dzięki temu mogłam ją zjeść. Jeśli lubicie słodkie klimaty spróbujcie tego połączenia o smaku dalekiego wschodu. KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI (na ostro) Składniki: 1 szklanka bulionu 3-4 pietruszki 2 gruszki 1 cebula 100 ml mleka liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt szczypta soli szczypta chilli ok. 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Pietruszkę kroimy(...)kawałki i przekładamy do garnka. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i dodajemy do pietruszki. Potem dodajemy posiekaną cebulę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i starty na drobnej tarce imbir gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy mleko, zestawiamy zupę z ognia i całość miksujemy na jednolity, gładki krem (przed zmiksowaniem trzeba wyjąć ziele
Bon appetit mon amieznacznie oszczędniejsza. ( tu znajdziecie wersję pikantną, znacznie bardziej rozgrzewającą z nutą azjatycką) KREM z CIECIORKI (wersja łagodna) Składniki: 500 g ciecierzycy 1 mała cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki oliwy kilka gałązek rozmarynu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy przez noc. W garnku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy(...)odsączoną ciecierzycę, rozmaryn i bulion. Gotujemy około 40 minut. Kiedy ziarna będą miękkie wyjmujemy z garnka rozmaryn,a ciecierzycę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe
Bon appetit mon amiesię dość szybko i świetnie rozgrzewa po przyjściu do domu z pracy. Spróbujcie, polecam. PENNE z SOCZEWICĄ I SALAMI Składniki: makaron penne 3/4 szkl czerwonej soczewicy 1 szkl bulionu 1 cebula 1 nieduża marchew 2-3 grube plastry salami 1/2 szkl przecieru pomidorowego oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku opcjonalnie parmezan do posypania Przygotowanie: Posiekaną cebulę(...)podsmażamy, następnie dodajemy do niej obraną i startą na drobnej tarce marchew, suchą soczewicę i pokrojone w kostkę salami. Całość zalewamy bulionem, gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu dodajmy do sosu. Podajemy posypane parmezanem
Bon appetit mon amiemarchwi 2 cebule 1 niewielki kawałek świeżego imbiru (około 1 łyżeczki po starciu) sok z 1 pomarańczy 50 g masła sól, pieprz i śmietana do smaku 2 litry bulionu warzywnego Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy w rondlu na maśle dodając starty drobno imbir. Do zeszklonej cebuli i imbiru dodajemy marchew(...)oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (ja bym pominęła). Marchew zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmięknie. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie śmietaną
Bon appetit mon amiePyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno(...)makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić. Odcedzone z wody tofu pokroić w 1 i 1/2 cm kawałki. Do garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut
Co na wege obiad?dietetyczny a'la majonez z serka wiejskiego , które również warto wypróbować. Składniki: - 220ml mleka sojowego - 125ml oleju rzepakowego - 100g nerkowców - sok z całej cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka bulionu ( koncentratu bulionu warzywnego lub naturalnej vegety) - sól, pieprz Orzechy moczymy w wodzie przez całą noc, bądź zalewamy je wrzątkiem na 30 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera
Be Fit Be Strongpaski papryka - ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej 1 szklanka bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim(...)pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion. 4. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż quinoa będzie gotowa. W tym czasie usmaż jajka. 5. Po ugotowaniu nałóż na wierzch jajka, posyp szczypiorkiem. Podawaj na ciepło. /* Style Definitions
Powiedz dietom nieulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplasterki. Seler(...)pietruszkę kroimy w kostkę. Imbir kroimy w słupki. Por kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenłyżeczki zmielonego pieprzu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej ziele angielskie liść laurowy 3-4 szklanki bulionu lub wody sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku. W tym czasie opłukać kaszę .Obrać ziemniaki i marchew i pokroić w plastry, mięso na kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzać tłuszcz(...)posypać także posiekanym czosnkiem i oprószyć ziołami, pieprzem, papryką, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. W środek potrawy włożyć liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić szczelnie przykrytą potrawę 2-4 godziny na jak najmniejszym
Moje domowe kucharzeniekremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki świeżo tartego imbiru sól pieprz Do podania(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, a po minucie dodajemy posiekane ząbki czosnku. Bataty i marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło
Smakowity Blog Kulinarnysoczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych ( tutaj promocja ) 1 cebula cukrówka duży ząbek czosnku 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz WYKONANIE: Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez(...)olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła. Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W biedronce od wczoraj fajne artykuły gospodarstwa domowego. Zaszalałam
Kuchenne zapiski EdytyPolecam wszystkim miłośnikom dyniowych dań, na rozgrzanie i poprawę humoru sprawdzi się idealnie. Składniki: 1 duża dynia piżmowa 2 duże lub 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku) ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru) kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych(...)pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam
Cynamonowe szczęściełyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu 1 bakłażan 250 gram topinamburu 1 średni batat 1/2 puszki kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych(...)smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam bulion i gotuję w nim składniki przez 10-12 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki i gotuję składniki jeszcze 10 kolejnych minut. Dodaję kukurydzę. Jeśli warzywa już są miękkie
Mango Papajabekonowej Hańderek 2 upieczone udka z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski sól, pieprz do smaku szczypta chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć. Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki W rondlu rozgrzać oliwę(...)dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy chwilę podsmażać kiełbasę, ma się zarumienić.Następnie dodać w pół plasterki pokrojoną cukinię.Chwilę podsmażyć, dodać bulion, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż cukinia będzie miękka ale nie może się rozgotować. Podawać z bułką lub z czym wolicie :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili