bulion - 9142 przepisów (strona:162/610)

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym. 1230

smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości) 8 borowików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia koperek do podania sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni(...)następnie pokrojoną w piórka cebulę.  Zeszklić cebulę i dodać pokrojony czosnek, smażyć krótko. Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone borowiki, smażyć 2 minuty. Dodać polędwiczki i ciepły bulion, gotować ok. 5 minut. Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, zagotować. POlędwiczki serwować posypane koperkiem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Ala' Langosz z gulaszem 168

smażenia Składniki na gulasz : 40 dag mięsa gulaszowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki papryki w proszku słodkiej 2 łyżeczki papryki w proszku ostrej Sól, pieprz 250ml bulionu 2 łyżki mąki Przygotowanie: Langosz: Do miseczki wlać 100 ml mleka, rozpuścić w nim drożdże, cukier. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut przykrytą ściereczką, żeby zaczyn zaczął(...)Gulasz :. Mięso gulaszowe kroimy na średnie kawałki , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.  Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Gdy nam się przesmaży, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem , dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy ok 40min. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.  Zagęszczamy 200ml wody z 3 łyżkami mąki :) Langosza polewamy gulaszem :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Zupa cebulowa 122

związane z nią infekcje. Cebula bogata jest w naturalne substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność #krakus, #smacznieiszybko Składniki: 1 butelka bulionu warzywnego KRAKUS -300ml 5 większych cebul 4-5 szklanek gorącej wody Masło do smażenia Sól do smaku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu Szczypta(...)maśle około 25 minut na nie dużym ogniu, uważać aby masło się nie przypaliło. Po tym czasie gdy cebulka lekko się zezłoci zalać odmierzoną ilością gorącej wody oraz bulionem warzywnym. Dodać przyprawy i dalej gotować kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Po tym czasie zupa jest już gotowa. U mnie podana z grzanką i żółtym serem

W garach u Gosi
WEGAŃSKI KREM Z CUKINII 213

zupa  przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy na szklisto na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy(...)miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem

Anioły w kuchni
Pulpety w sosie pieczarkowym 416

łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć(...)zwilżonych zimną wodą uformować około 18 średniej wielkości pulpetów. W garnku rozgrzać masło klarowane z olejem dodać obtoczone w mące pulpety i usmażyć na złoto ze wszystkich stron. Zalać bulionem mięsnym i na wolnym ogniu gotować około 20 minut. W tym czasie pokroić pieczarki w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie

Ala piecze i gotuje
Kukurydza „Niebo w gębie” 109

olśnienia. I tak powstał przepis na najlepszą na świecie kukurydzę. I gotowaną, i zapieczoną. Zupełnie inną, niż mieliście okazję kiedykolwiek jeść. Składniki: 2 kolby kukurydzy ok. 1,5 litra bulionu (ja miałam akurat resztkę drobiowo-wołowego) Kawałek sera Bursztyn (może też być parmezan lub grana padano) Posypka orzechowa (Solidna garść orzechów włoskich zmiksowana z łyżeczką kminku, ziaren kolendry i soli(...)Wędzona papryka w proszku Odrobina oliwy Przygotowanie: Kukurydzę umyłam i ugotowałam do miękkości w bulionie. Odcedziłam. Lekko osuszyłam z rosołu i posmarowałam odrobiną oliwy – dosłownie tak, żeby papryka miała się jak „przykleić”. Posypałam kukurydzę odrobiną wędzonej papryki (starałam się równomiernie po całej kukurydzy) oraz starym na drobnych oczkach serem. Piekarnik ustawiłam na 200 stopni z funkcją grilla i kukurydzę zapiekłam

Kate's Kitchen
Pomidorowo paprykowo serowy krem 112

czosnku sól, pieprz olej rzepakowy oliwa z oliwek 75 g serka topionego gouda 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej kilka pomidorów suszonych natka pietruszki 1 łyżeczka bazylii i oregano razem bulion 1 marchewka 7 gałązek natki pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Do garnka wlewam litr wody, dodaję obraną i pokrojoną marchewkę szybciej się ugotuje, natkę(...)minut aż papryka zrobi się miękka, może lekko być czarna. Po wyjęciu obieram pomidory i paprykę ze skóry, obieram czosnek z łupinek, i z cebulą dodaję do bulionu. Dodaję też serek topiony i całość miksuję blenderem. Zupę delikatnie podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z kaszą, natką, polewam oliwą z oliwek, marchewką, serkiem.i pomidorem suszonym

wesoła kuchnia
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym 177

łyżki  bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki posiekanego koperku ostra papryka 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoniach(...)gładką masę mięsną.  Formować małe kulki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na lekko rumiany kolor. W garnku zagotować bulion mięsny i dodać podsmażone pulpety. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do garnka z pulpetami. Dodać ziele angielskie, liść laurowy,kurkumę, doprawiać solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować

