piersi kurczaka wyjąć na talerz, ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Rosół gotować już bez przykrycia, około 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć resztę kurczaka z bulionu. Gdy ostygnie usunąć skórę i kości. Bulion przecedzić przez sito o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą. Wrzucić mięso i zagrzać. Na talerze nakładać mięso, zalać gorącym rosołem, posypać kolendrą
Stare Garychili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni. Składniki (na 2 porcje): 400 gram batata 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego posiekane orzechy do dekoracji(...)garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna
Mango PapajaKaczka z pomarańczami z „najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Kaczka, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 250-300 ml bulionu, sól, pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, 150 ml soku z pomarańczy, Oczyszczoną kaczkę obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Następnie podzielić ją na porcje (według uznania 4 – 6). W garnku z grubym dnem(...)rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać bulion, sok pomarańczowy, wrzucić skórkę pomarańczową, sól i pieprz zagotować. Włożyć kaczkę i dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać z cząstkami pomarańczy posypanymi cukrem lub obsmażonymi na cukrze. Ja plasterki i cząstki pomarańczy podsmażyłam na cukrze. Podałam z ryżem. zastawa
królestwo garówczerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki może być ostra kilka igiełek rozmarynu 1/2 szklanki bulionu lub wody Wykonanie : Kurczaka myjemy i kroimy na porcje.Osuszamy ręczniczkiem papierowym i nacieramy, solą lub vegetą co lubicie, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszona bazylią,rozmarynem i papryką. Jeśli lubicie(...)Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki bulionu lub wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracajac kurczaka. Nój kurczak był swojski więc piekłam go troszkę ponad godzinkę. Kupny kurczak upiecze się szybciej. Musicie po prostu kontrolować
Sama słodycz i szczypta chilidużych krewetek (gotowanych) 0,5 kg filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki morskiej 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy 1 woreczek ryżu białego/1 bagietka pełnoziarnista PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie w dużym garnku(...)płuczemy. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy przyprawy oraz pomidory z puszki, podsmażamy kilka minut. Dodajemy łososia i smażymy ok. 7 minut. Dodajemy krewetki i mieszankę morską, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Kuchnia w bieguheight: 1em;" /> Składniki na wąską formę do pasztetu, 4 osoby : 1 pełna, szklanka ryżu , surowego 0,5 kg mielonego mięsa 1 mała cukinia 2 puszki krojonych pomidorów 1 szklanka bulionu – dowolnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 marchewka sól do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru drobno ,tarty ser do posypania(...)tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu , cukrem, solą , bazylią i czosnkiem ( powinno być odrobinkę za słone , gdyż ryż wciągnie sporo ) . Na dno naczynia do zapiekania wysypujemy 1/2 ryżu , równo rozkładając po całości , polewamy 1/2 pomidorów , układamy
Ogrodnik w podróżyporcji: na zupę: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu 600 g dyni (waga po obraniu), można użyć dyni mrożonej 1 litr bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej) pól łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku szczypta płatków chilli jogurt do podania na grzanki: 6 kromek ulubionego chleba 1 duża gruszka pokrojona(...)rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz gałązki tymianku lub rozmarynu. Smaż przez 5 minut. Dodaj dynię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę oraz litr bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na kromkach chleba ułóż gruszkę
Chilli Czosnek i Oliwałyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej kapusty natka pietruszki mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do garnka(...)mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażymy następne 5 min. Do całości dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style
R'n'G KitchenSkładniki (na zupę, dwie porcje) - ok.250g mrożonej dyni (lub świeżej jeśli posiadacie) -jedna marchewka -jedna żółta papryka -cztery łyżki kukurydzy z puszki -cebula -ząbek czosnku -0,5 litra bulionu -ok 200g mrożonych kurek -duża łyżka ricotty Wykonanie: Zupa: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Warzywa obieramy, wrzucamy do garnka, dorzucamy zarumienianą cebulkę i czosnek, zalewamy bulionem i gotujemy
Gawron w rosolerożnie, ale stwierdziłam że spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku. Kaczka lub 4 nogi kaczki, 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* , 200 ml mocnego bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia(...)zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Upieczoną kaczkę przełożyć do garnka, wlać bulion, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i chwilę razem gotować. Wymieszać śmietanę z żółtkiem, dodać dwie łyżki gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić
królestwo garówfilet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę. SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie(...)łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę warzyw, pieprzymy, dolewamy sos ostrygowy i sojowy oraz bulion. Mieszamy i dusimy przez minutę na dużym ogniu. Po tym czasie odkrywamy i ponownie mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, jeśli tak się nie stało, oznacza to, że daliśmy za mało
Kuchnia od dwojgakukurydzy Potrzebujesz: 300g batatów 2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ziaren kolendry 1,5cm świeżego imbiru 500ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego sól Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, imbir, chili i czosnek posiekaj i podsmaż na złoto na łyżce oleju- pod koniec dorzuć ziarenka kolendry(...)Batata obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku razem z odsączoną kukurydzą. 3. Do batata i kukurydzy dodaj podsmażone składniki. 4. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości batatów. 5. Zupę dokładnie zblenduj/ zmiksuj, dodaj masło i jogurt- dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku. Smacznego! Glutenfree spicy corn creamy soup Ingredients: 300g sweet potato
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki 2 łyżki oleju 5-6 ząbków czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu sok z połowy cytryny 2 listki laurowe szczypta tymianku sól, pieprz 150 ml bulionu 1-2 filety z kurczaka wędzona papryka estragon, lubczyk dwie łyżeczki pasty curry Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry(...)praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 30 min. W rondelku podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, listki laurowe i miód. Wymieszać - wlać bulion..doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Trzymać na małym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny. Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju
Gaździnka warzysmakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego do podania: 4 łyżki tartego parmezanu(...)skórki, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w talarki. Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa, smażyć chwile na małym ogniu, aż się lekko zeszklą. Wlać gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku
Obiad gotowysztuk): 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć(...)nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje. Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować
Obiad gotowy