cayenne lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 szklanki bulionu drobiowego 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 1 x 400 g puszka mleka kokosowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 500 g mięsa(...)łyżkami oleju, włóż kurczaka i paprykę i podsmaż przez 5 minut aż papryka zmięknie a kurczak ładnei zarumieni i odstaw. Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie na średnim ogniu, włóż kurczaka
karmelowySkładniki: 2 średniej wielkości cukinie, 250 g kiełbasy, 2 czerwone papryki, 1 duża cebula, 1 pęczek zielonej pietruszki, 2 łyżki oleju, 500 g ziemniaków, 1⁄2 szklanki wody lub bulionu, 2 łyżki oleju do smażenia pieprz i sól W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy kiełbasę również pokrojoną w kostkę oraz(...)pokrojoną w paski paprykę. Chwilę razem podsmażamy. Całość zalewamy wrzącą wodą lub bulionem i zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w grube krążki i dusimy pod przykryciem około 10 minut, po czym dodajemy cukinię również pokrojoną w grube plastry lub pół-plastry i dusimy razem kolejne 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi
Trzeci talerzCzas całkowity 40 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 marchewki średnie 1 kapusta młoda 1 litr bulionu warzywnego 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka octu winnego/ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyźeczki pieprzu cayane sól, pieprz do smaku pęczek koperku(...)wlewamy olej i wrzucamy pokroioną na kostkę cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy ok 5 min. często mieszając. Po tym czasie dodajemy marchewkę startą na tarce i poszatkowaną kapustę, dolewamy bulion. Mieszamy całość i dusimy ok 5 min. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, ocet, sól, pieprz, cukier, tymianek i dusimy jeszcze ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany
Apetyt na Zielonedużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować(...)wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już zeszklona dodać mięso i obsmażyć je z każdej strony. Zalać bulionem, dodać lubczyk i gotować, aż mięso będzie miękkie, a cebula się rozpadnie i zagęści całość. Po tym czasie dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa. Gotować ok. pół godziny, po tym czasie
Dobra karmamalinowy 1/2 długiego ogórka 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru muscovado sól i pieprz kilka gałązek tymianku 1/2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek(...)cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek. 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Chłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny. Przed podaniem wymieszać z ostudzonym bulionem. Oprószyć lekko pieprzem, skropić oliwą, udekorować plasterkami truskawek i gałązkami tymianku
zadanie-gotowaniekefir, jogurt naturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś zwolennikiem ryżu, to także przyda się jogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle(...)potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki rosołowe wypełnione tłuszczem palmowym i solą, a stanowią bazę wielu dań, które przyrządzam serek
Cooking Monstergębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe papryka słodka 1 łyżka mąki majeranek Sposób przygotowania: 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany(...)duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy
Na Ciasteczkowych Papierachmłode marchewki 350 g obranych młodych ziemniaków 2 liście selera 2 liście pora 2 listki laurowe 1 mały pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 2,2 l bulionu Kapustę grubo pokroić, do zupki można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić
Monia miesza i gotujejest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony(...)ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić
gutfutcynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę 3/4 szklanki bulionu lub wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra vergine + 1 łyżka sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE ŁOSOSIA myjemy, osuszamy(...)usuwamy pestki kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miseczki posypujemy cukrem, cynamonem i ostrą papryką w proszku. Odstawiamy. KASZĘ JAGLANĄ płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnku do napęcznienia (na około
cool and mintyciepło jak i na zimno dzięki czemu można zapakować ją do "lunchboxu" i zabrać na piknik lub do pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje KASZA 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych 1 bakłażan 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz CZOSNKOWY(...)KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy na dno średniego garnka i prażymy na sucho często mieszając przez około 4 minuty. Kiedy ziarenka zaczną pachnieć i będą gorące, ale nieprzypalone dolewamy szklankę bulionu lub wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, spulchniamy kaszę widelcem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut
cool and mintyBOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików 75 ml białego wytrawnego wina 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 1 łyżka różowego pieprzu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy ziarnistej WYKONANIE BOROWIKI płuczemy, wkładamy(...)rondelka, zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut, do napęcznienia. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, przez około 20-30 minut. Grzyby odsączamy na sitku i kroimy w szerokie paski. Wywar zachowujemy. Po ugotowaniu powinno pozostać około 1/2 szklanki płynu. POLĘDWICZKĘ myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dokładnie oczyszczamy
cool and mintykurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej. SKŁADNIKI / 4 porcje 5 czerwonych papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka cukinii pokrojonej w drobną kostkę 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku starte na tarce(...)dodajemy kurczaka i szybko obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy przez kolejne 5 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki lub kolendrę oraz bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie na każdej papryce układamy oczyszczoną krewetkę
cool and mintyfetą i ugotowanym na parze jarmużem (który dodatkowo możecie podprażyć na suchej patelni). Przed samym podaniem każdą porcję skropiłam oliwą extra vergine. SKŁADNIKI / 4 porcje 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 600 g pomidorów z puszki lub świeżych (sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę) 400 g ciecierzycy z puszki lub 200 g suchej (namoczonej(...)sekund) podsmażamy przygotowaną pastę. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz ciecierzycę z puszki lub ugotowaną. Podsmażamy mieszając przez około 2 minuty, stopniowo wlewamy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez około 15 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy miód. Miksujemy na gładki krem
cool and mintykostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego(...)przez około 5 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy
cool and minty