bulion - 9142 przepisów (strona:172/610)

Zupa wiosenna z krewetkami 93

poczuliśmy wiosenny powiew. Właśnie ten powiew porwał nas do zrobienia dania delikatnego, jednak bardzo wyrazistego. A, że krewety uwielbiamy, to po prostu musiały zaistnieć ;) Składniki 2 marchewki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 100 g kapusty pekińskiej 2 dymki ze szczypiorem 200 g mrożonych krewetek 200 g fasoli mamut 135 g makaronu konjac 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżka oleju sezamowego     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w julenkę, przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). 160

gotowana z dojrzałych na słońcu pomidorów. Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo bazyli 2 kg pomidorów Przygotowanie: Rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić(...)przez około 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodać pokrojony czosnek i smażyć razem przez minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano lub bazylię. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórek, przekroić i usunąć szypułki. Miąższ pokroić i dodać do garnka. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie dodać cukier, ocet

Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowa 123

dynię jeszcze chwilę popiec, ma być miękka. Przeważnie jednak nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu dynię obrać ze skóry albo wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Do garnka z bulionem włożyć warzywa, dodać przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni

Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką 174

jesienne dni. Polecam. Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką Składniki: 1 kg dyni (zważonej ze skórką) 1,5 kg pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego Sól, pieprz Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć pokrojoną na kawałki dynię (mniejsze szybciej się pieką), pozbawione(...)usunąć z nich pestki. Pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle około 20 minut, dodając cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatułową. Podsmażone pomidory włożyć do blendera, dodać bulion, paprykę, dynię, wyłuskany czosnek i wszystko zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i gotować na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut. Zupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika

Moja Mama Gotuje
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 97

sera Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 dość duże pory 1 ząbek czosnku 1 cebula 25 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki (u mnie lekko wędzony kozi) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego  + do wysmarowania naczynia 1 płaska łyżeczka tymianku 1/3  łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pory (białe(...)tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną surówką. Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry 127

stosować przez dłuższy czas. U nas, niesamowicie rozgrzewający k alafior z czerwoną soczewicą w sosie curry! Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry Składniki: ¾ szklanki czerwonej soczewicy ¾ litra bulionu warzywnego 2 duże marchewki pokrojone na plasterki 1 duży kalafior podzielony na różyczki 1 duża cebula 2 łyżki curry ¼ łyżeczki płatków chilli lub ½ papryczki chilli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki(...)papryczkę chilli bez pestek (płatki chilli dodajemy pod koniec duszenia) . Smażymy na małym ogniu około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, kalafior i soczewicę, wszystko dokładnie mieszając. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut od chwili zagotowania. Jogurt mieszamy z mąką, wlewamy do potrawy i delikatnie mieszając zagotowujemy. Podajemy z ryżem, posypane pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą 103

czosnku 2 średnie cebule 1 kula sera mozzarella (125 g) 3/4 puszki pomidorów 2 łyżki startego parmezanu (albo innego tego typu sera) + 1 do posypania zapiekanki 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2-3 pomidory Przygotowanie: Kroimy bakłażana w małą kostkę, marchewkę i seler w plasterki, cebulę i czosnek(...)seler i smażymy kolejne 8 minut.    Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 4 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i makaron orzo. Smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy usmażonego bakłażana, rozdrobnioną na mniejsze kawałki mozzarellę, parmezan, suszone zioła, sól i pieprz. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30 cm. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojone w plastry

Moja Mama Gotuje
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 171

papryk 500 g pieczarek 250 g brązowego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sól, pieprz 2 łyżki oliwy około 2-3 szklanki bulionu warzywnego Sos: 700-800 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów) 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka suszonej papryki(...)wydrążamy (nie przekrawając ich) i myjemy. Wydrążone papryki napełniamy farszem i układamy w garnku wydrążoną stroną do góry, tak by ściśle do siebie przylegały i się nie przewracały. Zalewamy bulionem (mniej więcej do ¾ wysokości papryki). Gotujemy 15 minut od zagotowania. Po tym czasie wlewamy sos pomidorowo-paprykowy i gotujemy jeszcze około 30 minut. Podajemy z sosem, w którym gotowały się

