2 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany sól i pieprz listek laurowy łyżeczka masła natka pietruszki przepis Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wkładamy do rondelka i zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody . Lekko solimy ,dodajemy(...)listek laurowy i gotujemy pod przykryciem . Na głębokiej patelni dusimy z dodatkiem masła pokrojone pory . Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy do nich uduszone pory i wlewamy bulion , doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu, podprawiamy śmietaną i posiekaną natką pietruszki
Smakowite Daniaziemniakami urozmaici trochę obiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube(...)marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem . Podajemy z ziemniakami
Smakowite Daniabądź na ciepło . składniki na 4 porcje 8 jajek 2 puszki pomidorów 25 dag długoziarnistego ryżu 1 cebula 1 pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki masła pół szklanki bulionu z kostki 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz przepis Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo około 10 minut , zalewamy zimną wodą studzimy. Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Szczypior drobno siekamy. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem, zagotowujemy, dodajemy pól szklanki bulionu, zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy połowę pęczka posiekanego szczypioru. Całość chwilę gotujemy. Nalewamy sos do miski, na wierzchu układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą posiekanego szczypioru. Podajemy z ugotowanym ryżem. Danie można podawać
Smakowite Daniasię do różnego rodzaju potraw klopsików, sztuki mięsa bądź do ziemniaków z jajkiem . składniki na 2 porcje 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki bulionu z kostki 3 łyżki posiekanego koperku sól przepis Rozpuszczamy masło na patelni dodajemy do niego mąkę, białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzamy mlekiem, mieszając gotujemy i wlewamy od razu(...)bulion. Przyprawiamy do smaku solą, chwilę podgotowujemy, dodajemy posiekany koperek. Chwilę mieszamy na słabym ogniu już nie gotując. Sos koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany traci kolor i aromat
Smakowite Daniaświetna propozycja dla zabieganych kobiet. Przygotowuje się go w 15 minut a do tego smakuje przepysznie , polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 1,5 litra wody 1 kostka bulionu drobiowego 1 marchew 4 ziemniaki 4-5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych 1 łyżka margaryny gałązka natki pietruszki przepis Marchewkę kroimy w plastry a ziemniaki w średnią kostkę. Do wrzącej wody(...)dodajemy kostkę bulionu drobiowego oraz pokrojone ziemniaki i marchew,wszystko gotujemy do miękkości warzyw . Następnie zupę zasypujemy płatkami błyskawicznymi jęczmiennymi i dodajemy łyżkę margaryny . Gałązkę pietruszki drobno siekamy. Zupę podajemy z posiekaną zielenina
Smakowite Daniawykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprz czarny przepis Pokrojone plastry schabu myjemy osuszamy i delikatnie rozbijamy , oprószamy sola i pieprzem . Na patelni(...)wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki razem z nożkami w plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku, kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek
Smakowite Daniamięsa mielonego cebula łyżka masła jajko 4 łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę(...)bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią a następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy . Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy chochlę wywaru z pulpetów i jeszcze
Smakowite Daniawielu potraw m.in. gołąbków, pulpetów czy makaronu. Przygotowuje się go prosto i niemal błyskawicznie, a podany na gorąco smakuje idealnie. składniki na 0,5 l sosu 1.5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki) 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3łyżki mąki pszennej przepis W rondelku roztapiamy tłuszcz a na nim przesmażamy koncentrat pomidorowy cały czas mieszając(...)składniki się połączą. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość rozprowadzamy bulionem i cały czas mieszając zagotowujemy
Smakowite Daniaczęsto chętnie przygotowuję ją dla swoich domowników. składniki na 3 porcje szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 500 ml soku pomidorowego szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta suszonego tymianku sól przepis Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko i dolewamy odrobinę letniej wody. Dłonią wyrabiamy dość twarde ciasto . Ciasto(...)Obrany ząbek czosnku drobno siekamy, cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy czosnek i cebulę, od czasu do czasu mieszamy. Do czosnku i cebuli wlewamy sok pomidorowy i bulion warzywny, całość zagotowujemy, doprawiamy solą i tymiankiem. Na gotującą się zupę wrzucamy tarte kluseczki i gotujemy ją jeszcze około 10 minut
Smakowite Daniawypróbowania przepisu . składniki na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków konserwowych 100 g koncentratu pomidorowego 3/4 litra bulionu warzywnego 2 łyżki słodkiej papryki ząbek czosnku ok 2. łyżek mąki czarny pieprz 4 łyżki oleju do smażenia sól przepis Cebulę kroimy w kostkę, ogórki i całe pieczarki w plastry . Umyte(...)czasu do czasu mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone pieczarki, doprawiamy solą , wrzucamy pokrojone mięso i stale mieszamy. Gdy mięso będzie już przesmażone wlewamy bulion , dodajemy koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę , strogonowa doprawiamy pieprzem i solą. 10 minut przed końcem gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy ogórki konserwowe
Smakowite Daniamoim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół szklanki śmietany 18% żółtko szczypta cukru szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem
Smakowite Dania