dyniową również w zimie :) Podane proporcje wystarczą na zupę na 2 talerze, więc od razu polecam przygotowanie podwójnej porcji. Składniki: 500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 4 niewielkie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać(...)zeszklić na łyżce masła soląc odrobinę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem jeszcze chwilkę. W tym czasie zagotować puree z dyni ze szklanka bulionu. Dodać cebulkę z czosnkiem i przyprawy. Na koniec dodać ziemniaki i wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minutki (uwaga! gęsta zupa-krem lubi pryskać, więc warto gotować ją pod pokrywkę
Trzeci talerzchili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości) duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bekon – 6 cienkich(...)odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Krem przełożyć do miseczek
Trzeci talerzczas na długie przyrządzanie posiłku. Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg pomidorów malinowych, obranych ze skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę(...)pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut. Po tym czasie wrzucamy listki bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią. *Pesto z bazylii: w moździerzu ucieram
Mango Papajastanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego. Ryż z bobem i szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka bobu 200 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka żółtej pasty curry świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek posiekany koperek Wykonanie: Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka(...)grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy. Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin. Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund. Ryż mieszamy z bobem
Kulinarne przygody Gatitysyty obiad. 1 kg karkówki 2 ogórki kiszone 4 cebule Przyprawa do karkówki Sól, Pieprz 70 g ryżu Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu 300 ml bulionu wołowego 4 ziela angielskie 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Cebulę kroimy w piórka, ogórki w paseczki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Karkówkę kroimy(...)każdym plastrze układamy po łyżce ryżu, piórka cebuli i kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczkami. Mięso obtaczamy w macę, obsmażamy na rozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy
VioletoweKucharzenierazem postanowiłam zrobić coś innego, a mianowicie spróbować jak będzie smakować przygotowana z niej zupa. Okazało się to strzałem w dziesiątkę! Składniki: 1 cukinia 2 małe ziemniaki 800 ml bulionu 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oliwy ziele angielskie oregano pieprz ziołowy pieprz zarnisty sól Przygotowanie: Oliwę rozgrzewamy w garnku. Cukinię dokładnie myjemy i wraz ze skórką(...)kroimy w półplasterki. Dodajemy posiekany czosnek. Dusimy cukinię do czasu aż zmięknie. Następnie dodajemy 800 ml bulionu oraz przyprawy - parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziołowego oraz szczyptę oregano, pieprzu ziołowego i soli. Dodajemy również 2 ziemniaki i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie miksujemy zupę blenderem, a na koniec dodajemy do niej 2 łyżki śmietany, którą rozprowadzamy
Taste TherapyPyszna, delikatna i wyborna w smaku zupa dyniowa. Składniki 2 kg miąższu z dyni 125 g ryżu 2 l bulionu warzywnego 250 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy do miękkości. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy 20 min. Zupę studzimy i miksujemy na gładki
R'n'G Kitchenskrzydełka 250g ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku Skórka z jednej cytryny Puszka zielonego groszku ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml bulionu) Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki Na dużą patelnie wylewamy 2-3 łyżki oleju i stawiamy na gaz. Nóżki oraz skrzydełka od kurczaka(...)zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy ryż i krótko przesmażamy. Esencje do duszonych warzyw rozpuszczamy w 500ml ciepłej wody. Dolewamy na patelnie tak by bulion zakrył ryż, dorzucamy paprykę oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy groszek, posiekane zioła i kilka kropli soku
Kolizje Smakówwięc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy. Składniki 250 g kurek 1/2 łyżki masła 150 g makaronu cavaletti 250 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 l bulionu warzywnego 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurki czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w paski(...)marchewką dusimy na maśle. Do grzybów wlewamy gorący bulion, gotujemy kilka minut, wrzucamy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenBardzo cebulowy kurczak jest szybkim i tanim pomysłem na obiad. 1 kg kurczaka (np. udziec) Przyprawa do kurczaka 5 dużych cebuli 200 ml bulionu Sól Pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy
VioletoweKucharzeniedodatkiem świeżych pomidorów. Inspiracja klik. Bazyliowa zupa krem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 700 g ziemniaków 40 g świeżej bazylii 1 opakowanie serka śmietankowego 1 cebula 1000 ml bulionu 1 duży pomidor sól morska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła oliwa z oliwek EV Wykonanie: Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Listki bazylii odrywamy od łodyżek(...)się rozpuści i smażymy na nim przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy ziemniaki. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na minutę przed wyłączeniem zupy dodajemy listki bazylii. Zupę przyprawimy i blendujemy. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zupę wylewamy
Kulinarne przygody Gatityżółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg selera naciowego ok 10 chochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki sól, pieprz pół szklanki Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć(...)wszystko na maśle w większym garnku ok 15 min. Wlać Cydr, trzymać na ogniu jeszcze z 5-10 min. Wlać bulion (tak aby przykrył warzywa). Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miękkie warzywa dokładnie zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, koperkiem i posiekaną natką selera... Smacznego
Gaździnka warzymalinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka lub ciabatta do podania piwo typu Pilsner niemiecki do podania świeży tymianek(...)garnka, smażymy 5-6 minut. Kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Całość dusimy 45-60 minut, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość, na wolnym ogniu. Podajemy na grzankach z piwem typu Pilsner niemiecki, które najlepiej
Mango Papajanajszybciej chce się je zjeść. Polecam zrobić, bo sezon na bób dobiega końca. Składniki: 1/2 szklanki czerwonego ryżu (lub brązowego, czarnego, jaśminowego według uznania) 2 szklanki bulionu 1 duży por lub 2 małe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1 laska cynamonu 1 szklanka obranego i ugotowanego bobu 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 cytryny 3-4 pomidory malinowe(...)plastry pory przez kilka minut aż zmiękną. Dodajemy posiekany drobno czosnek, kumin oraz cynamon. Smażymy kilka chwil, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, wlewamy bulion i całość gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Po tym czasie pilaf gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tuż przed końcem
Mango Papajagrzanek dla 3-4 osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta(...)sama stanie się chrupiąca. Polędwica wieprzowa z cydrze Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze i świeżych ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie w sosie sojowym z dodatkiem syropu klonowego i szczypty pieprzu przez 15 minut. Po tym czasie grillujemy
Mango Papaja