O kuchni z uczuciem
Zupa z kalarepą i ryżem 145

jeszcze  bardziej aromatyczna. Ja nie dodałam bo moja była niestety kupiona bez liści.  Zupę przygotowałam z ryżem przez co wyszła bardzo sycąca, polecam :) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 3 średnie kalarepy 2/3 szklanki ryżu 3-4 łyżki śmietany 18% masło/olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę i kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę(...)garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem z pieczonej cukinii 204

cukinią, to nie traćcie czasu i biegnijcie gotować zupkę. Zupa krem z pieczonej cukinii - przepis: 4 średnie młode cukinie (ok. 1 kg) 2 średnie cebule 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (ja robiłem na drobiowym) 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy  Sól Pieprz Pestki dyni do podania Jak zrobić zupę krem z pieczonej cukinii? Rozgrzewamy piekarnik(...)blaszce do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min, aż cukinia z cebula będą całkowicie miękkie. Bulion drobiowy doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy przez 10 min. Po tym zupę ucieramy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku. Serwujemy z kwaśną śmietaną

Kuchnia Łukasza
Krem z dyni. Najlepszy! Wersja Thermomix. 198

imbiru chili (świeże lub suszone) według uznania 20 g oliwy z oliwek 800 g obranej i pokrojonej dyni jedna kolba kukurydzy (ziarna) lub puszka kukurydzy 800 g bulionu warzywnego przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżka płatków papryki czerwonej suszonej lub papryki słodkiej szczypta soli Wykonanie Cebulę, czosnek, imbir i świeże chili włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić(...)s/obr. 6. Dodać oliwę i dusić 3 min temperatura 100stopni/obr. 2. Dodać pokrojoną dynię, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Dodać kukurydzę. Dodać bulion i pozostałe przyprawy. Gotować 17 min/100°C/obr. 2. Zmiksować 30 s. zwiększając obroty z 1 do 8. 3.5.3208 Dziś wyjątkowo foto z Pixabay

Apetyt na Zielone
KLUSECZKI Z KASZĄ MANNĄ 181

ciesząca się dużą popularnością wśród ludu prostego.Dziś kluseczki bardzo aromatyczne , które podajemy do czystych zup jak np.pomidorowa lub koperkowa.Polecam  na szybki , prosty wiejski obiad. 1 cebula bulion kurzy  Olej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 jajko natka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa ********************************* Cebulę obrać ,posiekać drobno , przesmażyć(...)oleju, wymieszać z kaszą manną.Dodać mąkę , natkę posiekaną i jajko ,przyprawić.Dokladnie wymieszač.Zagotować bulion .Łyżką formować kluski i wrzucać do wywaru.Wyciągnąć łyżką cedzakową ,podawać do zupy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WIEJSKA ZUPA KOPERKOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 169

Taka zupę często robiła moja mama .Właśnie do niej podawała kluski kładzione łyżką.Gorąco ją polecam. 1.5 litra bulionu z kury ( najlepiej takiej ze wsi ,a jak nie ma wystarczy kurczak z Marketu) 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz ****************************** Zagotować bulion , zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zahartowaną zupą,wymieszač, przyprawić.Zagotować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami 179

ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni por średnia cukinia pół cebuli litr bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli grzanki: 4 kromki(...)obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się ich. Wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy

Mienta blog
Sos ze świeżych leśnych grzybów - prosty i szybki 241

przeczytasz tutaj ). Polecam! Skladniki na 2 osoby: około 400-500  g podgrzybków 1 cebula 1 łyżka oleju+1 łyżka masła 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1/4-1/2 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz zielenina Wykonanie: grzybów nie myjemy, podciąć trzonki nóżek, zdjąć wilgotnym papierowym ręcznikiem ewentualne pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków(...)pokroić w paski cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie pewnie nie będzie potrzeby dolewania wody, bo sos będzie wówczas za rzadki podawać z posiekaną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania