bulion - 9142 przepisów (strona:193/610)

Zupa z batatów z kminkiem, z dodatkiem jogurtu i fety 123

batatów z pomarańczowym miąższem 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin 1 pełna łyżeczka mielonego kminku po ¼ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 1,2 l bulionu drobiowego 750 g greckiej fety 150 g jogurtu greckiego sól morska suszone pomidory do podania     Wykonanie: Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekałam. Bataty obrałam i pokroiłam(...)zeszkliła i zmiękła, dodałam czosnek, kminek i obie papryki. Wymieszałam i po chwili włożyłam bataty.   Wymieszałam tak, żeby plasterki batatów dokładnie pokryły się tłuszczem z patelni. Wlałam gorący bulion, posoliłam do smaku, przykryłam i zostawiłam na średnim gazie na 20 minut.   Bataty podczas gotowania tak zmiękły że rozpadały się. Przekładałam je porcjami do garnka i zmiksowałam blenderem

Kuchnia u Krysi
CHIŃSKA ZUPA ZE SZPINAKIEM I CYNAMONEM 137

cudowne doznania kuchni chińskiej,lekkiej i przyjemnej.   50 dag.szpinaku świeżego lub mrożonego kawałek korzenia imbiru startego 2 papryczki chili kawałki kolorowych papryk 6 szkl.wywaru z warzyw 2 kostki bulionu słodko-kwaśnego 1 duża laska cynamonu mąka  kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek sól i pieprz do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy kostki bulionu słodko-kwaśnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA SEROWA Z SEROWYMI CHIPSAMI 102

serowe chipsy Chipsy tak przygotowane możemy tez podawać jako fajna przekąskę. Czy uda mi się pokonać Szefa Kuchni? Czy może być bardziej serowo?  MSM MOŃKI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 cebule  3 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe SM Mońki sera gouda 150 g ( ja używałam w plastrach- da się tarkować) SM Mońki sól,pieprz sezam świeża(...)starty ser- kilka okręgów.Kiedy cały ser się stopi posypujemy sezamem, zabieramy patelnię z gazu. Odstawiamy do ostygnięcia.Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, delikatnie obsmażamy na patelni. Zagotowujemy bulion, dorzucamy serki topione, kiedy się rozpuszczą dodajemy resztę żółtego sera oraz obsmażoną cebulę z czosnkiem.Gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Przelewamy do talerzy. Usmażone , jeszcze ciepłe chipsy serowe można

Z Majeczką w kuchni
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 140

pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Młoda kapusta z marchewką 179

dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka  i zalać bulionem, zagotować. W międzyczasie młodą marchewkę pokroić w plasterki

Monia miesza i gotuje
Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 136

Składniki filet z kurczaka 2-3 ząbki czosnku puszka groszku  pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, estragon 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor(...)dwóch stron. Wlać cydr trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu.  W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek.  Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła

Gaździnka warzy
Pulpety w sosie pomidorowym 129

wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne(...)łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę  wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą

Wołowina od rekina
Spaghetti bolognese 155

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru oliwa z oliwek parmezan do posypania sól, pieprz, oregano Wykonanie: Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą(...)zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion, pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem. W osolonej wodzie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron. Na końcu połącz makaron z sosem, posyp tartym parmezanem. Ja dodałam także - zamiast bazylii - natkę pietruszki. Do woli, oby świeże i zielone

Zasmakuj Kuchni
Leczo z cukinią + film 146

pieczywem.     składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a kiełbasę kroimy w plastry(...)kostkę a cukinię na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami i chwilę dusimy. Na końcu w większą kostkę kroimy obrane ze skórki pomidory i wrzucamy do lecza, wlewamy bulion i wszystko mieszamy, wsypujemy obie papryki oraz zioła prowansalskie i całość gotujemy do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat

Smakowite Dania
DIETETYCZNA ZUPA KREM Z BOTWINKI 121

niej przepyszną zupę krem na bazie skórki z cytryny i soku.Pięknie pachnie...i też smakuje. 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera dorodny pęczek botwinki 1 litr bulionu z 2 skrzydełek kurzych 1/2 szkl.mleka 0.5% lub śmietanki dla tych co nie trzymają diety :) sól pieprz cukier odrobina soku dla smaku soku z cytryny bardzo cienko pokrojona skórka z cytryny(...)łyżka masła koperek ********************************* Warzywa rozdrobnić i na maśle podsmażyč, a gdy się zeszklą , dodać bulion z kurzczaka ,skórkę z cytryny i gotować na niewielkim ogniu ok.15 minut.Dodać pokrojoną botwinkę ,gotować razem tylko przez 5 minut.Wszystko powinno być miękkie.Miksujemy w malakserze lub przścieramy przez sito ( wyrzucić skórkę z cytryny ) , dodać przyprawy i sok z cytryny , roztrzepane mleko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym. 653

kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30%  100 ml bulionu  drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Piersi kurczaka oprószyć solą i zrumienić z obu stron(...)kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut. Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części. Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obficie posypać posiekaną natką

zadanie-gotowanie
CHŁODNIK Z OGÓRKA Z CZĄBREM 174

balsamico i świeżym cząbrem,cytrynką...a do popicia proponuję wodę z limonką ,cytryną i miętą. 1 duży ogórek wężowy ( 500 gram) 1 szalotka 2 łyżki świeżego cząbru 500 ml.zimnego bulionu warzywnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 200ml.jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska oraz 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny listki cząbru 10 dag. szynki(...)indyka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Myjemy ogórki,obieramy, i kroimy ogórki na duże kostki.Siekamy szalotkę i cząber,zmiksować z ogórkami .Dodając bulion warzywny,musztardę,ocet balsamiczny,jogurt grecki i oliwę.Przyprawiamy wszystko do smaku solą, wrzucamy pokrojoną drobno szynkę,wstawiamy do lodówki.Przed podaniem zamieszać ,posypać listkami cząbru i skórką z cytryny,udekorować.Smaczne

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 161

jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska(...)Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bulionetka warzywna domowa 394

konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu jest nieco mętny, ma intensywny kolor (poniżej zdjęcie - 1 łyżeczka rozpuszczona w szklance). Przepis inspirowany znalezionym

Kolorowy Przepisownik
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 125

suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu INGREDIENTS (3 portions): 550 g pork chop 40 g dried apricots 50 g dried plums 20 g dried cranberries 20 g sunflower seeds 150 g green bell pepper 200 g red bell(...)rozgrzanej z olejem patelni – wystarczy minuta z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa wysyp na dno żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij

Martyna Cooks