pasuje bardzo dobrze. Nadaje delikatności i subtelności daniu. Koniecznie musicie sami wypróbować i ocenić. Składniki: 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z części wykładamy na folię ( również nią(...)jednym z końców układamy posolone i blanszowane warzywa. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy brzegi ( podwijamy ). Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. I gotowe. Podajemy z dodatkami zgodnie z upodobaniem. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju, oregano, bazylia. Przygotowanie: Makaron(...)patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści
JejKuchniaupalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza! Zupa krem z cukinii / 1 porcja Składniki: 150 - 200 ml bulionu warzywnego 1 cukinia 200 g 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnek 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cukinię myjemy i osuszamy(...)Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju rzepakowym smażymy cukinię z cebulą i całym ząbkiem obranego czosnku Mieszamy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie szczyptę lub dwie ostrej papryki
Moja smaczna kuchniazupę z młodymi ziemniakami, bobem oraz świeżym koperkiem. Idealna na początek lata. Wyśmienita w smaku i bogota w warzywa. Polecamy. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 6 młodych większych ziemniaków ¾ szklanki ugotowanego bobu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Ziemniaki obieramy, myjemy(...)umieszczamy olej i masło, stawiamy na gaz. Kiedy garnek się nagrzeje wrzucamy ziemniaki i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy dwie minuty. Dolewamy gorący bulion, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy ugotowany, obrany bób. Po dwóch minutach wyłączamy gaz i dorzucamy koperek wraz ze szczypiorkiem. Nakładamy gorącą zupę na talerze i podajemy
Kolizje Smakówrównie dobrze możecie użyć bagietki lub dowolnego pieczywa. Lub całkowicie pominąć ten dodatek. Składniki na 2 porcje: 1 kg pomidorów 6 ząbków czosnku 1 cebula ok 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, oliwa 2 kromki chleba lub bagietki 2 plasterki żółtego sera Pomidory przeciąć na połówki i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku obrać(...)wrzucić do blendera. Tak samo postąpić z upieczonym czosnkiem. Całość krótko zblendować. Cebulę drobno posiekać i zeszklić ją w garnku. Następnie dodać zblendowane pomidory i wlać niecałe 500 ml bulionu warzywnego. Gotować razem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zupę zmiksować aby miała gładką konsystencję i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Zupę przed podaniem ozdobić kleksem
My simple kitchenokoło 400 g groszku Bonduelle, 2 średnie marchewki, większa papryka czerwona, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, suszona natka pietruszki, curry, szczypta pieprzu cayenne, sól do smaku, łyżka masła, 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki). Przygotowanie: Groszek osączam z zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam(...)Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty. Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam do smaku. "Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt
JejKuchniaciągu dnia. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjna! Powiem Wam, że to chyba moja ulubiona salatka! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza Bulgur ( do kupienia TU ) – 1 szkl * bulion warzywny – 500 ml * suszone pomidory w oliwie – 1 garść * suszone pomidory koktajlowe ( do kupienia TU ) * pestki dyni – 1 garstka ( do kupienia TU ) * sól, pieprz – do smaku(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wypłukaną kaszę bulgur zalewamy delikatnym bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 4 minuty, odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy spod suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone pomidory ( zarówno zwykłe jak i koktajlowe ), przesmażamy, wrzucamy kaszę, doprawiamy do smaku i posypujemy podprażonymi pestkami dyni, mieszamy. Zajadamy! Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH http://targroch.pl/pl/
Ostra na SłodkoChłodnik litewski Thermomix Składniki na chłodnik litewski: 500 g bulionu warzywnego 400 g gęstego jogurtu (może to być też kefir) pęczek młodej botwinki pęczek rzodkiewki pęczek koperku 2 ogórki gruntowe pęczek szczypiorku sól, pieprz Thermomix przepisy. Chłodnik litewski. Wykonanie: Buraczki myjemy, obieramy, większe kawałki dzielimy na pół. Łodyżki (bez liści)również myjemy. Całość umieszczamy w naczyniu Thermomix miksujemy czas 15s/obr.5(...)Następnie zalewamy bulionem. Gotujemy czas 10 min/temp.100/obr.1 Buraczany wywar pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny wywar miksujemy czas 30s/obr.10 . Dolewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy czas 10s/obr. 6 Chłodnik wstawiamy do lodówki aby był naprawdę chłodny. Podajemy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem. Na następnej stronie znajdą Państwo inne przepisy w wykorzystaniem buraczków
Themo przepisysuszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól czarny pieprz 1 litr bulionu warzywnego (lub łyżka domowej vegety + litr wrzącej wody) 1 świeży pomidor 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Kapustę opłukać. Nożem odciąć liście przy głąbie, ale ich nie zdejmować(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem, położyć liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Obiad gotowyrisotto z zielonych, kolejne kolory za rok zapraszam ☺ Składniki: pęczek szparag ( zawsze są w sprzedaży w pęczku ) szklanka ryżu do risotto, np. arborio ok. 3 szklanki bulionu, ewentualnie z kostki ( nie polecam) 2 łyżki oleju rzepakowego + duża łyżka masła cebula szalotka szklanka wina wytrawnego białego ( reszta dospożycia podczas gotowania :-) sól, pieprz łyżka(...)bazy dodać ryż, delikatnie wymieszać tak aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Następnie dodać wino, raz na jakiś czas mieszać. Kiedy wino odparuje dodawać partiami gorący bulion. W między czasie ugotowane szparagi pokroić w grubą kostkę. Gdy ryż jest już al'dente dodać szparagi, masło, pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać i jeść. Można podać
pieprzny smaczekmarchewki 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 goździki kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól 1 l bulionu wołowego 3 łyżki kwaśnej śmietany pieprz mielony sok z cytryny Przygotowanie Buraczki, marchewkę, łodygi selera pokroiłem w duże słupki. Cebulę w kostkę, czosnek przecisnąłem przez praskę. Pomidory(...)obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę
R'n'G Kitchenłyżeczki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje. Dodajemy(...)bulionu. Gotujemy przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Ugotowane jajka obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z żółtkami, kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka. Zupę
Pobite gary BarbaryCzas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy białą część i kroimy na pół talarki(...)tymiankiem. Dorzucamy na patelnię. Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli nie zostawimy całość jeszcze na kilka chwil (bez przykrycia). Nakładamy na talerze i podajemy na ciepło
Kolizje Smakówprzepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia mąki. Tak przygotowany rozczyn dodajemy powoli do sosu i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, zagotowujemy jeszcze chwile
Gotuj z MąkąZupa szpinakowa z mlekiem kokosowym Składniki : 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki szczypioru (dymki) 1 zielone chilli 400ml mleka kokosowego (puszka) 500ml bulionu lub wywaru warzywnego 400g świeżego szpinaku (zimą można zastąpić mrożonym) sok z polowy cytryny oliwa i masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nich cebulę(...)posiekaną papryczkę chilli. Wszystko smażyć do czasu aż cebula się ładnie zeszkli i lekko przyrumieni. Do przesmażonych warzyw wlać mleko kokosowe i gotować przez chwilę, aż zacznie wrzeć, dolać bulion i ponownie zagotować. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Do zupy dodać szpinak i gotować przez około 10 minut aż liście zwiędną
Codzienne Gotowanie