bulion - 9142 przepisów (strona:290/610)

Schab w sosie serowym 146

Olej do obsmażenia 10 pieczarek 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% 50 g serka topionego Gouda 50 g twardego sera Gouda 50 g sera feta Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu  (tu kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy(...)rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do mięsa. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą (jeżeli sos jest za gęsty). Całość dusimy

VioletoweKucharzenie
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 166

curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego(...)olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia. 3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka i gotować 3-5 minut.  4. Dodać pastę curry oraz mleko kokosowe

DefinicjaSmaku
Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem. 163

innej ulubionej 1 cebula 2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala ( można pominąć) 1 pomarańcza 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 2 liśce laurowe 2 gałązki tymianku 4 suszone śliwki sól kozi ser 1 roladka koziego sera 2 cząstki pomarańczy olej z orzechów laskowych lub sezamowy ( może być również oliwa(...)imbirem sproszkowanym), szczyptą soli oraz tymiankiem. Smażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli. 3. Dodać pokrojoną w kawałki dynię i smażyć kilka minut. Dodać liście laurowe. Zalać sokiem oraz bulionem i gotować dynię do miękkości ( około 15 minut). 4. W tym czasie pokroić kozi ser w kwałki o grubości ok 1 cm. Cząstki pomarańczy pokroić każdą na 3 części. Na każdym

DefinicjaSmaku
Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni 174

dyniowy 5 żółtych papryk 200-250g dyni hokkaido 4 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 3 nieduże cebule 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry 200 -250 ml bulionu warzywnego lub wody sól  pieprz oliwa z oliwek dodatkowo świeży tymianek świeży pomidor ( najlepiej malinowy) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię(...)czosnek posiekać w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i dusić do miękkości ( około 20 minut). Wyciągnąć gałązki tymianku i całość zblendować na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Polędwiczki z dorsza pokroić w plasterki

DefinicjaSmaku
Zupa z czerwonej soczewicy. 214

białka http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html   Składniki: 1,5 l bulionu 300 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 cukinii 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła  ostra papryka, bazylia sól(...)pieprz  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne

Symfonia smakowa
Gulasz wieprzowy z cebulą 170

razem ziemniaczki i domowe ogóreczki z czosnkiem ze słoiczka. składniki: 700 g mięsa wieprzowego u mnie łopatka 3-4 średnie cebule sól,pieprz olej do smażenia woda lub bulion 1 łyżeczka mąki ryżowej Mięso pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić sola(...)pieprzem. Następnie zalać wodą (lub bulionem) tak, aby pokryła mięso i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia cebula się rozpadnie, sos zagęścić mąką ryżową. Danie podane na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Jedzenie jak z powieści 168

pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku  250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej)  ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu(...)drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne

les mirabelles
Krem z bobu i zielonego groszku z pumperniklem 185

Przepis pochodzi z lipcowego wydania magazynu "Moje Gotowanie". Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 500 g bobu 250 g zielonego groszku sól, cukier i odrobina masła szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku kilka łyżek śmietanki kremówki pokruszony pumpernikiel świeże listki mięty świeże listki natki pietruszki pieprz do smaku sól do smaku(...)garnkach, w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, soli i masła. Przecedzamy, studzimy, bób obieramy.  2. Bób i groszek umieszczamy w misie blendera (kilka ziarenek odkładamy na bok), dodajemy bulion, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i niewielką ilość śmietanki. Blendujemy na gładki krem przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do garnka, dodajemy odłożone ziarenka i podgrzewamy

My Culinary Art
Risotto z bobem i wędzonym boczkiem 133

dodajemy posiekany czosnek. Cebulkę z czosnkiem smażymy aż nam się zrumieni. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i dobrze podsmażamy. W międzyczasie czasie do rondelka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy ryż. Gdy ryż nam „wypije” bulion to dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i przelewamy do boczku i razem dusimy pod przykryciem. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia

Kuchenne Wariacje
Zupa z kalarepy 156

chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem

Przysmaki Karolki
ZUPA-KREM KOPERKOWA 165

sycący sposób! ZUPA KREM KOPERKOWA /własny;/ dla 2-3 osób 4  młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo mielony) mielona kolendra, gałka muszkatołowa Ziemniaki obieram, płuczę i kroję na małe kawałki, by szybciej się ugotowały. Zalewam je w rondlu bulionem i gotuję

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaczane gołąbki 181

trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków.     Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Boczek i cebulę kroimy

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 1073

przyprawy do gyrosa Skworcu  (tu kupisz) 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 150 ml bulionu 3 łyżki koperku 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią Pieczone ziemniaczki: 300 g młodych ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz) Filet z kurczaka(...)lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym

VioletoweKucharzenie
Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim 167

Risotto podałam z grillowanymi stekami z tuńczyka. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina sok z połowy limonki i skórka starta z całej limonki kilka liści czosnku niedźwiedziego (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mocno czosnkowy smak) 1 szalotka łyżka posiekanego koperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej cytrynowy(...)teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek oraz sok i skórkę z limonki. Przyprawić solą

Czerwień i błękit
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. 165

marchewka mała cebula kilka ziemniaków 1 łyżka masła 2 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku około 250 g wędzonej piersi z kurczaka 1,5 l dowolnego bulionu natka pietruszki koperek sól pieprz czarny i ziołowy 200 g pomidorków koktajlowych lub cherry 1 łyżka soku z cytryny           Sposób przyrządzania(...)zeszklić cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i wędzoną pierś z kurczaka oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, po szczypcie pieprzu czarnego i soli. Chwilę przesmażyć wszystko, zalać bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny

Zakątek rozkoszy kulinarnych