bulion - 9142 przepisów (strona:234/610)

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 114

Składniki : 80 dkg wieprzowiny ( np. łopatki ) 2 średnie czerwone papryki slodkie 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 5 dkg masła 1 łyżka mąki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   M ięso opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Oprósz mąką , przesmaż(...)połowie masła. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebul ę i czos nek . Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1302

pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek  2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny(...)Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Zupa pieczarkowo porowa z boczkiem 146

freestyle.    Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki 100 g wędzonego boczku 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszy jaglanej natka pietruszki kminek mielony sól, pieprz      Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)krążki, ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę, marchew we wstążki (przy pomocy obieraczki do jarzyn). Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowo-serowa 164

Bardzo smaczna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jest lekka i pożywna, uwielbiam zupy z dodatkiem serków topionych. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego 1 mały kalafior  2 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziemniaków 200 gram serka topionego śmietankowego sól, pieprz pół pęczka kopru Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w pół plastry, ziemniaki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Serki topione dodajemy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zupy, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekany koperek

Bajeczna Kuchnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 141

chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą Składniki: na 5 porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona kiełbasa ziemniaki na sypko pietruszka do posypania Pokrój kapustę i podsmaż(...)łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj

codojedzenia
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 201

piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy(...)stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze do pożądanej grubości

Karo in the Kitchen
jednogarnkowe danie z królikiem 228

plasterki 4 marchewki pokrojone na 4 cm kawałki 600 gram ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki 3 niezbyt duże cebule obrane i przekrojone na 4 części 2,5 szklanki bulionu 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 70 g masła oliwa z oliwek sól, pieprz, papryka słodka Sposób wykonania: Pieczarki umyłam, osuszyłam, podsmażyłam na maśle. Kawałki królika(...)oprószyłam solą i czerwoną papryką, podsmażyłam na maśle. Do brytfany włożyłam podsmażone pieczarki, marchewkę, cebulkę, czosnek i por. Ułożyłam mięsko. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 º C. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 180 ºC . Piekłam jeszcze przez 1 godzinę

Darcia w kuchni
Zupa krem z kasztanów 145

kasztanów, 2 cebule, oliwa, 20 g grzybów suszonych (prawdziwki), 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), prażone pestki dyni, sól, pieprz, Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki. Do garnka wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki(...)cebulę, przesmażyć, dodać pokruszone grzyby i mieszając przesmażyć. Wlać bulion i dodać kasztany. Gotować pod przykryciem, aż kasztany będą miękkie. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przetrzeć przez sito. Przed podaniem posypać pestkami dyni. zastawa

królestwo garów
Schab po bałkańsku 248

schabu  2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata 1/2 szkl bulionu 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) olej do smażenia sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa 1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą(...)kosteczkę. 3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać mięso , pomidory, przecier i bulion i dusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa. Doprawić do smaku. Uwaga: gdyby

Kto ugości moich gości?
Dynia, cebula, brukselka 206

pestek) 300 g pietruszki 200 g ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry 1 łyżeczka przyprawy mango-curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l bulionu 1 łyżka masła sól pieprz dodatkowo: 400 g brukselki 2 łyżki masła prażona cebulka Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać, razem z dynią pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości(...)pokroić w kosteczkę. Na rozgrzane masło dodać pastę curry i przyprawę, chwilę podsmażyć. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa; gdy wchłoną cały tłuszcz, wlać bulion i dodać słodką paprykę. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Brukselkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryba w sosie koperkowym 331

wszystkich rybą w sosie koperkowym. Przepis jest prosty, szybki i smaczny. Spróbujcie i pamiętajcie jedzcie ryby:) Ryba w sosie koperkowym Składniki 500-700 g filetów z dorsza 3/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego pęczek koperku łyżka mąki pszennej cytryna pieprz cytrynowy sól olej lub oliwa Ryba w sosie koperkowym Wykonanie Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki(...)stron. Odkładamy na bok. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolewamy łyżkę lub dwie oliwy a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy mąka połączy się z tłuszcze wlewamy na patelnię bulion stale mieszając składniki. Gotujemy na małym ogni aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy jogurt i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z ziemniakami i konieczne z plasterkami cytryny. Ryba

Pyza i Surówka
Zupa krem ze szparagów 145

szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna .  Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula się zeszli(...)Szparagi myjemy , odcinamy z nich główki, pozostałe części szparagów obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do podsmażonej cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, główki szparagów wyjmujemy wcześniej uważając żeby się nie rozgotowały.Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 181

Kapusta przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna . Obowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej . Składniki: główka młodej kapusty  1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku  2-3 cebulki dymki 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy(...)garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Młoda kapusta duszona z pomidoram 135

duszona z pomidorami i koperkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo lubię tak przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: główka młodej kapusty 1 -2 szklanki bulionu warzywnego pęczek koperku 2-3 cebulki dymki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę, szatkujemy(...)kroimy dość drobno nożem.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 153

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania