lubczyku Natka pietruszki (suszona) 2 łyżki soku z cytryny 1 żółta papryka 10 pomidorków koktajlowych ½ pęczka natki pietruszki 300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka) 1 szklanka bulionu drobiowego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 250 g makaronu świderki (fusilli) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki (suszoną). Wlewamy(...)odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym do miękkości makaronem
VioletoweKucharzeniepojedyncze filety z kurczaka 2 marchewki średniej wielkości 1 cebula 5-6 łodyg selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 litra bulionu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili kolendra świeża Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko. Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. Po tym czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili
Kuchnia MagdaLenymakaronem ,ziemniakami czy kaszą.Polecam. 0.5 główki kapusty 4 kotlety z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 gałązki selera naciowego 0.5 litra bulionu 2 garście suchej soczewicy namoczonej 1 cukinia Sos pomidorowy w kartonie 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Zioła prowansalskie Natka pietruszki Oliwa ********************************* W dużym rondlu rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno(...)małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe!. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibidi-language:#0400;} Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealne połączenie sałaty, ryżu i przypraw. Do dzieła ;) Składniki 1 główka sałaty masłowej 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Sałatę myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko(...)dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenczerwona 4-5 pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy, po 1/3 łyżeczki: mielonej papryki ostrej, papryki wędzonej, majeranku, soli, kuminu, kolendry mielonej 1 szklanka bulionu olej do smażenia Składniki kroję. Kiełbasę w plastry, warzywa w kostkę. Na oleju smażę kiełbasę do mocnego zarumienienia, niemal na chrupko. Wyciągam z garnka, odsączam na papierze(...)wylewam nadmiar tłuszczu, pozostawiając jedynie łyżkę. Na pozostałym tłuszczu smażę cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję paprykę. Smażę 3-4 minuty. Dodaję przyprawy i wlewam bulion. Dodaję pomidory. Całość gotuję 12-15 minut. Całość gotuję na dość dużym ogniu. Na koniec gotowania dodaję kiełbasę i ewentualnie doprawiam solą. Podaję z ulubionym pieczywem lub kaszą. Dobrze smakuje zaraz po ugotowaniu oraz
Mango Papajagroszku cukrowego 200 g pieczarek ½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 500 ml wrzątku lub bulionu mięsnego Podziel mięso na małe kawałki, oprósz mąką i pieprzem. Rozgrzej masło i wrzuć mięso. Smaż aż mięso lekko się zrumieni i przestanie być krwawić. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę(...)smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej bulion lub wrzątek, dopraw solą, przykryj pokrywką i gotuj gulasz przez 45 minut. Pokrój pak choi w paski, por w krążki. Obierz pieczarki i pokrój na ćwiartki. Zrumień na rozgrzanym maśle i dodaj do gulaszu. Po 45 minutach gotowania dodaj zielone warzywa i gotuj gulasz jeszcze przez 10 minut. Posyp gulasz pietruszką i podaj
codojedzeniabezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały Do garnka wlać wodę(...)bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Jak będzie mocno rozgrzany wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć na dużym ogniu
Ze smakiem bez glutenujeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć jego ilość o jeszcze jedną sztukę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5-2 l bulionu 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki masła 100 ml śmietany 30% oregano suszone gałka muszkatołowa sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło(...)Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pory. Smażymy całość około 5 minut. Trzy-cztery łyżki odkładamy do dekoracji. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i porami zalewamy gorącym bulionem. Wsypujemy surową kaszę. Doprawiamy 1/2 łyżeczki oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku niewielką ilością
Smaki Na Talerzuatuty, polecam zajrzeć! Składniki: 6 ziemniaków 23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych ½ pora ½ czerwonej papryki ½ puszki kukurydzy 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka klarowanego masła 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy Szczypta oregano do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko(...)pokroić w kostkę łącznie z porem. W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić
Wanilia i KardamonDzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. miso-shiru lub ramen. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych Składniki: 1 l zimnej wody + 1/2 szklanki 20 g konbu 30 g katsuobushi (bonito) Składniki
Oryginalny smakwłasnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny(...)sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy. W głębokim
NiePieprz.plduża cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka oleju kokosowego 1 l wody przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku kartonik (200 ml) śmietanki owsianej Przygotowanie: Cebulę, czosnek, pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej i podsmażaj na nim przez około(...)dodaj pokrojone ziemniaki i rozdrobniony na różyczki kalafior. Całość zalej 1 l wody. Zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Teraz dodaj bulion w proszku, pozostałe przyprawy oraz śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut. Całość zblenduj na gładki krem. Gotową podawaj z dodatkiem pietruszki
Zdrowie na języku :Pkapusty..więc jest i zupka..oj pyszna była. kawałek kapusty włoskiej biała kiełbasa kilka ziemniaków susz warzywny lub świeże warzywa pokrojone w kostkę śmietana domowa wegeta listek, ziele bulion Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać bulionem, dodać kiełbaskę ,susz warzywny oraz przyprawy.Gotować prawie do miękkości ziemniaków. Dodać posiekaną kapustę i gotować do miękkości.Dodać śmietanę, koperek, doprawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 3 litry bulionu 900 g serka topionego różne smaki (śmietankowy, radamer, emmentaler) 400 g sera gouda 250 g sera mozzarella 100 g sera parmezan 5 cebul 6 ząbków czosnku sól, pieprz Cebulę kroimy w niedużą kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. W dużym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojony
kulinarnyswiatdomiteż gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek 1 łyżka chrzanu tartego czubata natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 2 kiełbasy domowe 2 ziemniaki rozmaryn 3 łyżki(...)wcześniej. Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę i dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję obraną i startą na tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam
wesoła kuchnia