bulion - 9142 przepisów (strona:231/610)

Boczek w musztardzie duszony w białym winie 180

poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata:   przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki  pszennej/skrobi kukurydzianej Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry (można delikatnie rozklepać(...)kotlety). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do garnka i zalać winem. Garnek dopełnić bulionem - tak, aby wszystko było pokryte płynem. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Dusić (na niewielkim ogniu) pod przykryciem - do miękkości. (U mnie trwało to około 45 minut

Di gotuje
Banica z mięsem drobiowym 169

farsz mięsny: 500 g gotowanego mięsa z drobiu, 1 ostra papryczka, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso(...)tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać. Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić

królestwo garów
Zupa ziemniaczana przecierana z tostami serowymi 114

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 marchewki ½ selera 1 litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć(...)minut i po lekkim przestudzeniu pokroić. Wykonanie zupy: Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć śmietaną, posypać natką pietruszki i obłożyć wcześniej przygotowanymi tościkami

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z kurczakiem i batatami 131

mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 źdźbło cytrynowej trawy 1 łyżeczka kurkumy czarny pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z mięsa. Ostudzone mięso oddziel od kości, pokrój lub porwij na kawałki. Obierz batata, marchewkę, pasternak i pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Drobno posiekaj(...)cytrynową trawę. Cebulę, czosnek i trawę zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone warzywa, pastę curry, kurkumę, pieprz i smaż przez 5 minut. Dodaj bulion i gotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj mięso kurczaka i posiekaną pietruszkę. Napełnij miseczki gorącą zupą. Podaj zupę z creme fraiche i chlebem. The post Zupa z kurczakiem i batatami

codojedzenia
Rozgrzewający gulasz z indyka. 142

indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy  Kurczak złocisty od Skworcu   1 łyżka  Bazylii suszonej od Skworcu 1 l bulionu z kurczaka ( może być rosół z poprzedniego dnia )  3 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki  szczypta chili 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki(...)kostkę.Cebulę obrać i pokroić w piórka. W głębokim rondlu rozpuścić masło, dodać mięso, cebulę i przyprawy, wymieszać, podsmażać około 15 minut na małym ogniu.Następnie wlać   bulion i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie.W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do wywaru, gotować aż zgęstnieje i powstanie sos.Jeśli chcecie gęściejszy dodajcie odrobinę więcej mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą 125

łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa  (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz 4 łyżki oliwy jogurt grecki i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy na noc dużą ilością zimnej wody. Następnego dnia płuczemy. zalewamy(...)kumin i smażymy jeszcze 5-6 minut. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy pieczone pomidory i paprykę. Blenderem ucieramy warzywa na gładką masę. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu, wlewamy bulion, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i podgrzewamy zupę jeszcze przez minutę, następnie ponownie doprawiamy jeśli to konieczne. Podajemy gorącą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 157

zjadł od razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej), 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie(...)łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy

Aga w kuchni
Zupa jarzynowo-pomidorowa z makaronem 147

użyłam mrożoną mieszankę różnych warzyw..Ja swoją zupkę gotowałam w multicookerze, ale można i w zwykłym garnku -tradycyjnie.. 1 opak.mieszanki mrożonych warzyw  20 dkg makaronu bulion 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, listek, ziele koperek Do gotującego się bulionu wrzucić makaron, następnie dodać warzywa oraz przyprawy.Gotować do miękkości makaronu, pod koniec dodać

Moje domowe kucharzenie
Tajska zupa pomidorowo-dyniowa z mlekiem kokosowym i szpinakiem podana z pulpecikami z indyka 126

dużą ilością szpinaku. Część składników miksuję na krem, jedynie szpinak i pulpeciki mają inną teksturę, co powoduje, iż całość jest ciekawa. Składniki (na 2-4 porcje): Zupa: 2 szklanki bulionu 3/4 szklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki puree z dyni 1 szklanka pomidorów z puszki trawa cytrynowa 2 cm imbiru 1 łyżeczka garam masala szczypta soli 2 łyżki melasy z granata(...)szalotki 1 ząbek czosnku garść świeżego szpinaku szczypta kuminu szczypta soli 2 łyżki mąki (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Do podania: ewentualnie ryż ćwiartki limonki Bulion gotuję z dodatkiem dyni i pomidorów z puszki oraz trawy cytrynowej i imbiru przez 10-15 minut. Następnie wyciągam imbir i trawę cytrynową, dodaję mleko kokosowe, gotuję kolejne 3 minuty

Mango Papaja
Orientalny kurczak z ryżem i brokułami 355

pyszny i fajnie wygląda) 1 brokuł 600 g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 3 łyżki słodkiego sosu chili 200 ml bulionu   3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru  sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy(...)drobno czosnek i starty imbir obsmażamy na pozostałej łyżce oleju przez około 2 minuty - cały czas mieszając. Dodajemy sos chili i mieszamy przez minutę. Wrzucamy z powrotem kurczaka, dolewamy bulion, sos sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
spaghetti dla leniwych 132

składniki: 400 g makaronu spaghetti 1000 ml bulionu 400 g pomidorów z puszki, bez skórek i pokrojonych 1 mała cebula 4 – 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka świeżej bazylii (opcjonalnie) suszone oregano i bazylia sól, pieprz dodatkowo: ser grana padano do podania świeża bazylia lub liść jarmużu do podania wykonanie: Do garnka przekładamy pomidory, pokrojoną(...)piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy bulion oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy listki świeżej bazylii. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy, następnie dodajemy makaron, ponownie przykrywamy pokrywką i całość gotujemy 10 -12 min., od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z tatrym serem i np. świeżymi listkami bazylii lub jak w moim przypadku z jarmużem

Domowy Smak Jedzenia
Chowder czyli zupa rybna z małżami 146

dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo(...)boczek przez około 3-4 minuty, często  mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta 279

suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło(...)Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku. Dodaj suszone pomidory i pieczarki wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut

karmelowy
Pyszna zapiekanka, spaghetti z kurczakiem i warzywami 188

talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku i poszarpane listki bazylii. Wymieszać i zalać zapiekankę, na górę porwać mozzarellę. (Jeśli(...)macie buliony warzywnego, można wymieszać kostkę warzywną w 150 ml wody) Przykryć naczynie i wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 210 C i piec 35-40 minut. Podawać gorącą, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 250

proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów(...)kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz

Food Square