zimowe popołudnia. Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis na 2 porcje :) Do dzieła… Składniki pierś z kurczaka 1 średniej wielkości batat 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej) 1 l bulionu 2 ząbki czosnku cebula oliwa śmietana papryczka chilli 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz Przepis na meksykańską zupę z batatami(...)Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy bulion, pokrojonego w kostkę fileta z piersi z kurczaka i całość gotujemy przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy zupę przyprawami. Podajemy z łyżką śmietany i posypaną drobno posiekaną papryczką chilli. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy(...)czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy batata oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, papryką chili
Kuchnia MagdaLenyrisotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem(...)nasienne. Do środka każdej włożyć nadzienie. Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni. Marchew obrać, pokroić w półtalarki, włożyć do garnka z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem. Paprykę zalać sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką
Obiad gotowyTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk: 200g ryżu (użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio) Ok 1l. bulionu 40g masła 40g tartego parmezanu Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia(...)Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż płyn całkowicie się wchłonie- wtedy dodajemy pozostałe masło oraz starty parmezan. Mieszamy całość (ewentualnie doprawiamy do smaku) i pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia- najlepiej na całą noc. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Podsmażamy ze szczyptą
Kuchnia w czekoladziebułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy(...)mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy. Śmietankę łączymy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Do potrawy dokładamy podsmażone mięso. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu
Blog z Apetytemdodawać przepisy gdyż praca na kuchni pochłania sporo czasu.. Dziś dzień wolny więc nadrabiam zaległości. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu SKŁADNIKI: 170g makaronu mini kolanka 170g szynki 500ml bulionu 100g śmietany 30% 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz różne zioła 1 łyżka mąki pszennej 150g startego sera żółtego WYKONANIE: 1. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron. 2. Na makaron(...)wyłożyć szynkę, pokrojoną w kostkę. 3. Bulion zagotować ze śmietaną i z koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz i zioła według uznania. 4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody, i zagęścić nią sos. 5. Całość posypać startym serem żółtym. 6. Piec w temperaturze 200* około 40 minut pod przykryciem
Dziś Ja gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: łyżka masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 cebuli, marchewka, 1 litr bulionu, 4 większe ziemniaki, pęczek koperku, małe opakowanie śmietany 18% (200 g), po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy. Składniki na pulpeciki: 30 dag mielonego, jajko, łyżka bułki tartej, łyżeczka majeranku(...)ręcznikiem papierowym. W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut. Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek. Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaulubione pory roku. Jedną, gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3 Składniki 1,5 kg dyni 4 gałązki świeżego rozmarynu 500 ml żuru 700 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 8 plastrów bekonu 1 mini bagietka 50 g startego żółtego sera oliwa z oliwek 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda(...)nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C . Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry. Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni
R'n'G Kitchenkruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam! Składniki: 6 plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu(...)Następnie przewracamy sakiewki na boki i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor *** *** Na patelnie dokładamy resztę farsz, i przez chwilę podsmażamy go razem z mięsem *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut – do miękkości, co jakiś czas przewracając sakiewki *** *** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy
Blog z Apetytemduża łyżka masła 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 150 g. pancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 kopiasta łyżka mąki(...)zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 45 minut. W garnuszku wymieszaj śmietanę z mąką kukurydzianą i koncentratem pomidorowym
Delicious Placekarkówki wieprzowej 4 cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona olej do smażenia 1/2 szklanki bulionu lub wody *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy karkówkę z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Usmażone mięso(...)przez kilka minut pod przykryciem – do zeszklenia *** *** Następnie na patelnie z powrotem dokładamy mięso *** *** Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aż do miękkości mięsa *** *** Przed końcem duszenia doprawiamy całość do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemswoją ofertę o makarony jajeczne przygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/rosół- 2 litry * ogórki kiszone- około 300 g * masło- 60 g * marchewka- 1 średniej wielkości * pietruszka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 mniejsza * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki(...)wylewać). Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut. Zagotować bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut- w międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić pozostałym z wyciskania ogórków sokiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem Lubella
Kraina Miodem Płynącaporcje dania Karkówka duszona w młodej kapuście. SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 700 g karkówki 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego 1 średnia główka młodej kapusty 2 marchwie 2 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać łyżeczkę(...)około godzinę do lodówki. Po podanym czasie wlać olej na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć zamarynowaną karkówkę i obsmażyć na ciemny kolor. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać bulionem mięsnym i włączyć na małej mocy palnika do gotowania. Dusić pod przykryciem około godziny. Marchew obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do garnka z duszącym się mięsem. Kapustę oczyścić
WSZYSTKO SMACZNEdalej. ;) Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 - 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 duży batat 1500 ml bulionu 2 łyżki octu cydrowego 125 g startego cheddara sól Wykonanie: Cebulę posiekać, posolić i podsmażyć do miękkości na oliwie, dodając pod koniec (około 10 minut) wymieszane przyprawy. Dodać pokrojonego(...)kostkę batata, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około 30 minut - aż kawałki słodkiego ziemniaka staną się zupełnie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ocet i zmiksować blenderem. Dodać ser i wymieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Podawać z grzankami i posiekaną natką lub szczypiorkiem
zadanie-gotowanie