obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 sznycli z indyka 1 średni por pół szklanki bulionu warzywnego szklanka śmietanki 12 % 2 łyżki serka topionego z szynką sól.pieprz Wykonanie: Sznycle delikatnie rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Zabieramy z patelni, na ten sam olej(...)wrzucamy pokrojonego pora w plasterki. Złocimy, dolewamy bulion, dodajemy serek topiony i wlewamy śmietankę.Wkładamy obsmażamy sznycle. Podduszamy razem ok 5 minut
Z Majeczką w kuchnijego smaku i jakości, choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu(...)ziołowy (trójkącik), ale niekoniecznie 1 duży pęczek szczawiu szczypta vegety świeżo mielony czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem
Kuchnia Prezydentowejdelikatnej dyni. Każdy prawdziwy koneser pesto powinien koniecznie wypróbować tę recepturę. Pesto dyniowo-orzechowe Składniki: 300 g dyni (najlepiej Hokkai do, takiej z szarą, matową skórką) 1 litr bulionu 1 duża słodka papryka 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni i pozbawionych skórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju orzechowego 4 łyżki oleju kukurydzianego(...)piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni tak, aby skórka lekko sczerniała, ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić. Dynie pokroić w grubą kostkę ok. 2x2cm, obgotować w litrze bulionu przez 10 minut. Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Prażone orzechy i czosnek posiekać, zmiksować razem z dynią, solą i pieprzem. Dodać oba rodzaje oleju i dalej miksować aż do uzyskania
Kuchnia Prezydentowejmoich ulubionych. Bardzo łatwa zupa jarzynowa, która uda się nawet początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem... Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść fasolki szparagowej(...)mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę) 1 serek topiony trójkącik śmietankowy lub warzywny łyżeczka mąki płaska łyżka vegety pieprz, sól do smaku Do garnka z bulionem wsypuję całe przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotuję ok. 10-u minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową
Kuchnia Prezydentowejgóry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 serek (trójkącik) topiony śmietankowy(...)krążki, odstawiam. Cebulę kroję w kostkę, duszę ok. 5 minut na maśle pod przykryciem, żeby nie zbrązowiała. Dodaję sól, cukier, i pokrojone łodygi kopru, duszę kolejne 5 minut. Dodaję bulion, łyżkę octu winnego i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut. 2. Zestawiam z ognia, miksuję i ponownie stawiam na ogień. Doprowadzam do wrzenia. Rozrabiam w kubku serek
Kuchnia Prezydentowejłyżki masła i sporej ilości (jak na zupę!) białego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora(...)brązowego cukru sól, pieprz z młynka Warzywa pokroiłam w dużą kostkę, cebulkę w krążki odkładając 1/3 kostek cukinii i 1/3 kostek ogórka i kilka łyżek szczypioru. Oddzieliłam łodygi ziół. Bulion zagotowałam, wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka
Kuchnia Prezydentowejsmażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól(...)dużą kostkę, podsmażyłam na łyżce masła ze szczyptą białego pieprzu na osobnej patelni, ściągnęłam na papierowy ręcznik, masło gruszkowe wlałam do ryżu. Następnie po jednej chochelce dolewałam gorący (!) bulion, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione
Kuchnia Prezydentowejciekawa propozycja, bo selerowe zupy raczej nie są zbyt popularne, a szkoda. W końcu seler uznawany jest za afrodyzjak! ;) Przekonajcie się sami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka(...)sosu pomidorowego do dekoracji (ewentualnie) Z liści selera odłożyłam kilka najmłodszych i najładniejszych do dekoracji. Następnie wszystkie warzywa, oprócz marchewki, pokroiłam na małe kawałki, podsmażyłam lekko na łyżce masła. Bulion zagotowałam, wrzuciłam całą marchewkę, oraz resztę warzyw, gotowałam ok. 30 min. Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam
Kuchnia Prezydentowejaksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek(...)wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni
Kuchnia PrezydentowejMoja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią) 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka papryki w proszku(...)płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kurkumy 125 ml mleczka kokosowego Pomidory sparzyłam, ściągnęłam skórkę, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Warzywa oraz cebulę ugotowałam do miękkości w bulionie, dorzuciłam dynię i gotowałam 5 minut. Zestawiłam z ognia, żeby lekko ostygło. Zmiksowałam na gładko. postawiłam z powrotem na lekki ogień (uwaga - może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię
Kuchnia Prezydentowejzupy potrzebujecie max. 40 minut. Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka pieprz, sól(...)prażę na nim osączoną kaszę, cały czas mieszając, aż ziarenka wyraźnie się podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie. 3. Do wrzącego bulionu wrzucam uprażoną kaszę, nastawiam na średni ogień i wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut
Kuchnia PrezydentowejSefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki(...)dekoracji 1 . Buraki pokroiłam w niedużą kostkę, wrzuciłam na patelnię razem z posiekaną cebulą, chwilę podsmażałam aż cebula się lekko zezłociła, a buraki podpiekły. 2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce do gotowania lub koszyczku do herbaty, żeby uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut
Kuchnia Prezydentowejktórą wtedy byłam. ;) Teraz już robię czasem w domu, bo jest szybka w wykonaniu, a smak roztapiającego się w gorącej zupie sera niesamowicie przyjemny. Spróbujcie! :) Składniki: 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła 3-5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku 80 g mozzarelli pokrojonej w kostkę świeże listki bazylii Warzywa (oprócz pomidorów) pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego bulionu, dodać łyżkę masła, cukier zagotować. Dorzucić ziele angielskie, liście laurowe i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut aż warzywa staną się całkiem miękkie. Dorzucić rozdrobnione pomidory, posolić, gotować jeszcze
Kuchnia Prezydentowejświeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)włoski i marchew na cienkie plastry, i razem z cebulą przesmażyć 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu. 2. Bulion zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać
Kuchnia PrezydentowejPolecam szczególnie na bardzo uroczyste okazje, na pewno pięknie podkreśli każdą uroczystość. ;) Składniki - Sos winny: 1 cebula, 3 duże łyżki masła 3-4 gałązki tymianku 150 g bulionu warzywnego 150 g białego wytrawnego wina 3 łyżki Crème fraîche Medaliony: garść świeżej żurawiny 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 6-8 plastrów polędwicy wieprzowej o grubości(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 3 . Robimy sos - na małej patelni rozpuszczamy masło i do ciepłego wrzucamy posiekaną cebulę i tymianek, dusimy 5 minut nie dopuszczając do podsmażenia. Wlewamy bulion, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 10 minut. Wlewamy wino i dusimy kolejne 10 minut. Wyjmujemy tymianek i całość miksujemy. przekładamy z powrotem na patelnię, podgrzewamy, dodajemy Crème fraîche
Kuchnia Prezydentowej