wolny czas spędzam z rodziną na świeżym powietrzu -np. tak jak dziś na rowerach ;) Składniki: 8 plastrów schabu pęczek koperku 330 ml śmietany 30% sól,pieprz 2 szklanki bulionu 10 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rumiano na oleju. Do garnuszka wlewamy bulion, przekładamy kotlety, koperek siekamy wrzucamy do garnka, dolewamy śmietankę, dusimy
Z Majeczką w kuchniząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki(...)razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy
Cooking Monsterintensywny kolor. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Na dużej patelni(...)kawałki kurczaka starając się, by nie wlać na patelnię sosu jogurtowego. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniego koloru i przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy bulion, całość zagotowujemy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki, w której marynowaliśmy kurczaka, w której została reszta jogurtu i przyprawm dodajemy odrobinę sosu pomidorowego, by jogurt
Cooking Monsterlubicie i nadaje się na gulasz) 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku pół(...)suszone pomidory. Wszystko podsmażamy chwilę, a następnie wlewamy szklankę czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gdy gulasz będzie już bulgotał dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe
Cooking MonsterJedna z naszych ulubionych zup. Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę
Maminek kulinarnyrazem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju(...)oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza
Kolizje Smakówgrozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl. bulionu warzywnego sól papryczka chili (ilość według uznania) 1-2 łyżki masła 3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie 30%) Wykonanie: Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać i pokroić na kawałki. Cukinię umyć(...)pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut. Zmiksoswać blenderem. Dodać śmietankę i doprawić solą
zadanie-gotowaniełyżki oliwy 1 cebula, grubo posiekana 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki 6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych na połówki sól, pieprz, mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół. W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high
Stare Garybezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;) Składniki: 1/3 selera 3 pietruszki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól,pieprz 6-7 szklanek bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 2 garście grzanek czosnkowych Wykonanie: Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnuszka, dodajemy poobierane warzywa, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości dodając przyprawy do smaku. Miksujemy
Z Majeczką w kuchnikosztować innej kuchni. Postaramy się przywieźć mnóstwo przepisów ;) Składniki 1 duża cebula 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 łyżki oleju 190 g koncentratu pomidorowego 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty (małej) 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z mięsem(...)mielonym podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy bulionem warzywnym. Następnie wsypujemy ryż, od czasu do czasu mieszamy. Po 10 min dodajemy poszatkowaną (dosyć grubo), kapustę. Gotujemy do jej miękkości. Dodajemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenprzygotowaniu. Zachęcam do spróbowania. Przygotowanie : 15 min. Gotowanie i pieczenie: 30 min. Dla 6 osób ● 600 g różyczek brokułów ● 4 jajka ● 3 łyżki jogurtu naturalnego ● 30 cl bulionu warzywnego ● Sól i pieprz Sos beszamelowy : ● 60 g masła ● 60 g mąki ● 50 cl mleka ● 2 żółtka* ● 50 g świeżo startego żółtego sera typu Ementaler ● 2 szczypty gałki muszkatołowej(...)Pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Brokuły umyj i osusz, podziel na różyczki, i ugotuj w bulionie warzywnym do zupełnej miękkości (około 15-20 minut), a następnie odcedź. Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj brokuły z jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacoś innego...miałam akurat troszkę mięsa [ za dużo było do mięska z szynkowaru ]..tak więc oto powstało szybkie i smaczne danie. 30 dkg schabu, polędwicy susz warzywny bulion listek, ziele około 1 szkl. śmietany 30-36% koperek Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić.Podsmażyć , przełożyć do garnka , wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniearomatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni do czasu aż mięso(...)się ładnie zarumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy koperek i mąkę rozprowadzoną w śmietanie. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Ilość porcji: 5 Kosz przygotowania
Pobite gary BarbaryNiesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy. Składniki 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego lubczyku 800 ml bulionu warzywnego 50 g kaszy jęczmiennej 2 łyżki słodkiej śmietany szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki(...)siekamy lubczyk. Dusimy ok. 10 min na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 20 min. Przestudzamy i blendujemy. Następnie ponownie gotujemy, tym razem z dodatkiem kaszy (do jej miękkości), od czasu do czasu mieszamy, żeby kasza nam nie przywarła do dna. Zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenletniego obiadu. Oczywiście można też z niej ugotować bigosik łącząc z młodą włoszczyzną i marchewką. składniki: 1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg) 1 l wody lub bulionu pęczek koperku 2 duże cebule 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól 3-4 listki laurowe Kapustę pokroić lub poszatkować na szatkownicy. Przełożyć do garnka. Wlać wodę lub bulion. Zagotować, przemieszać
Monia miesza i gotuje