bulion - 9142 przepisów (strona:246/610)

Zupa - krem z zielonego groszku 142

Fantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem. 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku 750g mrożonego groszku 800ml rosołu lub bulionu sól, pieprz,  szczypta suszonych płatków chilli łyżka śmietany do przybrania W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek

Codzienne Gotowanie
Lasagne ze szpinakiem 189

praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu warzywnego z kostki bazylia, oregano sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne  żółty(...)pomidorowego: Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy sie zrumieni dodać pomidory z puszki, gdy się zagotują dodać bazylię i oregano. Stopniowo dodawać bulionu, sos powinien być dość żadki, ale nie wodnisty.  Przygotowanie sosu beszamelowego: W małym rondelku, na małym gazie, roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się krupki

Codzienne Gotowanie
Kurczak z morelami 161

suszonych moreli garść rodzynek 1 goździk 1 laska cynamonu pół łyżeczki kminu 2 średnie cebule 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości(...)Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut.  Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje

Codzienne Gotowanie
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 193

musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie gruszki: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć(...)kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior i pak choi. Podlać bulionem i sosem sojowym, dodać miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać. Smacznego! * pak choi - kapusta chinska (nie mylić z kapustą pekińską

Codzienne Gotowanie
Zupa porowa 204

ponieważ to błyskawiczny sposób na ekspresowy i smakowity obiad. Aby obiad był bardziej sycący można podać z grzankami. 3-4 pory 2-3 ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować

Codzienne Gotowanie
Krem marchewkowy z kolendrą 132

razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody.   0,5kg marchewki 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego kilka szczypt gałki muszkatłowej łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Masło rostopic w garnku, przesmażyć na nim cebulę i czosnek(...)cebula się zeszkli dodać marchewkę, bulion i gałkę muszkatłową. Gotować pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, a następnie zmiksować, dodać kolendrę, doprawić do smaku, podgrzać i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ostra zupa z ciecierzycy 118

książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1-2 czerwone papryczki chili pęczek kolendry 2 łyżeczki kminu 400 gram konserwowanej ciecierzycy puszka pomidorów (400g) 500ml bulionu warzywnego sok z połowy limonki Cebulę drobno pokroic i przesmażyć razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną drobno kolendrę (łodyżki), chili i kumin. Smażyć przez kilkanaście minut. Następnie dodać(...)pomidory i ciecierzycę, delikatnie wymieszać, wlać bulion, przykryć i dusić przez kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem, wcisnąć sok z limonki i podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Risotto z pancettą i zielonym groszkiem 173

wędliny i delikatnie słodkie od groszku. Pyszne! 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100g pancetty 150g ryżu do risotto 1-2 kieliszki wina dwie garście mrożonego zielonego groszku 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła pieprz Łyżkę masła rozpuścić na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu. Przesmażyć drobno posiekaną cebulę,  gdy zmięknie i się zeszkli, podlać winem, po kilku minutach(...)przez praskę czosnek, smażyć przez minutę. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż cały pokryje się tłuszczem, podlać częścią wina, smażyć aż wino zostanie wchłonięte. Gotować na niewielkim ogniu, stopniowo podlewać bulionem, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie ugotować groszek (ja gotuję wodę w czajniku, zalewam zamrożony groszek, a następnie chwilę gotuję, dzięki temu zachowuje on intensywny zielony kolor). Gdy ryż jest

Codzienne Gotowanie
Pikantna zupa z dyni piżmowej 175

kokosa. Polecam! 1 duża dynia piżmowa 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 cm utartego korzenia imbiru 1 łyżka oliwy 1 czubata łyżka masła litr bulionu warzywnego 50g śmietanki kokosowej sół, pieprz czarnuszka (opcjonalnie) W garnku rozgrzać oliwe i masło, przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać drobno pokrojoną papryczkę chili (sprawdźcie(...)dodałam prawie całą papryczkę birds eye (jedną z ostrzejszych)) i imbir. Dokładnie wymieszać, dodać obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynie. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę smażyć, następnie dolać bulion, a gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować kilkanaście minut, lub aż dynia będzie miękka. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę kokosową i delikatnie podgrzewać

Codzienne Gotowanie
Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki 134

Soup for a Every Day , z moimi modyfikcjami. 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku bazylia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką(...)warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. Chwilę smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii. Smanczego

Codzienne Gotowanie
Risotto z bobem i zielonym groszkiem 133

Panna Malwinna ,  Bartoldzik ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Maggie ,  Składniki: 100g masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200g ryżu do risotto 100ml białego wina 800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie(...)wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino, zamieszać, przesmażyć i pozwolić żeby wyparowało. Następnie stopniowo dodawać bulion małymi porcjami, dopiero gdy jedna się wchłonie, wlewać następną. Czynność tę powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Szczegółowy opis przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto, możecie znaleźć we wpisie Risotto z suszonymi grzybami . W międzyczasie ugotować bób i gro szek. Warzywa wrzucić

Codzienne Gotowanie
Indyjska zupa kalafiorowa 159

zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala(...)kumin, czarnuszke i kolendre. Wrzucic kalafior, pokrojone w gruba kostke ziemniaki i cebule, a takze czosnek i imbir. Chwile przesmazyc az warzywa pokryja sie oliwa i przyprawami. Nastepnie zalac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu. Dodac przyprawy: kurkume, kolendre, papryke, garam masala, doprawic sola i pieprzem, dokladnie wymieszac i gotowac az warzywa beda miekkie. Wszystko dokladnie zmiksowac, doprawic do smaku

Codzienne Gotowanie
Rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem 145

Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek, przyprawa curry, mielony cynamon, pieprz kajenski czarnuszka sol, pieprz 2-3 plastry bekonu Olej do smazenia Przygotowanie: Bekon zgrilowac(...)Smazyc az cebula lekko zbrazowieje. Nastepnie dodac obrana i oczyszczona dynie, pokrojona w niewielka kostke. Wszystko dokladnie wymieszac i chwile przesmazyc. W razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Wlac bulion, dodac przyprawy i gotowac pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez okolo pol godziny lub do czasu az dynia bedzie miekka. Zupe chwile przestudzic, dokladnie zmiksowac na gladki krem, w razie

Codzienne Gotowanie
Kurczak marsala 274

maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry)  200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni. Doalac oleju i przesmazyc na nim drobno posiekana(...)szalotke, wycisniety rpzez praske czosnek, rozmaryn i smazyc do czasu az cebula zmieknie. Dodac pokrojone pieczarki i chwile smazyc, nastepenie dodac koncentrat pomidorowy, wino, bulion i kurczaka, wszystko dokladnie, ale delikatnie wymieszac, zmiejszyc ogien i pozwolic, aby powoli sie gotowalo przez okolo 15-20 minut (jezeli przygotowujecie to danie z udek, mzoe zajac to troche wiecej czasu, nalezy sprawdzic

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania