bulion - 9142 przepisów (strona:171/610)

Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 104

większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego  1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy(...)większą kostkę.  Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie dodajemy pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków (wszystko pokrojone w większą kostkę). Gotujemy 5-8 minut, następnie wrzucamy ziemniaki. W razie potrzeby, garnek uzupełniamy wodą W międzyczasie

Kopystką po garach
Bób-jak u mamy 110

Znam wiele przepisów na przygotowanie bobu. Wiele przepisów mnie zauroczyło, jednak do "maminego" przepisu, powracam ZAWSZE SKŁADNIKI:\ 0,5 kg młodego bobu 1 litr bulionu warzywnego /najlepiej własne produkcji-ew. sól) 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki Odrobina mąki do zagęszczenia (1/2 łyżeczki) Masło PRZYGOTOWANE: Umyty bób zalewamy bulionem (ew. woda plus sól), gotujemy

Kopystką po garach
Zielone Kaszotto z fasolką szparagową i brokułami 198

HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki masło - łyzka świeże zioła bazylia oraz rozmaryn - wg uznania natka pietruszki bulion warzywny/ woda - ok 500 ml wino białe wytrawne - 100 ml pomidorki koktajlowe Etap I - Kasza Na patelni rozgrzej masło, wsyp kaszę chwilę podsmaż. Dodaj cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż ( nie dłużej niż minutę, aby masło się nie przypaliło) dodaj wino, poczekaj jak odparuję następnie dodaj łyżkę wazową bulionu lub wody. Gotuj od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn odparuję dodaj kolejną łyżkę wody/bulionu i tak dopóki kasza nie będzie całkowicie miękka (ok. 15 minut w zależności od kaszy) Etap II - fasolka + brokuły Ugotuj

Wylizany Rondel
Warzywa z ryżem z patelni 88

przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcji): 1 średniej wielkości cukinię 2 małe czerwone cebule 400 g pieczarek 1 średniego bakłażana sól, pieprz ok 200 g kurczaka 600 ml bulionu warzywnego (2 kubki) ok 200 g ryżu (1 kubek) świeżą pietruszkę (trochę, do dekoracji i dla smaku) Bakłażana kroimy w kostkę, solimy – przenosimy do miski, solimy i odstawiamy(...)patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę, cukinię i podsmażamy (ja zrobiłam to bez tłuszczu na patelni teflonowej). Po chwili dorzucamy opłukanego bakłażana i podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i gotujemy aż cały płyn się wchłonie (ok 20 minut). Podamy gorące, obficie posypane pietruszką. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z cukinii i porów 112

zapewniamy....Pycha <3! Składniki 700 g cukinii 2 pory (biała część) 1 mała cebula 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1,4 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 100 ml słodkiej śmietanki 100 g makaronu konjac (bez zalewy) sok z cytryny szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinie(...)Cebulę i pory siekamy. W garnku rozgrzewamy mix tłuszczów, dodajemy posiekaną cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki, smażymy kolejne 5 min. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy kilka minut (nie gotujemy

R'n'G Kitchen
RISOTTO Z BURAKAMI 195

SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki – 250 g * seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto – 1 szkl * czerwone , wytrawne wino – 100 ml * bulion warzywny 250 ml * masło – 1 łyżka * sok z cytryny * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek * świeży koperek * świeży parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy(...)posiekaną cebulę i seler naciowy. Wrzucamy czosnek, dodajemy ryż, przesmażamy. Zalewamy winem i redukujemy, a następnie partiami dodajemy bulion ( grzejemy na minimalnym ogniu ). Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Po dodaniu ostatniej chochelki dodajemy starte buraki, a na sam koniec łyżkę zimnego masła i posiekany koperek. Podajemy gorące posypane startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem 86

jest na tyle sycąca, że drugie danie na obiad jest już niepotrzebne. To, co? Zrobicie? :) Na 4 porcje 600 g pokrojonej w kostkę dynii łyżka masła klarowanego litr domowego bulionu warzywnego spora szczypta soli i pieprzu szczypta mielonej pikantnej papryki opakowanie kremowego serka Apetina Musztarda i Miód sos: 4 łyżeczki musztardy francuskiej 4 łyżeczki miodu (użyłam wielokwiatowego) 2 łyżki oliwy(...)łyżki drobno posiekanego szczypiorku łyżka sezamu białego łyżka sezamu czarnego Obraną, umytą i pokrojoną w kostkę dynię dusimy w garnku, na maśle klarowanym. Po około 10 minutach zalewamy bulionem i gotujemy aż […] Artykuł Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kanapka z pulled turkey, pastą bazyliową z groszku, roszponką i awokado 116

Pulled Turkey (Szarpany indyk): 1 kg piersi indyka  przyprawy, po łyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, soli, kurkumy, papryki wędzonej, pieprzu  2 łyżki oliwy z oliwek  1 litr bulionu 1 litr soku pomidorowego, może być marki  Hortex Bazyliowa pasta z groszku: 1 szklanka mrożonego groszku marki  Hortex garść świeżej bazylii  2 łyżki oleju z prażonych orzechów(...)cytryny  roszponka  W pierwszym etapie przygotowania przepisu marynuję mięso w przyprawach i oliwie z oliwek, najlepiej przez całą noc. Następnie przekładam mięso do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem i piekę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 5 godzin, co jakiś czas obracając, tak by z jednej strony mięso nie wyszło suche a z drugiej soczyste. Jeśli płyn

Mango Papaja
Zupa krem z dyni 177

odchudzanie, przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry. Sięgajmy po nią nie tylko w sezonie! Składniki: 1 opakowanie dyni w kostce, 450 g 1 mała marchewka 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 mała cebulka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego(...)marchewkę, czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dusimy do miękkości - przeciętnie 15-20 minut. po tym czasie dynię wraz z cebulką i tłuszczem wlewamy do głębszego garnka, dodajemy bulion, miksujemy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokruszony ser bałkański, mieszamy, nalewamy. Dekorujemy natką, jogurtem, pieprzem, do woli. Jeśli chcecie możecie dodać ciut więcej wody, zależy to od Was. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Skorzonera w sosie śmietanowym 106

jakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs. Składniki 800 g skorzonery z zalewy 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany 22% szczypiorek sok z cytryny biały pieprz sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skorzonerę osączamy z zalewy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy(...)przez chwilę. Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy). Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki 142

Składniki: 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej 1 zielona papryka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku 2 trójkąty wyrazistego w smaku sera topionego 1,5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół po pół pęczka koperku i natki pietruszki sól i pieprz Paprykę i selera umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Czosnek obrać(...)Wszystkie warzywa umieścić w garnku (również koper i pietruszkę), zalać bulionem i gotować do miękkości, dodając pod koniec serki topione. Gotować, mieszając do rozpuszczenia serków. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami

Czerwień i błękit
Zupa selerowa z camembertem i masłem estragonowym 116

zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże pory oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki 200 ml białego wina 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska czarny pieprz świeżo zmielony Ponadto grzanki z serem camembertem: 4 kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła(...)masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu. Wlałam wino. Odparowałam połowę i wlałam bulion. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zostawiłam do gotowania na średnim gazie na około 25 minut. W tym czasie zajęłam się grzankami. Piekarnik włączyłam na 220 ° C (g/d) Kromki bagietki

Kuchnia u Krysi
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 132

uzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku  1/4 papryczki chilli  1,5 l bulionu warzywnego  1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego  natka pietruszki  sól, świeżo zmielony pieprz  Przygotowanie: Soczewicę płuczę, zostawiam na sitku. W garnku rozgrzewam olej, dodaję(...)pokrojoną papryczkę oraz posiekany czosnek chwilę podsmażam. Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam.  Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut. Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem

Kukuleczki
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem 166

posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy 1 puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki  sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki(...)kmin rzymski, harissę oraz miód i smaż kilka chwil mieszając, niech warzywa obtoczą się przyprawami i zaczną nimi pachnieć.  Do garnka wrzuć fasolę, pomidory z puszki i wlej bulion. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Teraz do zupy dodaj wybrane zielone liście i gotuj jeszcze ok. 5 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony okoń 281

liczę że spotkanie wkrótce się powtórzy :). Składniki: 2 okonie morskie 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów garść oliwek przyprawa do ryby sól pół szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżka oleju   Wykonanie: 1.Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki pasty(...)Obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 minutach, kiedy ryba się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością bulionu. Można podać z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego

Mama z miasta