Delikatna, jesienna, no pyszna! SKŁADNIKI : 1 kg dyni 1 cebula 1 marchewka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu 1 łyżka jogurtu greckiego Sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy lub kroimy - to wszystko wrzucamy do garnka razem z oliwą i masłem, podsmażamy. Dynie obieramy, kroimy w kostkę(...)garnka wlewamy bulion, dodajemy dynię i gotujemy aż wszystko zmięknie. Blendujemy, doprawiamy, dodajemy jogurt. I gotowe
Mamuśka wraca do formyPOTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g ryżu, 35 dag mięsa mielonego, 1/2 większej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki białej, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 250 ml bulionu, 3/4 puszki kukurydzy, większa cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, garść startego sera żółtego, posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy), łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, płaska łyżeczka soli, łyżeczka papryki(...)siekam, szklę na oleju. Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam. Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie). Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu
JejKuchniazupę to zupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie ! Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie(...)grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną cebulą, liście laurowe i ziele i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki
Gotuj z MąkąSkładniki: 1/2 l bulionu 1 puszka kukurydzy 1 większy ziemniak kawałek imbiru 1 serek topiony śmietankowy po kawałku czerwonej i zielonej papryki groszek ptysiowy Mamut sól, pieprz Przygotowanie: Bulion zagotować … Czytaj dalej Zupa krem z kukurydzy
czarrna od kuchniMakaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe i zwierzęce/inne roślinne) 1/4 szklanki bulionu (można zastąpić kilkoma łyżkami wody wymieszanej z vegetą natur) sól, pieprz 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera żółtego (użyłam cheddara) 140 g makaronu(...)patelni rozgrzać masło. Czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć przez około 5 minut na małym ogniu. Na tartce zetrzeć ser. Do kielicha blendera dodać kalafiora, mleko, bulion, ser, przyprawy i czosnek z masłem. Wszystko miksować około 3 minut do uzyskania gładkiego kremu. Na patelni, gdzie został usmażony czosnek wlać sos i chwilę gotować. Dodać makaron i wszystko razem
JaglusiaSKŁADNIKI: 0,5kg kapusty 6,5 szkl. bulionu 2 młode marchewki 4 ziemniaki 1 duża cebula 300 g pomidorów 3 łyżki oleju sól pieprz pół łyżeczki przyprawy chilli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki koperku WYKONANIE: Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liścia oraz głębia. Pokroić na paseczki i osolić. W dużym garnku ugotować bulion ( delikatnie osolony) dodać
Dziś Ja gotujeśredniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula 5 łyżek oliwy garść orzechów włoskich sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy w kostkę(...)nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę. W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy kosteczkami
Smaki Na Talerzuorganizm domaga się gorącego , treściwego posiłku.Dziś przepis na pyszną , kremową zupę z czerwonej fasoli, która nasyci niejeden żołądek i rozgrzeje duszę .Polecam. 2 puszki czerwonej fasoli Bulion kurzy 2 łyżki masła 1 cebula czerwona 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną zimnej wody 4 ząbki świeżego czosnku 1 łyżeczka mielonej ostrej pietruszki 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina(...)żółty starty ser sól pieprz ************************************** Bulion zagotować.Fasolę z puszki wraz z wodą w której są zmiksować.Dodać do bulionu.Przyprawic papryka , solą,pieprzem ,octem,dodać posiekany czosnek.Wymieszać, zagotować.Cebulę posiekać ,udusić na złoty kolor , zmiksować , dodać do zupy.Zupę wlać do miseczek i posypać obficie serem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 2/3 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna(...)glutaminianu sodu Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku
Czerwień i błękitpapryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: W patisonach odciąć „denka” i wydrążyć środki tak żeby powstały miseczki. Miąższ z patisonów jeśli(...)pieczarki i wszystko obsmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W dużej misce wymieszać surowe mięso, kaszę, podsmażone warzywa i drobno posiekany miąższ z patisonów. Doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziać patisony. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć patisony do rondla, zalać dno rondla wodą (na około 0,5 cm) i zapiekać bez przykrycia przez
Mama z miastaSkładniki: 500 g ziemniaków, duża czerwona papryka, 2 kiełbasy śląskie, duża cebula, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżczka papryczki chili, łyżeczka majeranku, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, kiebasę w plastry, paprykę w paski. Podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Do bulionu dodajemy papryczki oraz majeranek - zalewamy ziemniaki
Lena Gotujeotrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki(...)kiszonych do smaku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory i jabłko kroję w kostkę - podduszam na maśle
Moja Książka Kucharskazabraknąć na moim stole. Cudowna, aromatyczna zupa pomidorowa z świeżych pomidorów, podaję z ryżem ale równie dobrze smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki: 1 L bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5-2 kg świeżych pomidorów 3 łyżki śmietany 18% masło do smażenia sól, pieprz dodatkowo ryż natka pietruszki Wykonanie: Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki(...)Pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory, przesmażyć całość. Następnie zmiksować blenderem. Wlać bulion i gotować 15 minut. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do zupy i wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z ryżem i posypaną natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiświeże ogórki. Po obróbce cieplnej ogórki całkiem fajnie smakują. Polecam spróbować. składniki: 600 g obranych ogórków gruntowych 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła ok 700 ml bulionu 2 łyżki posiekanego koperku sól kolorowy pieprz Obrane ogórki pokroić w kostkę. Można wykorzystać także duże przerośnięte ogórki tylko trzeba je wcześniej wypestkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki także(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ogórki. Chwilę podsmażyć. Do garnka wlać bulion, zagotować. Wrzucić podsmażone ogórki i ziemniaki oraz koperek. Gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Do smaku doprawić dobrze pieprzem i solą. Gotowy krem podałam z pokruszoną fetą
Monia miesza i gotujesmaczny i z bezbłędnymi dodatkami: brązowym ryżem i salsą z pomidorów. Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg malinowych pomidorów ząbek czosnku cebula 1 litr bulionu 250 ml różowego wina sól, pieprz 1/2 cukinii oliwa z oliwek do smażenia świeża bazylia i natka pietruszki dodatki: natka pietruszki, brązowy ryż, drobno(...)rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową
Mango Papaja