Zupa rybna 153nieudany. Zalewajka o mdłym kolorze z kilkoma listkami natki, a ryba? No mogłam ją iście łowić z tej zupy, niestety z marnym skutkiem. Obawiałam się, że mój domowy, rybny bulion nie będzie w smaku taki, jakim chciałam go stworzyć. Ale próba nie strzelba! No i wyszła. Pożywna, pyszna, bardzo aromatyczna, o ładnym kolorze. Mój przepis to zlepek zapamiętanych składników(...)Podsmażam. Do garnka wlewam ok. 2,5l wody, dodaję listki laurowe, ziele i przekładam podsmażoną włoszczyznę. Umytego pstrąga kroję na kawałki (razem z głową) i umieszczam w gotującym się bulionie. Gdy warzywa zmiękną, dodaję pokrojonego w kostkę łososia i dorsza oraz podsmażone krewetki. Teraz czas na sól, pieprz, sos rybny oraz ząbek czosnku. Gotuję całość jeszcze 10 minut. Gotowe! Artykuł
Raj dla Podniebienia
Potrawka z kurczaka z marchewką 252rosołu. Danie jest proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Moje smaki dzieciństwa :) Składniki 2 ugotowane udka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 cebula 1,5 szklanki bulionu masło do smażenia 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso, obrać z kości, pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Całość zalać(...)bulionem, dodać mięso, marchewkę, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawić solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasi
Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną 223kilka minut mamy syty posiłek. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Natka pietruszki Liść lubczyku 1 pęczek szczypiorku 200 g żółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry(...)Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie mieszamy z sosem. Dusimy
VioletoweKucharzenie
Risotto z truskawkami i kozim serem (Risotto alle fragole e caprino) 214SKŁADNIKI 300 g ry ż u do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro(...)cebul ę . Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki , ser kozi i resztę
La grande e la piccola cuoca
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 255wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni(...)klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym
karmelowy
Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy 213soczewicy, którą robiłam kilka dni temu. Szybkie, syte i smaczne :) Składniki na 4 porcje: (inspiracja: " Planeta Smaku ") 1 cebula 3 duże marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego keczupu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chilli w proszku, zioła prowansalskie W garnku rozgrzać odrobinę oleju, cebulę pokroić w dużą kostkę(...)się rozgrzeje podsmażyć na nim cebulę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy cebula będzie zarumieniona do garnka wrzucić marchewkę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać soczewicę, całość zalać bulionem, dodać keczup i przyprawy. Gotować aż marchewka zmięknie, czyli ok. 20-25 minut. Zblendować jeszcze ciepłą zupę. Podawać np. z grzankami, groszkiem ptysiowym
Simply Food
Zupa z kalafiora i brokułu 200oddzielne zupy, kalafiorową i brokułową w postaci kremu. Czasami jednak kiedy już mam w domu i świeży kalafior i dorodny brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora! Zupa z kalafiora i brokułu Składniki: 1 kalafior 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki kawałek selera 1 brokuł(...)pieprz do smaku ½ łyżeczki płatków chili 250 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka masła Seler, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem , wlej śmietanę
codojedzenia
Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie z bukietem warzyw i makaronem 232lubczyku Natka pietruszki (suszona) 2 łyżki soku z cytryny 1 żółta papryka 10 pomidorków koktajlowych ½ pęczka natki pietruszki 300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka) 1 szklanka bulionu drobiowego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 250 g makaronu świderki (fusilli) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki (suszoną). Wlewamy(...)odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym do miękkości makaronem
VioletoweKucharzenie
KOLOROWA ZUPA Z KURCZAKIEM 189pojedyncze filety z kurczaka 2 marchewki średniej wielkości 1 cebula 5-6 łodyg selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 litra bulionu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili kolendra świeża Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko. Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. Po tym czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili
Kuchnia MagdaLeny
Zielony krem z sałaty masłowej 191bidi-language:#0400;} Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealne połączenie sałaty, ryżu i przypraw. Do dzieła ;) Składniki 1 główka sałaty masłowej 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Sałatę myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko(...)dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchen
Szybkie i proste leczo z chorizo 174czerwona 4-5 pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy, po 1/3 łyżeczki: mielonej papryki ostrej, papryki wędzonej, majeranku, soli, kuminu, kolendry mielonej 1 szklanka bulionu olej do smażenia Składniki kroję. Kiełbasę w plastry, warzywa w kostkę. Na oleju smażę kiełbasę do mocnego zarumienienia, niemal na chrupko. Wyciągam z garnka, odsączam na papierze(...)wylewam nadmiar tłuszczu, pozostawiając jedynie łyżkę. Na pozostałym tłuszczu smażę cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję paprykę. Smażę 3-4 minuty. Dodaję przyprawy i wlewam bulion. Dodaję pomidory. Całość gotuję 12-15 minut. Całość gotuję na dość dużym ogniu. Na koniec gotowania dodaję kiełbasę i ewentualnie doprawiam solą. Podaję z ulubionym pieczywem lub kaszą. Dobrze smakuje zaraz po ugotowaniu oraz
Mango Papaja
Gulasz mięsny z pak choi 231groszku cukrowego 200 g pieczarek ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką i pieprzem. Rozgrzej masło i wrzuć mięso. Smaż aż mięso lekko się zrumieni i przestanie być krwawić. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę(...)smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej bulion lub wrzątek, dopraw solą, przykryj pokrywką i gotuj gulasz przez 45 minut. Pokrój pak choi w paski, por w krążki. Obierz pieczarki i pokrój na ćwiartki. Zrumień na rozgrzanym maśle i dodaj do gulaszu. Po 45 minutach gotowania dodaj zielone warzywa i gotuj gulasz jeszcze przez 10 minut. Posyp gulasz pietruszką i podaj
codojedzenia
Zupa pieczarkowa 178bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały Do garnka wlać wodę(...)bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Jak będzie mocno rozgrzany wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć na dużym ogniu
Ze smakiem bez glutenu
Krem z porów z kaszą jaglaną 210jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć jego ilość o jeszcze jedną sztukę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5-2 l bulionu 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki masła 100 ml śmietany 30% oregano suszone gałka muszkatołowa sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło(...)Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pory. Smażymy całość około 5 minut. Trzy-cztery łyżki odkładamy do dekoracji. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i porami zalewamy gorącym bulionem. Wsypujemy surową kaszę. Doprawiamy 1/2 łyżeczki oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku niewielką ilością
Smaki Na Talerzu
Zupa krewetkowa po polsku 230atuty, polecam zajrzeć! Składniki: 6 ziemniaków 23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych ½ pora ½ czerwonej papryki ½ puszki kukurydzy 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka klarowanego masła 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy Szczypta oregano do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko(...)pokroić w kostkę łącznie z porem. W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić
Wanilia i Kardamon