bulion - 9142 przepisów (strona:304/610)

Zupa warzywna z kiszonym kalafiorem 145

Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową. Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Lekka zupa krem z młodej marchwi i rabarbaru 147

przełamanej rabarbarem. Pycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania:  świeże zioła  garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz(...)pokrój wraz z rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 246 kcal 8,9 g 7,7 g 49,9 g 15 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia

Powiedz dietom nie
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 175

sera pleśniowego. Ja za tym serem nie przepadam ale mężuś lubi więc zupka powstała specjalnie dla niego a ja zjadłam porcję bez sera. składniki: 300 g pieczarek 1 l bulionu 100 g sera pleśniowego, u mnie z błękitną pleśnią masło do smażenia 100 ml śmietanki 30 % sól,pieprz natka pietruszki 1-2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki do posypania Pieczarki(...)najlepiej małe sztuki pokroić w plasterki. Następnie pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle. Potem zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Do zupy dodać słodką śmietankę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wywaru z zupy i zagęścić zupę. Ser pleśniowy pokruszyć lub zetrzeć na tarce, dodać do zupy i wymieszać lub posypać nim zupę bezpośrednio

Monia miesza i gotuje
KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO 321

obiad, śmiało możecie dodać do niej np. pieczonego kurczaka. Pycha! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * kukurydza w puszce – 200 g * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * bulion warzywny – 500 ml * śmietana słodka 18% – 100 ml * oliwa z oliwek – 50 ml * sól, pieprz – do smaku * świeży szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do zupowaru(...)Soup&Blend Russell Hobbs wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz chili i włączamy tryb podsmażania. Następnie wsypujemy kukurydzę, zalewamy bulionem i dodajemy po szczypcie przypraw – uruchamiamy tryb gotowania/zupa gładka i gotujemy. Po 25 minutach zupa gotowa! W razie potrzeby doprawiamy do smaku! Podajemy z odrobiną słodkiej śmietanki i posiekanym świeżym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. jeśli nie macie zupowaru

Ostra na Słodko
Saudações de Lisboa 203

surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne(...)plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować

SzczyptaSmaQ
Szparagowa zupa krem 154

składników mineralnych.  Składniki: (2 porcje) --> 1 porcja - około 150 kcal  - szparagi (400 g) - 1 pęczek  - cebula (100 g) - 1 sztuka  - czosnek - 3 ząbki  - bulion drobiowy/warzywny (500 ml) - 2 szklanki  - ser Mozzarella (60 g) - 1/2 opakowania  - świeża bazylia - 10 listków  - sól, pieprz, ziele angielskie  Sposób przygotowania:   Szparagi cienko obrać, odciąć(...)zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego

Fit-amina
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard 143

tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 1 szklanka bulionu z kurczaka 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz starty Parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź go i odstaw(...)gotuje, w większej patelni rozgrzej oliwę włóż szparagi i podsmaż przez 5-6 minut, tak by wciąż były jędrne. Wyjmij z patelni i odstaw. W tej samej patelni wymieszaj bulion, śmietankę i musztardę. Gotuj na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie włóż kurczaka i szparagi, podgrzej przez chwilę po czym dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Stroganow 239

jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka(...)patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie aż do zagotowania się płynu. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz musztardę i przecier pomidorowy. Dolewamy porto i mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym

Kulinarna Pokusa
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 207

szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek) Instrukcje Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, po czym(...)patelni typu wok. Podgrzewamy przez dwie minuty na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając – jednocześnie posypujemy stopniowo warzywa białym pieprzem i curry, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Dolewamy do warzyw bulion, przykrywamy naczynie i czekamy aż płyn się zagotuje. Gdy to nastąpi, podgrzewamy całość przez kolejne 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Kawałki ryby kładziemy na warzywach i dusimy

Kulinarna Pokusa
Karp po styryjsku 133

dzwonek – patrz zdjęcie 2 duże marchewki (300g) duży kawałek korzenia selera (250g) 2 łodygi selera naciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną(...)minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypujemy pocięte marchewki, selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy. Wlewamy do warzyw bulion. Dokładamy liście laurowe w taki sposób, aby były zanurzone w płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty

Kulinarna Pokusa
Saltimbocca 239

osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy Do podania 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego kilka kolb kukurydzy konserwowej kilka białych konserwowych szparagów kilka kawałków brokuła Instrukcje Sznycle rozbijamy(...)nich prosciutto i liście szałwii, po czym zawijamy całość i spinamy wykałaczkami. Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy zawinięte sznycle ze wszystkich stron przez 3 minuty. Następnie wlewamy bulion i wino. Podgrzewamy dość intensywnie do zagotowania, następnie dodajemy do płynu mąkę i dokładnie mieszamy. Saltimbocca dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień

Kulinarna Pokusa
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 194

800g piersi lub nóg z kaczki 150g surowego boczku 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki) 2 nieduże cebule 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych 150ml bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 liście laurowe 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) gałązka natki pietruszki Marynata 150ml wzmacnianego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu(...)minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do brytfanny. Tłuszcz pozostały po smażeniu można wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków, z którymi podamy kaczkę. Do brytfanny dolewamy przecedzoną marynatę oraz bulion. Wkładamy marchewkę, liść laurowy (powinien być zanurzony) oraz natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki. Większe grzyby dzielimy

Kulinarna Pokusa
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 183

polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 125g białego ryżu Instrukcje Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy(...)oliwy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron przez 2-3 minuty. Może się zarumienić, ale nie powinno puścić wody. Zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i zalewamy bulionem. Mieszamy całość, aby składniki rozłożyły się równomiernie w naczyniu. Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ponownie ogień i układamy u góry paski papryki. Nie mieszamy już więcej potrawy! Dusimy powoli

Kulinarna Pokusa
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 169

osób) 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800g) – patrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi(...)nieco np. rękojeścią noża lub tłuczkiem do mięsa. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi

Kulinarna Pokusa
Żurek 140

regionalność czy po prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo z łatwością przygotować samemu . Najprostszym sposobem ugotowania żurku jest użycie jakiegokolwiek bulionu, choćby z kostki, dodania do niego włoszczyzny i np. białej kiełbasy, a na koniec doprawienie zakwasem i majerankiem. Ja jednak zalecam poświęcić na przygotowanie żurku nieco więcej czasu, ponieważ efekty będą(...)dużego garnka wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez

Kulinarna Pokusa