bulion - 9142 przepisów (strona:256/610)

Krem z zielonych szparagów 142

każdemu:) Krem jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez(...)praskę. Gdy cebula się zeszkli, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez główek). Gotować na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, lub do czasu aż szparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru. Wyłowić kilka główek szparagów

Codzienne Gotowanie
Zupa z czerwonej soczewicy z kminem 150

przygotowaniu. Polecam! Składniki :  1 łyżka nasion kminu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego puszka krojonych pomidorów (400g) litr bulionu warzywnego 160g czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz kolendra do przybrania Przygotowanie :  W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek(...)się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Ryba z szafranowym ryżem 142

fenomenalny - polecam! Składniki : 200-250g białej ryby np. dorsz 1 łyżeczka sumaku 1 łyżka nasion kminu 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta szafranu 3/4 kubka ryżu 250ml bulionu rybnego oliwa  masło do smażenia natka pietruszki sól, biały pieprz Przygotowanie : Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać(...)się rozgrzeje, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać kurkumę, szafran i ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać wodą. Dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie

Codzienne Gotowanie
Kurczak z migdałami 127

wybornie! Gorąco polecam! Składniki : 2 duże piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 kubek ryżu 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków 1 łyżeczka mielonego kminu 500ml bulionu z kurczaka 40g płatków migdałów garść całych migdałów sól i biały pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno(...)cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać ryż i przyprawy - wymieszać, smażyć przez minutę, następnie zalać bulionem, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą). W międzyczasie pierś z kurczaka posmarować niewielką ilością

Codzienne Gotowanie
Tajine z wołowiny 130

palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 marchewki 250-300ml bulionu wołowego puszka krojonych pomidorów (400g) garść suszonych śliwek garść płatków migdałów 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonego(...)smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine.  Marchewkę obrać i pokroić w plasterki dodać do tagine. Do naczynia wlać bulion oraz pomidory, wszystko delikatnie zamieszać. Naczynie postawić na elektrycznym palniku ustawionym na "3", przykryć i dusić przez około 1,5-2 godziny. Jeżeli będzie się za mocno gotowało zmniejszyć

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym 192

kuchni, aby go wypróbować. Zupa okazała się rewelacyjna - delikatna, aksamitna, lekko słodka z orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować! Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1kg marchewki 500ml bulionu warzywnego 200ml wody 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie : W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną(...)cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki po czym dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem

Codzienne Gotowanie
świnskie uszy z kapustą 166

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć, pokroić(...)uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.   zastawa

królestwo garów
KREMOWA ZUPA Z KUKURYDZY Z MLEKIEM KOKOSOWYM, IMBIREM I KURKUMĄ 149

świeżo startego imbiru (dałam suszony, w mniejszej ilości) - 4 duże ząbki czosnku - 2 pełne łyżeczki kurkumy w proszku - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku) - 1l wywaru warzywnego, bulionu lub wody - 2 puszki po 400g mleczka kokosowego - sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra lub/i(...)ok.1-2 minuty, aż składniki zaczną się rumienić. Następnie dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze przez ok.1-2 minuty, mieszając, aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy kurkumę, ostrą paprykę i mieszamy. Dodajemy bulion lub wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok.10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Zupę przelewamy do blendera

Smaczne Zdrowe
Pulpety w sosie koperkowym. 2277

wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 250 ml śmietany (dałam 18%) 500 ml  bulionu mięsnego 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek sól(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut. Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Doprawiać solą

O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony wg Hestona Blumenthal'a 222

przypieczenia : 125 g masła, w temperaturze pokojowej 30 ml białego wytrawnego wina 2 -3 gałązki tymianku Na sos (opcjonalnie) 20 ml białego wytrawnego wina 250 ml (1 szklanka) bulionu z kurczaka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 gałązka estragonu 1 gałązka pietruszki dodatkowo termometr do mięsa przygotowanie kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować solankę : sól rozpuścić w małej ilości gorącej wody(...)Blaszkę w której zebrały się soki z pieczenia umieścić na palniku na średnim ogniu.  Dodać wino, zagotować i zeskrobać z dna wszystkie smaki. Przelać na patelnię, dodać bulion i gotować na średnim ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i uzyska postać gęstego sosu. Przed podaniem podgrzać, wymieszać z musztardą, doprawić solą, pieprzem,  wymieszać z posiekanym estragonem

Stare Gary
Zupa pieczarkowa z soczewicą 167

wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu   Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy i wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Odcedzamy, wrzucamy do garnka  i zalewamy bulionem . Gotujemy 20 minut

ChilliJemy
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 175

Składniki: 50 dag mięsa mielonego 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 2 cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania:   Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy(...)Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość  gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym

Pobite gary Barbary
Orecchiette z brukselką i kurkami 152

Składniki 120 g brukselki 7 łyżek oliwy z oliwy 250 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny 120 ml bulionu warzywnego 450 g makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody(...)oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami

R'n'G Kitchen
Aromatyczne curry z orzechami nerkowca i ciecierzycą 144

drobną kosteczkę 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka chili w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka orzechów nerkowca, delikatnie uprażonych 1 szklanka warzywnego bulionu ½ szklanki mleka kokosowego świeżo posiekana kolendra  ugotowany ryż pełnoziarnisty do podania Ciecierzycę namocz na noc i gotuj do miękkości.  Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością wrzącej wody(...)imbir, gałkę muszkatołową, chili, kurkumę i cynamon i smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka.  Ugotowane kartofle, ciecierzycę, uprażone nerkowce dodaj do pozostałych składników, dolej bulion i mleko kokosowe, po czym zamieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.  Gotowe curry udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj z ugotowanym

Roślinna - blog wegański
Zupa dyniowa z kokosową nutą 124

dodało słodyczy i kurkumę, która dała ciekawy posmak i nasyciła piękny kolor dyniowego wnętrza. Składniki: -3/4 dyni hokkaido -2 marchwie -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1l bulionu -200 ml wody -liść laurowy -łyżeczka startego świeżego imbiru -gałązka rozmarynu -gałązka tymianku -100 ml mleka kokosowego -1 łyżeczka kurkumy -2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka(...)pietruszki -sól i pieprz * Wykonanie: Na patelnie wlać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Przełożyć całość do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w cząstki marchew i dynię. Zalać bulionem  i wodą , dodać imb ir, paprykę, liść laurowy i  pietruszkę. Wymieszać. Na warzywa ułożyć gałązki rozmarynu tak by pokrył je płyn. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut

Smakuj życie!