bulion - 9142 przepisów (strona:271/610)

Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 199

porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane 1,5 łyżki soku z cytryny 400 g cieciorki w puszce 150 g kuskusu, ugotowanego świeża kolendra i mięta Na patelni rozgrzać(...)smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Smażyć przez kilka sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać marchewki. Wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Dodać pomidory i bulion. Dusić przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać cieciorkę. W razie potrzeby danie doprawić solą. Zdjąć z gazu, dodać miętę i kolendrę. Podawać z kuskusem

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z brokułów 201

Składniki: -700-800 g brokułów -1,5 l bulionu warzywnego -2 małe ziemniaki -2 łyżki śmietany 18% -2 małe ząbki czosnku -natka pietruszki -sól, pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia

KasiekGotuje
Gulasz barani w wolnowarze 243

łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g  czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz czarny świeżo mielony dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji przygotowanie Wolnowar nagrzać(...)Pokrojoną w kostkę baraninę umieść  w misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałymi przyprawami.  Dodać mięso do misy  wolnowaru  wraz z resztą składników - bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane  listkami mięty i pietruszki z  chlebem i warzywami

Stare Gary
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 250

podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku  - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki  ziele angielskie - 2 ziarenka curry, papryka słodka, chilli(...)puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy całość zacznie wrzeć wsyp do garnka przepłukaną soczewicę czerwoną i zieloną. Wlej pozostałą ilość wody, czyli 800 ml, dodaj bulion w proszku i gotuj od momentu zagotowania 25 minut.  Po upływie tego czasu dodaj odsączoną z zalewy cieciorkę. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.  Przed podaniem posyp natką pietruszki

Zdrowie na języku :P
Zupa brokułowa / Broccoli soup 190

Składniki / Ingredients: 500 g brokułów (świeże lub mrożone) / 500 g broccoli (fresh or frozen) 500 ml bulionu drobowego / 500 ml chicken broth 2 łyżeczki pietruszki / 2 teaspoons of parsley 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon of black pepper 1 serek topiony (naturalny) / 1 processed cheese (natural) 1/2 cebuli / 1/2 onion 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt kawałek masła(...)ilość porcji: 6   Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły rozmrozić). Cebulę obrać i posiekać, wrzucić wraz z brokułami do wrzącego bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić groszek

Projekty ze smakiem
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 221

pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku(...)Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Posolić.     Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Wodę możecie zastąpić bulionem. Kuskus, pieczarki z marchewką oraz pokrojony środek batata wymieszać. Dodać suszone pomidory. Doprawić ostrą papryką w proszku i tymiankiem.  Farsz nałożyć do wydrążonych połówek batata. Na wierzchu posypać startą

Fabryka pomysłów
EKSPRESOWA GROCHÓWKA 182

wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 150 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchew, pietruszka, seler, por) 1300 g bulionu  sól pieprz 2 liście laurowe 2 łyżeczki majeranku A jak to zrobić: Do garnka włożyć czosnek i warzywa (oprócz ziemniaków). Wsypać mielony groch, całość zalać bulionem i dokładnie wymieszać

Kuchnia w opałach
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 241

cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego ) 1/3 szklanki bulionu warzywnego sól i pieprz natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie. Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy(...)cebulę, aż do uzyskania przezroczystości, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu. Dodajemy resztę masła i olej, rozgrzewamy i dodajemy posiekane grzyby. Gotujemy ok 7 min na dość dużym ogniu, grzyby powinny bulgotać.  Do śmietany dodajemy kilka łyżek płynu z patelni, mieszamy i dodajemy do grzybów. Chwile zagotowujemy, energicznie

Atlas Smaków
Lekka zupa kalafiorowo-koperkowa 180

przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście

Mango Papaja
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 217

sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka soku(...)połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę i zeszklić. Papę dyniową , mleko, pieprz i podsmażoną cebulę zmiksować na gładko. Wlać bulion i cały czas mieszając- podgrzać. Następnie doprawić, rozlać na talerze, posypać wcześniej uprażonymi pestkami dyniowymi  i obłożyć śmietaną meksykańską

Tradycyjna Kuchnia
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 171

batat (lub 2-3 ziemniaki) 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu do podania: ryż cytrynowy z dodatkiem tymianku, ryż biały bez dodatków lub pita Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego(...)kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 271

pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Jarmuż płuczę, wrzucam do cebuli(...)chwilę podduszam razem. Wrzucam w kostkę pokrojone gruszki, wcześniej obrane i pozbawione gniazda nasiennego. Wszystko zalewam bulionem i gotuję do miękkości jarmużu (około 10 -15 minut). Miksuję blenderem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, kolendrą i pieprzem. Jeśli trzeba, dodaję soli. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Owsianka z cukinią i jajkiem 207

Znudziła wam się owsianka na słodko? To najwyższy czas spróbować jej na słono :) Owsiankę możecie przygotować zarówno na bulionie jak i na wodzie.  Owsianka z tartą cukinią, jajkiem 'sadzonym na wodzie' posypana natką pietruszki Przepis:  własny /1 porcja/  Owsianka: 4 łyżki płatków owsianych szklanka + jeszcze trochę do konsystencji - wody lub bulionu 3/4 szkl. tartej cukinii sól, pieprz

tost z dżemem
Zupa pomidorowo-ogórkowa 138

poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach ogórki i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy makaron, gotujemy do jego miękkości. Zestawiamy z ognia, zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Kurczak w zielonym curry 184

ananas i kokos. Składniki 500 g filetów z kurczaka 2 marchewki 227 g ananasa i miąższu z kokosa (pina colada) 1 łyżeczka masła ghee 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę, pokrojoną w julienne marchewką   i kurczakiem pokrojonym w dużą kostkę, odsmażamy(...)maśle. Dodajemy zielone curry, smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając, dolewamy gorącego bulionu, dodajemy ananasa oraz miąższ kokosa i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie sos redukujemy lub zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania