podawać i na ciepło i na zimno. Składniki: 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!) 2-3 średnie ziemniaki 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 puszka kukurydzy (400g) 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka kolendry (mielonej, jeśli macie ziarna, należy jest zmiażdżyć) 1 łyżeczka kuminu(...)zupę) rozgrzać niewielką ilość oliwy i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać przygotowaną pastę z przypraw i podsmażać 1 minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać, podsmażać 2 minuty. Teraz należy dodać bulion i wszystko zagotować. Gdy ziemniaki zmiękną dodać przygotowaną wcześniej kukurydzę oraz połowę kukurydzy z puszki (wraz z zalewą). Gotować kilka minut, dodać chili w proszku, dobrze wymieszać i podgotować jeszcze
Pociąg Do Kuchnizastąpić winem mirin. Najdłużej trwa przygotowanie marynaty do kurczaka yakitori, ale uwierzcie, że warto. Składniki: ok. 1 kg filetów z kurczaka pęczek młodego szczypioru albo por (opcjonalnie) 100 ml bulionu drobiowego 200 ml sake albo mirin (można ewentualnie zastąpić białym winem, ale wtedy warto dodać gorczycę, skórkę mandarynki, sezam i odrobinę pieprzu cayenne oraz cukru) 200 ml sosu sojowego jasnego(...)łyżek (im więcej, tym marynata będzie słodsza i gęstsza) 2-3 ząbki czosnku olej, może być każdy roślinny patyczki do szaszłyków 1-2 łyżki sezamu Wykonanie: W rondelku połączyć bulion, sake, sos sojowy, zmiażdżony czosnek. Zagotować i dodawać cukier do osiągnięcia pożądanego stopnia słodkości. Dodać sezam. Zmniejszyć ogień i gotować (pamiętać o mieszaniu), aż marynata stanie się ciemna i gęsta
Pociąg Do KuchniSkładniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw 100 ml gorącego bulionu 1 łyżka oleju 4 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżka masła sól pieprz czarny Sposób przyrządzania: Fasolkę szparagową oczyścić, umyć(...)przesmażyć. po chwili dodać opłukany i osączony ryż, znowu przesmażyć. Wlać wytrawne białe wino, gotować dopóki alkohol nie wyparuje. Ryż zalać gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa i bulionem. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 20 - 25 minut. Odcedzoną zieloną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić wszystkie warzywa do ryżu, przemieszać. Dodać masło i doprawić risotto
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szczypty kurkumy sól, pieprz dodatkowo: orzechy włoskie natka pietruszki wykonanie: Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z z rozgrzanym masłem(...)dusimy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i karmelizujemy. Wlewamy wino, mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kurkumą. Całość miksujemy, doprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z posiekanymi orzechami lub grzankami oraz z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaszparagi. Doprawiamy odrobiną soli (w zależności od tego jak słony jest wywar warzywny) i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy wszystko razem, co jakiś czas mieszamy i dolewamy po trochę bulionu. Gdy quinoa zmięknie i wchłonie bulion oraz aromat pozostałych składników, sprawdzamy czy nie należy jej jeszcze doprawić. Jeśli nie, to można dorzucić świeżego tymianku, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać
Quinoa Raz!coś pysznego. No, może jak na makaron (czas przygotowania), to "lata" świetlne...ale warto...nawet bardzo. Składniki 400 g makaronu fusilli 600 g żołądków drobiowych 500 ml bulionu drobiowego 1 liść laurowy woda 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żołądki oczyszczamy, zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy liść
R'n'G KitchenZapraszamy na pyszne pęczotto z kurczakiem i bobem. Szybkie i smaczne danie, które przygotowuje się niezwykle łatwo i fantastycznie smakuje. Składniki: 100g kaszy pęczak (1/2 szklanki) 500ml bulionu lub rosołu Woreczek bobu Ugotowana lub uparowana pierś z kurczaka Cebula czerwona Olej rzepakowy Przyprawy: świeże mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania na przykład: ser feta Na patelnie dodajemy nieco(...)oleju rzepakowego i stawiamy na gaz. Cebule kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Wrzucamy kaszę pęczak i obsmażamy dwie minuty. Dodajemy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 15-20 do momentu aż kasza będzie miękka. W między czasie nastawiamy wodę na bób. Strączki wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Odcedzamy
Kolizje Smakówkurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę(...)cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente. Na koniec dodajemy szczypiorek i sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatitytakim ryżem możecie zobaczyć tu - klik .) Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte. Gulasz: 500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody) 1- 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu kolorowego 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka (w proszku) 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól(...)oraz pieprzem. Całość odstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony i umieścić w garnku. Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać majeranek, szczypiorek
Di gotujeobiady z cukinią wroli głównej.Dziś polecam zrobienie pysznego lecza ,ale nie do słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam. Bulion warzywny 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukinia po 1 marchewce i pietruszce 1/2 selera 10 dag.szynki w plastrach 30 dag.mielonego mięsa z kurczaka OLIWKI CZARNE koperek ,natka 1szkl.ugotowanego ryżu przecier(...)pomidorowy zioła prowansalskie listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Vegeta 1 serek mały topiony holenderski sól i pieprz ********************************************* Do garnka wlać 2 litry wody,ugotować BUlION warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki 2 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietany sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie (500 ml) z odrobiną masła. Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebuli liście szpinaku i dusimy przez chwilkę podlewając wywarem z jarzyn. Ugotowany szpinak i jarzyny wkładamy do bulionu lub wody i miksujemy blenderem. Doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami. (inspiracja z przepisu s. Anastazji) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniabazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły i oddały płynowi swój smaku, przecedziłam(...)wyszły gumowe i twarde. Ręce zwilżałam zimną wodą, by było nieco łatwiej manipulować mięsną masą, a deskę, na której układałam pulpety, posypałam delikatnie mąką. W międzyczasie dorzucone do bulionu warzywa zmiękły, dodałam jeszcze garść rukoli i pozostawiłam w gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam. Zupa ponownie wylądowała
Pichceniomaniakaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania(...)się zeszklą. Wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym, gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodaję
Wanilia i KardamonRisotto: 1 szklanka ryżu arborio mała miseczka ugotowanego i obranego z łupin bobu duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina łyżeczka oregano lub ziół do pizzy sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny sól i pieprz do smaku Łosoś: ok. 400 g filetów(...)garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło i olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Bób dodać do ryżu i gotować
Czerwień i błękittego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów. Składniki: 1 ½ kg żeberek ( paski ) Sól Pieprz Sos barbecue – mały słoik ( wielkość szklanki ) Bulion około 300 - 400 ml olej Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju(...)Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem ( warzywnym, można wykorzystać z kostki ). Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do miękkości żeberek ( jeżeli posiadacie szybkowar, to jest to idealne danie aby go wykorzystać ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewy