wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula 2 papryki czerwone 100 g pieczarek 100 g oliwek marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól(...)paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus
Bea(u)ty kitchenSkładniki: 100- 150 gram pieczarek 1 średnia marchew 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 5-6 ziemniaków 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz 1 litr bulionu, może być z kostki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki masła Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu
Bea(u)ty kitchenmąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3-4 łyżki śmietany bulion sól pieprz Wykonanie: Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam, dolewam tyle gorącej wody by zagnieść dość elastyczne ciasto. Zagniatam wszystko razem i dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję cieniutko(...)rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojone pieczarki i duszę do miękkości. Zestawiam i zabezpieczam, przed wystygnięciem. Rozpuszczam pozostałe masło, zasmażam na nim mąkę. Dodaję śmietanę , a następnie dolewam tyle bulionu by otrzymać dość gęsty sos. Całość doprawiam solą i pieprzem. Na talerz nakładam porcję makaronu, i polewam gorącym sosem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchendrobną kostkę lub starta na tarce 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki 30 % 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego garść młodego szpinaku, umytego 2 łyżki startego parmezanu(...)pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem. Przełóż zmiksowaną zupę
karmelowysłoiczka pomidorów suszonych z pestkami dyni w zalewie olejowej 1 łyżka ziół prowansalskich Piątnica 1 łyżka przyprawy do mięsa Piątnica około 3 łyżek ketchupu 1 szklanka bulionu vegeta , pieprz do smaku 6 łyżek oliwy 400 g makaronu Maltagliati Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w pół talarki . Pieczarki umyć obrać(...)pieczarki i kapustę, chwilę smażyć aż cebula i pieczarki się zarumienią. Następnie dodać pomidory z połową zalewy olejowej i pestkami dyni oraz pokrojone parówki . Wszystko wymieszać, dodać ketchup i bulion. Dodać przyprawy . Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając ( około 30 minut ) aż parówki napęcznieją i powstaną z nich różki. Makaron ugotować all dente . Podawać z gotowymi koziołkami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizdrowy. Najlepiej smakuje podawany z grzankami z serem żółtym. Polecam! Krem z pora z grzankami Składniki: 2 duże pory, 5 ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu, łyżka oliwy, 1/2 szklanki śmietany 18%, 7 ząbków czosnku, sól, pieprz, bagietka, 10 dag sera żółtego, oliwa. Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane 4 ząbki czosnku, śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blenderujemy. Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Na rozgrzaną oliwę układamy kromki bagietki i podsmażamy na małym ogniu. Następnie obracamy kromki na drugą stronę i nakładamy
paapilotkaaSkładniki na sos 1 łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę ) 125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego 1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki(...)około 2 minuty, aż się zrumienią. Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę surowe pomidory oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy kolejne dwie minuty Dodajemy bulion, przyprawiamy sosem rybnym i cukrem, a następnie gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy usmażoną rybę, posiekany koperek, szczypiorek i kolendrę, podgrzewany jeszcze przez chwilę. Gotowe danie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka ( wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę ) Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie(...)miękka . Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty. Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić solą i curry . Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie . Dodać groszek , zieloną i czerwoną paprykę oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy (może być nieco mniej) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli morskiej szczypta szafranu 1 - 2 szklanki bulionu drobiowego posiekana natka kolendry do dekoracji 1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji oliwa do marynaty i do smażenia pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę(...)głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę. Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli.. Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Udekorować natką kolendry i zielonymi oliwkami Źródło zdjęcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg mięsa (wołowina, jagnięcina lub kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)kurkumę, pieprz , cynamon, pieprz cayenne, kumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty . Przełożyć podsmażoną cebulę i seler do dużego garnka, dodać podsmażone mięso, pomidory , bulion i ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień , przykryć i gotować na wolnym ogniu delikatnie przez 1 godzinę . Dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut Dodać ryż i gotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały(...)ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię robić tą zupę, ale jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu Składniki 4 duże drobno posiekane cebule 1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza) 1 ,5 łyżki mąki 1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka(...)dekoracji Przygotowanie Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor. Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut. Kromki bagietki zgrillować na patelni. Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomysłów :) Dzięki temu następnego dnia mogliśmy się delektować smakiem bardzo aromatycznego boczku, za którym tak długo tęskniliśmy :) Składniki 1 kg chudego surowego boczku 1,5 szklanki wody lub bulionu 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę Marynata 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych 3-4 łyżki oleju do marynaty oraz kilka łyżek do smażenia. 1-2 liście laurowe(...)jeśli używaliśmy całych) i dodać nieco oleju. Ustawić program Fry, czas 30 minut i zamknąć pokrywę. W połowie smażenia odwrócić boczek na drugą stronę. Po zakończeniu programu podlać boczek bulionem lub wodą, dodać pokrojoną cebulę i ustawić program Stew, czas 1 godzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć potrzeba wydłużenia czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóre gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu 1-2 ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w paski i smażymy(...)patelni po pieczarkach. Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy. Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy. Co sądzicie o połączeniu
Zofianacebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym(...)pomidory, cebulę i marynowany czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami. Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu
Trzeci talerz