false false false MicrosoftInternetExplorer4 Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru
R'n'G Kitchenpowiat przemyski). Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 500 g kaszy jęczmiennej średniej 2 cebule olej do podsmażenia cebuli kostka rosołowa (polecam zastąpić bulionem lub wywarem) sól, pieprz Kiszoną kapustę odciskamy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy się zagotuje, odcedzamy wodę. Zagotowujemy wrzątek (najlepiej bulion) i w dużym garnku zalewamy nim obficie kapustę
Trzeci talerzpewno będzie chciał do niej wrócić. Spróbujcie, zwłaszcza w takie mroźne styczniowe dni :) Składniki: duża główka czosnku 300 ml śmietany 18% 2 duże główki cebuli 4 szklanki bulionu warzywnego 1,5 kg ziemniaków sól, pieprz 2 łyżki masła szczypiorek i chilli do podania Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła(...)delikatnie dusimy czosnek, tak aby nie doprowadzić do jego zbrązowienia. Przekładamy czosnek do garnka i zalewamy bulionem. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle, na którym smażyliśmy czosnek. Ziemniaki obieramy i dzielimy je w kostki. Cebulę i ziemniaki dodajemy do garnka i gotujemy przez pół godziny do miękkości. Całość miksujemy do gładkości i dodajemy łyżkę masła oraz śmietanę. Mieszamy
ChilliJemyziemniaki (Z)* 2 marchewki (Z) 1 cebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu (M) 7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)* 1 szkl. przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) (D)* 1/2 łyżki oliwy (Z) 2 listki laurowe(...)cebulę (O) i smażyć aż zmięknie (wraca do Z). (Z) Marchewki i ziemniaki, obrać, pokroić drobno i dodać do garnka. (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe. (W) Dodać bulion, fasolę i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn
Codziennik Kuchennywarzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka ) pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl. makaron ryżowy 1 op. natka pietruszki lub kolendra do posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym(...)cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i wyłączyć gaz. Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekaną natką lub kolendra przed podaniem
Kuchnia Pauletteskremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę(...)złoto , dodajemy do mięsa , wsypujemy do niego także marchew i pietruszkę , solimy , pieprzymy . Na końcu podsmażamy pieczarki , także dodajemy do reszty składników , sypiemy majerankiem i zalewamy szklanką wody lub bulionem . Zakrywamy pokrywką i dusimy – pieczemy w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 1,5 godziny , od czasu , do czasu mieszając i sprawdzając czy sos zanadto nie odparował ( można
Ogrodnik w podróżypiersi kurczaka wyjąć na talerz, ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Rosół gotować już bez przykrycia, około 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć resztę kurczaka z bulionu. Gdy ostygnie usunąć skórę i kości. Bulion przecedzić przez sito o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą. Wrzucić mięso i zagrzać. Na talerze nakładać mięso, zalać gorącym rosołem, posypać kolendrą
Stare Garychili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni. Składniki (na 2 porcje): 400 gram batata 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego posiekane orzechy do dekoracji(...)garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna
Mango PapajaKaczka z pomarańczami z „najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Kaczka, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 250-300 ml bulionu, sól, pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, 150 ml soku z pomarańczy, Oczyszczoną kaczkę obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Następnie podzielić ją na porcje (według uznania 4 – 6). W garnku z grubym dnem(...)rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać bulion, sok pomarańczowy, wrzucić skórkę pomarańczową, sól i pieprz zagotować. Włożyć kaczkę i dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać z cząstkami pomarańczy posypanymi cukrem lub obsmażonymi na cukrze. Ja plasterki i cząstki pomarańczy podsmażyłam na cukrze. Podałam z ryżem. zastawa
królestwo garówczerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki może być ostra kilka igiełek rozmarynu 1/2 szklanki bulionu lub wody Wykonanie : Kurczaka myjemy i kroimy na porcje.Osuszamy ręczniczkiem papierowym i nacieramy, solą lub vegetą co lubicie, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszona bazylią,rozmarynem i papryką. Jeśli lubicie(...)Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki bulionu lub wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracajac kurczaka. Nój kurczak był swojski więc piekłam go troszkę ponad godzinkę. Kupny kurczak upiecze się szybciej. Musicie po prostu kontrolować
Sama słodycz i szczypta chilidużych krewetek (gotowanych) 0,5 kg filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki morskiej 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy 1 woreczek ryżu białego/1 bagietka pełnoziarnista PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie w dużym garnku(...)płuczemy. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy przyprawy oraz pomidory z puszki, podsmażamy kilka minut. Dodajemy łososia i smażymy ok. 7 minut. Dodajemy krewetki i mieszankę morską, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Kuchnia w bieguheight: 1em;" /> Składniki na wąską formę do pasztetu, 4 osoby : 1 pełna, szklanka ryżu , surowego 0,5 kg mielonego mięsa 1 mała cukinia 2 puszki krojonych pomidorów 1 szklanka bulionu – dowolnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 marchewka sól do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru drobno ,tarty ser do posypania(...)tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory z obu puszek , miksujemy ze szklanką bulionu , cukrem, solą , bazylią i czosnkiem ( powinno być odrobinkę za słone , gdyż ryż wciągnie sporo ) . Na dno naczynia do zapiekania wysypujemy 1/2 ryżu , równo rozkładając po całości , polewamy 1/2 pomidorów , układamy
Ogrodnik w podróżyporcji: na zupę: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu 600 g dyni (waga po obraniu), można użyć dyni mrożonej 1 litr bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej) pól łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku szczypta płatków chilli jogurt do podania na grzanki: 6 kromek ulubionego chleba 1 duża gruszka pokrojona(...)rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz gałązki tymianku lub rozmarynu. Smaż przez 5 minut. Dodaj dynię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę oraz litr bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na kromkach chleba ułóż gruszkę
Chilli Czosnek i Oliwa