Moja Mama Gotuje
Potrawka z bakłażanem, pomidorami i kaszą pęczak 187

cebule 1 papryczka chili (bez pestek) 5 ząbków czosnku 1 /2 łyżki oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki octu balsamicznego 2/4 szklanki wytrawnego wina 2 szklanki warzywnego bulionu sól, pieprz 70 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelii 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Myjemy i kroimy w kostkę bakłażany. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, drobno kroimy(...)czas mieszając smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy suszone zioła, sól i pierz do smaku a po chwili wlewamy wino i gotujemy do momentu aż całkiem wyparuje. Dodajemy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażana i pomidory (razem z sokiem), gotujemy 10 minut. Wlewamy ocet balsamiczny

Moja Mama Gotuje
Risotto alla milanese 162

Risotto alla milanese jest bardzo popularne w północnej części Włoch, zwłaszcza w Mediolanie, st ą d nazwa potrawy. Risotto przygotowane na bulionie warzywnym, doprawione szafranem i startym parmezanem, jest bardzo kremowe i delikatne w smaku. Smacznego!  **** Il risotto alla milanese è un primo piatto tradizionale del Nord Italia. Il risotto viene realizzato con l'aggiunta di zafferano e parmigiano(...)cebul ę . Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.  Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.  Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy szafran ,   resztę masła. P rzyprawiamy solą i pieprzem

La grande e la piccola cuoca
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 130

marchew  kawałek selera  1 liść laurowy  3 ziela angielskie  kilka kulek pieprzu  1 płaska łyżeczka kminku  2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE :  Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.  Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca.  Dokładnie(...)przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy.  Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300  ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu. Kiedy szybkowar zacznie syczeć, zakręcamy gaz, czekamy około 10-15 minut aż temperatura w środku garnka opadnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z soczewicą i kiełbasą. 123

korzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego (lub wody) sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę oraz papryczkę chili posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać(...)cebuli. Smażyć przez kilka minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć z warzywami. Dodać bulion (ew. wodę), przepłukaną na sitku soczewicę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Następnie dodać makaron i gotować zupę do jego miękkości. Dodać do zupy przyprawy, passatę pomidorową i gotować przez 10 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 161

Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i wykrawamy głąb. 2. Wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy osoloną wodą, aż do pokrycia całej główki i gotujemy. 3. Między czasie delikatnie(...)już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem,  aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Polecam również przygotowanie ulubionego sosu :) Smacznego! CZERWONA KAPUSTA Redukuje pozom cholesterolu. Kiedyś stosowana przy dolegliwościach jelitowych, gastrycznych

FITBUuK
Aromatyczny, jesienny krem z pieczonej pietruszki w miodzie. 161

Jesienne smaki ciąg dalszy. Krem z pietruszki pieczonej w miodzie to dobry pomysł na jesienną kolację. Słodka, bardzo kremowa z cynamonową nutą. Składniki: 1,5kg pietruszki 1,5l bulionu warzywnego 2 cebule 50g masła 100ml śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego 2 łyki miodu łyżka cukru brązowego gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Pietruszkę (nie obraną) pokroić na mniejsze(...)olejem, miodem oraz brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C na około 45 minut. Na maśle podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Dodaj upieczoną pietruszkę i zalej bulionem. Gotuj przez około 15 minut. Na koniec zmiksuj dokładnie dolewając śmietany, doprawiając dużą ilością gałki muszkatołowej, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem

wysmienity
Polędwica wieprzowa z sosem z kaparów 130

czosnku gałązka świeżego romarynu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżka masła + 2 łyżki do sosu sól i pieprz do smaku 100 ml balsamicznego octu 15o ml mięsnego bulionu 2 łyżki kaparów Oczyść mięso z błon i osusz papierowym ręcznikiem. Nastaw piekarnik na 175ºC. Przepuść czosnek przez praskę. Posiekaj rozmaryn. Wymieszaj z otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem(...)grubości polędwicy. Wyjmij mięso z piekarnika i owiń w aluminiową folię. Odłóż na 10 minut. Wrzuć kapary na patelnię, na której smażyła się polędwica. Wlej ocet balsamiczny i mięsny bulion. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Pokrój polędwicę i polej sosem. Ważne jest aby nie przesmażyć polędwicy. Najlepiej użyć termometru

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania