lubi pikantne, kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy(...)mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę pęczek szczypiorku Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną
Jemy Pijemyłyżki ziaren kukurydzy z puszki 1 marchewka 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki podprażonej i zmiażdżonej w moździerzu gorczycy lub z paczki w proszku szczypta kuminu rzymskiego 250 ml bulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżeczki podprażonych pestek dyni do posypania Wykonanie: Dynię przekroić na pół(...)minuty. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w taka samą kostkę i kukurydzę oraz pastę curry, zamieszać i chwilę podsmażać. Teraz dodać mleczko kokosowe i bulion, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień do minimum, nakryć pokrywką i dusić do miękkości dyni. Gdy dynia jest już miękka wyłączyć ogień doprawić świeżym sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosolić
Sztuka gotowania w/g Samirybiała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła 200 g mleka (3,5 % tłuszczu) 250 g bulionu 1,2 łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: warzywa pokroić na mniejsze kawałki i w garnku podsmażyć na maśle. Dodać mleko, bulion, rozmaryn i dusić
Niezły MłynekMniam! Składniki: ½ kg mielonej wołowiny 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ kg cebuli sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie potrzeby dosypać bułki(...)tartej). Dokładnie wyrobić masę, formować kulki i ułożyć na wcześniej przygotowanej cebuli w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem, obłożyć plasterkami pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni i dusić około pół godziny
Tradycyjna KuchniaDODATKOWO : 500 ml bulionu 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, magi PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy i osuszamy(...)Kiedy jest już miękkie, studzimy i wyjmujemy je z naczynia. Nitkę odwijamy a z wywaru robimy sos. Wywar przecedzamy przez sitko, wlewamy 500 ml bulionu, dodajemy liść, ziele i pieprz. Zagotowujemy, sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki, wymieszanym z odrobiną śmietany i woda. Na koniec doprawiamy sola, magi i pieprzem do smaku. Pieczeń kroimy ba Kawałki, polewamy sosem
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: (na 6 porcji) 800 g puree z dyni 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 500 g kwaśnych jabłek 2 cebule 1 ząbek czosnku 5cm kawałek świeżego imbiru 1 l bulionu 250 g creme fraiche (18%) 2 łyżki oleju sól pieprz dodatkowo: ziarna dyni creme fraiche (18%) świeża kolendra Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić(...)oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać kolendrę, podgrzewać przez 1-2 minuty. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i imbir, następnie jabłka i jeszcze chwilę smażyć. Dodać dynię, zalać bulionem i gotować przez 15-20 minut, aż jabłka będą zupełnie miękkie. Zdjąć garnek z palnika, dodać do zupy śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziarna dyni uprażyć na suchej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut. Cebulę przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut. Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać ze startym serem. Pamiętajmy, smak zupy zależy od smaku cebuli, ale i od smaku sera. Zupę podałam z grzankami. zastawa
królestwo garówprzyprawy, których w oryginalnych przepisach nie znalazłam, czyli imbir, chilli i paprykę wędzoną. Składniki: - 300 g mielonej cielęciny - 200 g mielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam(...)szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką
Cook&Loverazowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu, sól do smaku, ponadto: boczek surowy, sól do gotowania. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy(...)takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :) Farsz: Kapustę bardzo drobno siekamy. Z kiszki ściągamy jelito i rozgniatamy. Dodajemy kapustę, pieprz, bulion, sól do smaku i całość łączymy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi
Moniki Smakołykiprzypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego banany pokrojone w plasterki. Chwilkę gotujemy, a następnie blendujemy
Kuchnia MagdaLenykurczakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, 400 gram ryżu arborio, 150 gram sera gorgonzola, 6 łyżek oliwy, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki(...)prawie całkowitym wchłonięciu płynu dodałem na patelnię kolejne 50 ml wina, czynność tę powtarzałem, aż na patelni znalazło się 300 ml wina. Po wchłonięciu płynu danie dalej podlewałem bulionem drobiowym - aż do czasu kiedy ryż się ugotował - powinien on nie być jednak całkowicie miękki, lecz ugotowany al dente. Kiedy ryż był gotowy wyłączyłem gaz i dodałem na patelnię kawałki wędzonego
Wyprawy kulinarneSKŁADNIKI : 100 g makaronu spaghetti Malma 1 mała cukinia, marchew i papryka czerwona 1 łyżka masła 100 ml bulionu duża garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca 5 łyżek oliwy z oliwek 5 g tartego parmezanu sól, pieprz do smaku(...)Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy. Marchew i paprykę kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, 100 ml bulionu i prużymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy je do makaronu. Cukinię nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poruszamy solą i grillujemy na patelni grillowej z jednej i drugiej strony, około 5 minut
Kulinarne Fantazje Marioliduża cebula czerwona 2 puszki czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu 1 puszka krojonych pomidorów 300 mi bulionu 1 papryczka chili mielona ostra papryka sól pieprz czarny pieprz cayenne Sposób przyrządzania: Cebulę czerwoną obrać i grubo posiekać. Czosnek(...)drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, mielone mięso i koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać ketchup z cukinii, krojone pomidory z puszki i bulion. Potrawę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut. Około 10 minut przed końcem duszenia dodać czerwoną fasolę osączoną z zalewy. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ostrą papryką
Zakątek rozkoszy kulinarnychnudę. Taka też jest ta zupa, która zaskakuje od pierwszej łyżki. Szybka, kremowa i do tego rozgrzewająca. Po prostu pyszota! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 kg batatów 1 litr bulionu warzywnego 1 por 1-2 ząbki czosnku kawałek imbiru (2 duże kciuki) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (sok + skórka) 2 łyżki kurkumy 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska(...)łyżka mielonej kolendry sól, pieprz, ostra papryka tłuszcz do smażenia (odrobina) Bataty obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pokrojonego pora podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu a po chwili dorzucamy czosnek i imbir. Gdy całość przesmażymy dodajemy do płynnej części zupy i gotujemy ok 20 minut. Gdy wszystko zmięknie, zupę miksujemy i dodajemy mleko kokosowe. Na sam koniec
Szybko Tanio Smaczniezamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni. W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego 350 ml soku pomarańczowego 400 ml mleczka kokosowego świeży rozmaryn oliwa miód pieprz chili cayenne sól kurkuma Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut. Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy. Podajemy z groszkiem
Taste Therapy