bulion - 9142 przepisów (strona:235/610)

Zupa krem z pieczonej dyni 169

prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni(...)czosnek, papryczki, imbir drobno siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dynię oddzielamy od skóry, rozdrobniona dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
PILAW Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ – lekki, dietetyczny obiad – BE FIT! 190

albo talerz będzie oblizywał do zera! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż – 1 szkl * marchew – 1 szt * groszek ( mrożony ) – 100 g * czosnek – 1 ząbek * bulion warzywny – 2 szkl * świeża pietruszka * sól, pieprz, sok z cytryny * oliwa z oliwek – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przesmażamy(...)minut, wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy ryż, przesmażamy, zalewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut ( pamiętajmy, by mieszać! ). Groszek zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy, dodajemy do ugotowanego ryżu, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i sokiem z cytryny. UWAGA! Świetnym dodatkiem jest usmażony na odrobinie oliwy i pokrojony w paseczki omlet z białka i świeża pietruszka! Smacznego

Ostra na Słodko
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 204

smakuje.   Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 100 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: 700 g batata, 2 łyżki(...)paski. Piersi obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku (nie dodajemy już

Moniki Smakołyki
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 132

pietruszkowa Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej  obraną(...)pokrojoną w cząstki cebulę. Do zeszklonej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pietruszki, całość smażymy przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z warzywami bulion i gotujemy dalej, na niewielkim ogniu, przez trzydzieści minut. Następnie warzywa miksujemy blenderem,  ponowne stawiamy na palniku i zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie

Miód i pieprz
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.72 220

ryzem 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. wody sól 2 puszki pomidorów (w całości) 1  cebul 1 marchewka szczypta płatków chili 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 150 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól, pierz do smaku do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego i natka kolendry Ryż wrzucamy na wrzątek, ze szczyptą soli gotujemy(...)rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut. Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy całość bulionem i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Zagotowujemy i blendujemy na aksamitny krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem, odrobiną mleczka i natką kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z ryżem w kapuście włoskiej i pomidorach 228

miałam 2 główki) farsz: 600 g wieprzowiny 100 g ryżu 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 750 ml bulionu  500 g przecieru pomidorowego sól, pieprz majeranek czosnek  przygotowanie  Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze(...)wrzucić na chwilę do wrzątku. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać cebulę i czosnek, majeranek, natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć

Stare Gary
Krem z pieczonej dyni na ostro 222

Krem jest w 100 % dyniowy, nie ma żadnych innych warzyw. Do smaku trochę ostrzejszych przypraw aby zupka była bardziej rozgrzewająca. składniki: 600 g puree z pieczonej dyni 1 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru pieprz cayenne do smaku 1/2 szklanki mleka Do garnka przełożyć puree z dyni. Wlać bulion

Monia miesza i gotuje
Krem z zielonego groszku wg Ewy Wachowicz 195

Składniki: 500 g zielonego groszku konserwowego (ja robiłam ze swojego mrożonego) 500 ml bulionu z kostki, wywaru z jarzyn, lub rosołku 1 cebula 1 łyżka masła soku z połowy cytryny sól pieprz imbir mały kubek jogurtu naturalnego czosnek natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obrać i posiekać a następnie udusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować

Pychotkaaa
Zupa ziemniaczana inaczej wg Ewy Wachowicz 217

Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 szklanka bulionu grzybowego 250 g serka mascarpone 4 ząbki czosnku 1 garść listków bazylii 1 garść płatków migdałów Wykonanie: Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Gdy będą miękkie dolać bulion grzybowy następnie serek mascarpone i wszystko razem zmiksować blenderem. Zupę ponownie zagotować razem z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i dodać

Pychotkaaa
Zupa meksykańska z mięsem 207

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 3 papryki w różnych kolorach 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 l bulionu sól pieprz papryczka chili olej do smażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól(...)pieprz i bulion. Zupę gotować 15 minut, Paprykę pokroić w paski lub duże kwadraty i podsmażyć ją krótko na patelni. Do zupy dołożyć przecier pomidorowy  oraz paprykę chili. Pod koniec dodać czerwoną fasolę, podsmażona paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Uwaga! Zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany, z nią zupa na prawdę ma inny smak

Pychotkaaa
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 186

szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu  (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Zupa z pieczonej papryki 179

więc przysiąść do zaległej zupy krem z czerwonej papryki i wreszcie podać Wam na nią przepis - szkoda marnować czasu - musicie ją wypróbować ! - 6 dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2  główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę(...)wstawiamy na ok. 15-20  min do nagrzanego piekarnika, zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do bruschetty, pieprzem i solą. Pieczemy do lekkiego zarumienienia :)  Następnie blendujemy i dodajemy do bulionu. Dodajemy duuuużo pieprzu i soli - aby zupa nabrała wyrazistości. Na  talerzach układamy ser, zalewamy naszym kremem, ozdabiamy rozmarynem Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Zupa tajska na listopadowy obiad 199

kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się(...)pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną

Patchwork
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 226

curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków 1 batat (ok. 400 g) 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g) 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki(...)oleju przez ok. 3-4 minuty. Dodajmy bakłażana, podsmażamy dwie minuty i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy pastę curry. Mieszamy i dodajemy krojone pomidory. Wlewamy bulion, dodajemy ugotowane ziemniaki i batat oraz dużą szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy dwie duże garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach. 162

porcji 5 polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki) 1/2 szklanki wytrawnego sherry sok i otarta skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej  sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania :   U myte i osuszone mięso(...)skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania