produkty dłużej zachowają swoją świeżość. Dlatego też takie pojemniki polecam szczególnie do przechowywania produktów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się też w czasie wyjazdów. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 0,5 mniejszego selera 1 liść z selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek(...)spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska pieprz czarny Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę
Ala piecze i gotujeSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę i mięso podsmażamy na patelni, następnie przekładamy(...)garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę marchew i dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone
e-PrzepisyKulinarnemuszle. 400 g szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku 200 g sera mozzarella 100 g przecier pomidorowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był al dente 2. Szpinak(...)pieprzem. 4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstał ładny złocisty kolor, dodajemy przecier pomidorowy mieszamy po czym zaczynamy stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 5. Sos wylewamy do naczynia
Mój pomysł naSKŁADNIKI: * ryż do risotto – ok.200 g * groszek zielony ( może być mrożony ) – 1 szkl * ser pleśniowy typu rokpol – ok.50 g * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek * bulion warzywny – 450 ml * cydr – 125 ml * masło -1 łyżka * szałwia * tymianek * sól * pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy(...)posiekany czosnek oraz ryż – smażymy ok. 1 minutę. Całość zalewamy cydrem, a kiedy ryż wchłonie cydr dodajemy po kubku bulionu ( każdy kolejny dodajemy dopiero po wchłonięciu poprzedniego ). Na koniec dodajemy masło, ugotowany wcześniej zielony groszek oraz „porwany” ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami – szałwią, tymiankiem i rukwią. Smacznego
Ostra na Słodkolubimy zabielaną więc zabieliłam ją śmietanką 30% ale może być też śmietana tylko trzeba ją wcześniej zahartować. składniki: 500 g pieczarek 700 g obranych ziemniaków 2 marchewki 2 l bulionu 1 duża cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki ok 100 ml śmietanki 30 % 1-2 łyżki masła Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w pół plastry(...)Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować. Pieczarki małe przekroić na pół a jak większe to pokroić w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i również wrzucić do garnka. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę oraz dodać posiekana natkę pietruszki. Wymieszać i można podawać
Monia miesza i gotujestraganach jest pełno świeżych warzyw. Składniki : - ok 1 kg cukinii (może być pół na pół żółta i zielona ) - 4-5 czerwonych papryk - 500 ml wody lub bulionu - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 20 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 2 laski kiełbasy (np. podwawelska) - 500 g świeżych pomidorów obranych bez skórki(...)rondelka z cebulą i kiełbasą i wszystko podsmażać co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek , usuwając twarde szypułki. I dodać do warzyw. Dolać wodę lub bulion . Dusić pod przykryciem aż cukinia z papryką zmiękną , od czasu do czasu mieszając. Doprawić przyprawami : cukrem , solą , pieprzem , ziołami prowansalskim, świeżo posiekaną bazylią , chili i słodką papryką. Gotować kolejne
Aromatyczne Podróżegotowaniem zajmuje około 30 minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 duże lub 4 średnie bataty 2 marchewki 40dag pieczarek 10dag serka topionego śmietankowego pieprz, sól świeżo zmielone chilli 3 szklanki bulionu jarmuż 2 łyżki oliwy 3 listki świeżej bazylii opcjonalnie ciasto francuskie Przygotowanie: Pieczarki, bataty i marchewkę obieramy i drobno kroimy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości
ChilliJemyłyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z limonki (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać imbir(...)Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami, a te zaczną pachnieć. Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (wodą), przykryć i zagotować. Zmniejszyć gaz i powoli gotować do czasu aż soczewica będzie miękka 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Jeżeli lubicie
Codzienne GotowaniePełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej
Karo in the Kitchenmarchewki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 łyżka pasty paprykowej 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 350 ml bulionu warzywnego 250 ml piwa (łagodnego - z małą ilością goryczki, może być ciemne) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka 125 g startego żółtego(...)grubą kostkę, a pora w plasterki. Podsmażyć w dużym rondlu na łyżce oliwy około 5 minut z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz chili i kurkumy . Dodać piwo, bulion oraz pastę paprykową i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną - około 15 minut. W garnku rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Cały czas mieszając wlewać śmietankę. Po uzyskaniu zagęszczonej
zadanie-gotowanieczego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli 1 litr bulionu warzywnego sól i pieprz Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa(...)smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym
Simply FoodProsta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy. Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę(...)boczku. Dodałem ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku
R'n'G Kitchenjogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku gotować bez przykrycia, na małym ogniu jogurt wymieszany z bulionem
Bulliodużo warzyw :-) SKŁADNIKI na 4 porcje: 4 bułki do hamburgerów Nutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj
Kuchnia bezglutenowa