bulion - 9142 przepisów (strona:256/610)

Krewetki w sosie słodko kwaśnym 156

zjadła   i   nie   marudziła Składniki 300 g świeżych krewetek 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego sok z cytryny lub limonki  1 szklanka bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki  ostrej 2 łyżki oliwy Wykonanie Krok 1   Oliwę , miód , sos  sojowy  i obydwie papryki  wymieszać .  Krok(...)odstawić na 30 minut. Krok 3 Rozgrzać głęboką patelnię i podsmażyć odsączone krewetki ,po dwie minuty z każdej strony. Krok 4 Zmniejszyć ogień , do krewetek przełożyć pozostałą marynatę i bulion. Dusić na małym ogniu ok            10-15 minut.  Na koniec dodać sok z cytryny do smaku

Eli Gotowanie
Szynka w warzywach na szybko 168

zielonego) 1 łyżka sosu  sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru sól ,pieprz do smaku olej do smażenia odrobina wody lub bulionu Wykonanie -  Sosy, ocet , imbir wymieszać . -  Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy    dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy(...)minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .     Mieszając smażyć ok 3-4 minut . -  Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .    Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek

Eli Gotowanie
Francja: Boeuf Bourguignon 196

Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do 230 C. Boczek pokrojony w słupki podsmażyć na oliwie, przełożyć(...)piekarnika na 4 min.  Po tym czasie wszystko przemieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 4 min. Temperaturę zmniejszyć do 160 C, wyjąć naczynie, dodać wino i bulion tak, by mięso było ledwo przykryte. Dorzucić czosnek, marchew, cebulę, liść laurowy i przecier. Wstawić do piekarnika na 0,5 h, następnie przykryć i piec jeszcze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Spaghetti alla bolognese 184

osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka(...)rozpadną się na jednolitą masę, która następnie należy przecisnąć przez sitko do garnka z mięsem. Jeśli chodzi o pomidory z puszki, wystarczy je po prostu przecisnąć przez sitko dolewając bulion. Dodać czosnek i przyprawić, można też wrzucić oliwki. Sos powinien długo stać na leciutkim gazie, jak pisałam wyżej najlepiej 2-3 godziny, żeby się dobrze przegryzł. Makaron wrzucić do wrzącej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pomidory nadziewane kuskus i sałatą 182

dojrzałe pomidory 1 ząbek czosnku, 1/5 sałaty masłowej kilka listków natki pietruszki, 1 kopiasta łyżka kuskus do smaku sok z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki ziaren słonecznika 100 ml bulionu Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki. Kuskus wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Risotto z pieczarkami 182

białym wytrawnym winem.  Składniki: 400 g ryżu do risotta (np. Arborio) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek masła 150 ml białego, wytrawnego wina 1,5 l bulionu warzywnego  500 g pieczarek pęczek zielonej pietruszki garść tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła, zdjąć z patelni(...)Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wsypać ryż i podsmażać ok. 3 minuty, wlać wino, następnie stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, pozostałe masło i starty parmezan, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Pelusiowa Kuchnia
Kurczak duszony z warzywami w sosie pomidorowym 178

ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek puszka pomidorów (400g) 1 łyżeczka ziół włoskich (używam Kamis) szczypta cayenne 1 szklanka bulionu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor.  Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę(...)plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć.   Dodać do podsmażonego mięsa.  Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem.   Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru.   Dusić do miękkości ok 30 minut, co jakiś czas mieszając.  10 minut przed końcem dodać pokrojoną w kostkę paprykę

Fabryka pomysłów
Pulpety w sosie pomidorowym 133

mięso wieprzowe 1 biała cebula 3 łyżki kasza manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka namoczona w wodzie Przygotowanie: Mięso wieprzowe włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem(...)mielonego, kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając

Smaczne Potrawy
Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 202

dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko 1 łyżka cząbru świeżego  pieprz cayane wg uznania sól i pieprz do smaku Do podsmażenia(...)cebula 3 ząbki czosnku w łupinie 2 gałązki rozmarynu papryczka chili 3 łyżki oleju sól Wykonanie: Soczewicę zalewamy bulionem i dodajemy ewentualnie kombu. Gotujemy około 20-30 minut, aż soczewica wchłonie wodę. Pieczarki kroimy na kostkę i sparzamy gorącą wodą na sicie. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, dodajemy cebulę pokropioną w kostkę i poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut.  Dodajemy

Apetyt na Zielone
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 174

więcej czasu, ale pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu, aż zaczną brązowieć, oczywiście nie przypalając ich. Podsmażone warzywa przekładamy do większego garnka, razem z mięsem Mieszamy bulion z przecierem pomidorowym. Przy tego typu daniach oczywiście stosujemy kostki rosołowe. Kiedyś czytaliśmy, że „blogerzy” nie powinni stosować kostek, tylko wywary z mięsa lub warzyw(...)głupota, jeżeli potrzebuję 150 ml rosołku, który jest tylko dodatkiem do sosu, nie będę obgotowywać mięsa, czy włoszczyzny. Przygotowanym bulionem z przecierem zalewamy warzywa z mięsem i podgrzewamy do zagotowania. Orzeszki, lub słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do naszego dania razem z pokrojoną w kostkę fetą. Całość zapiekamy około 10-15 minut w piecu

KasiaiKrzysiu.pl
Fasolka szparagowa w szynce na kaszy gryczanej zapiekanej z cukinią i kurkami 193

plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście kurek - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 ząbki czosnku - pół pęczka natki(...)pietruszki *opcjonalnie: 1 łyżka parmezanu, kiełki rzodkiewki Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu wraz z domowym bulionem lub kostką. Odcedzamy i przesypujemy do bardzo dużej miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do kaszy. Kurki myjemy, oczyszczamy, a duże okazy kroimy na mniejsze. Na patelnię

Be Fit Be Strong
Zupa z czarnej soczewicy z wolnowaru 191

zupa wyszła pyszna, a to jest najważniejsze. I jak to przy używaniu wolnowaru bywa - zero pilnowania. Polecam! Składniki 1 szklanka czarnej soczewicy 1000 ml  wody lub bulionu 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę kostkę 400 g puszka  pomidorów pęczek pietruszki posiekany 3 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu(...)czerwonego winnego papryka w płatkach Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Bulion podgrzać w garnku,   dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną  soczewicę, pietruszkę, czosnek, cebulę, oregano i pieprz. Przykryć wolnowar i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu low, aż soczewica

Stare Gary
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 187

kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu  Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony(...)kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną dymkę i pieprz

Smaki Przyprawy i Kolory
Gęsta zupa-krem z brokułów 116

Patryka :-) Na dwie porcje potrzebne będą: 2 jajka 1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji 0,5 chili bez pestek Jajka gotujemy w koszulkach(...)Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką

Smaki Przyprawy i Kolory
Paella 205

kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna, 600 ml bulionu warzywnego, sól morska, pieprz, oliwa, dymka, natka pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek(...)całość smażymy 10 min. Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut. Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule. Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak i owoce

Smaki Przyprawy i Kolory

Proponowane wyszukiwania