bulion - 9142 przepisów (strona:181/610)

MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI 148

sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda 50 ml.  fasola czerwona z puszki 3 łyżki kukurydza z puszki 3 łyżki Dodatkowo: makaron muszle 400 gram bulion 300 ml.  przecier 3 łyżki pieprz 1 szczypta natka pietruszki 3 łyżki ser żółty 100 gram METODA: Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą(...)fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.  Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem.  Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać ser starty na tartce o grubych oczkach. Posypać natka pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni

Kuchnia Paulettes
KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM 140

makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione.   SKŁADNIKI: Sos: cukinia 1 mała, młoda szt.  bulion 120 ml.  białe wino wytrawne 1/4 szkl.  ser feta classic Apetina 100 g.  filet z kurczaka 2 szt. sól, pieprz do smaku cebula 1 szt.  olej(...)się zarumieni.  Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół. Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Sos podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem

Kuchnia Paulettes
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 174

dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml.  ser feta   classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki  METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć(...)masło, ułożyć kawałki ryby i przysmażyć, aż się zarumieni ( nie zbyt długo ). Wyciągnąć rybę na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni umieścić szpinak. Chwilę podsmażyć i wlać bulion. Gotować, aż lekko odparuje. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać, aż powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby. UWAGA! Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować

Kuchnia Paulettes
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 170

zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub wody 3 łyżki mleka kokosowego sól i pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego   Przygotowanie Posiekaną cebulę i por podsmażyć w garnku na oliwie(...)oleju kokosowym. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion lub wodę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone w plastry ogórki i całość zmiksować na gładko w blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje posypać posiekanym świeżym koperkiem. Podawać z brązowym ryżem, kaszą jaglaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Powiew luksusu, czyli krem kasztanowy z truflami 144

trufli będzie pyszna, bo kasztany same w sobie smakują nieziemsko. Krem z kasztanów z truflami Składniki: (na 4 porcje) 400 g pieczonych kasztanów (waga po obraniu) 1 l bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 trufla sól  pieprz dodatkowo: kilka pieczonych kasztanów (obranych) Kasztany zalać bulionem, gotować 30-40 minut, aż zupełnie zmiękną. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 196

szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone.  Krok 4 Do mięsa dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zalać 200 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wchłonięcia się bulionu.  Krok 5 Do mięsa i warzyw dodać 300 ml passaty pomidorowej oraz 2 łyżeczki suszonej bazylii

Krakowskie smaki Ani
Grochówka 177

zupka musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu a także pachnieć wędzonką, czosnkiem i majerankiem. Składniki na 1,5 L zupy: 200 g grochu - łuskany połówki 1 kostka bulionu drobiowego 70 g (saszetka) Grochówka Winiary 3 średnie ziemniaki 20 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu pieprz 1 łyżeczka majeranku(...)łyżki oliwy Przygotowanie: Groch wrzucamy do miski, zalewamy wodą i moczymy 10 godzin. Do dużego garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy kostkę bulionu - podgrzewamy do momentu rozpuszczenia kostki. Teraz do garnka dodajemy odcedzony groch i całość gotujemy 30 minut. Po upływie 20 min. dodajemy rozmaryn, liście laurowe i 1 łyżkę oliwy - dzięki temu groch będzie smaczniejszy :) Całość gotujemy

Alutka-Gotuje
ZUPA KATALOŃSKA 137

Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy(...)tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do cebuli wrzucamy pomidory w puszce oraz pokrojone ziemniaki i marchewki. Chwilę podsmażamy, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy ketchup i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez

Kuchnia MagdaLeny
Rafaello z cielęciny 112

kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, pieprz Sos śmietanowy: • 2 łyżki masła • 3 łyżki mąki • 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki • 2/3 szklanki śmietany do zup • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: • 50 dkg ziemniaków • 50 dkg marchewki • 2 łyżki kwaśnej(...)masy mięsnej uformować małe kulki. • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić. • Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez 10 minut. • Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić. • Pokrojoną na małe kawałki marchew gotować w posolonej wodzie

To co kocham
Gołąbki z pieczarkami 270

Składniki: • 1 kg pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry i pogotować 10 minut, potem odwrócić(...)okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

To co kocham
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 168

główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny(...)razu Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie  podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach

Szczęśliwa kuchnia
Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami 130

kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku(...)czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka. Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami

VioletoweKucharzenie
ZUPA KUKURYDZIANA 133

Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy(...)dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką

słodki bratek