zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże pory oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki 200 ml białego wina 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska czarny pieprz świeżo zmielony Ponadto grzanki z serem camembertem: 4 kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła(...)masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu. Wlałam wino. Odparowałam połowę i wlałam bulion. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zostawiłam do gotowania na średnim gazie na około 25 minut. W tym czasie zajęłam się grzankami. Piekarnik włączyłam na 220 ° C (g/d) Kromki bagietki
Kuchnia u Krysiuzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczę, zostawiam na sitku. W garnku rozgrzewam olej, dodaję(...)pokrojoną papryczkę oraz posiekany czosnek chwilę podsmażam. Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam. Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut. Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem
Kukuleczkiposiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy 1 puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki(...)kmin rzymski, harissę oraz miód i smaż kilka chwil mieszając, niech warzywa obtoczą się przyprawami i zaczną nimi pachnieć. Do garnka wrzuć fasolę, pomidory z puszki i wlej bulion. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Teraz do zupy dodaj wybrane zielone liście i gotuj jeszcze ok. 5 minut
Chilli Czosnek i Oliwaliczę że spotkanie wkrótce się powtórzy :). Składniki: 2 okonie morskie 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów garść oliwek przyprawa do ryby sól pół szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżka oleju Wykonanie: 1.Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki pasty(...)Obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 minutach, kiedy ryba się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością bulionu. Można podać z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego
Mama z miastaości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok wyciśnięty z cytryny ryż paraboliczny 200 g 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki Składniki na sos: puszka pomidorów 100 ml białego słodkiego wina 2 ząbki czosnku świeża bazylia słodka papryka w proszku, pieprz, sól świeża(...)papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając. Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika - pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki
Poezja Smaków - blog kulinarnypochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały ser Do garnka dodajemy masło, pokrojoną(...)plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka
MojaQchnia.plpoczuliśmy wiosenny powiew. Właśnie ten powiew porwał nas do zrobienia dania delikatnego, jednak bardzo wyrazistego. A, że krewety uwielbiamy, to po prostu musiały zaistnieć ;) Składniki 2 marchewki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 100 g kapusty pekińskiej 2 dymki ze szczypiorem 200 g mrożonych krewetek 200 g fasoli mamut 135 g makaronu konjac 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżka oleju sezamowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w julenkę, przekładamy do garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy
R'n'G Kitchengotowana z dojrzałych na słońcu pomidorów. Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo bazyli 2 kg pomidorów Przygotowanie: Rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić(...)przez około 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodać pokrojony czosnek i smażyć razem przez minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano lub bazylię. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórek, przekroić i usunąć szypułki. Miąższ pokroić i dodać do garnka. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie dodać cukier, ocet
Moja Mama Gotujedynię jeszcze chwilę popiec, ma być miękka. Przeważnie jednak nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu dynię obrać ze skóry albo wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Do garnka z bulionem włożyć warzywa, dodać przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni
Moja Mama Gotujejesienne dni. Polecam. Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką Składniki: 1 kg dyni (zważonej ze skórką) 1,5 kg pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego Sól, pieprz Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć pokrojoną na kawałki dynię (mniejsze szybciej się pieką), pozbawione(...)usunąć z nich pestki. Pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle około 20 minut, dodając cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatułową. Podsmażone pomidory włożyć do blendera, dodać bulion, paprykę, dynię, wyłuskany czosnek i wszystko zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i gotować na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut. Zupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika
Moja Mama Gotujesera Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 dość duże pory 1 ząbek czosnku 1 cebula 25 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki (u mnie lekko wędzony kozi) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego + do wysmarowania naczynia 1 płaska łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pory (białe(...)tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną surówką. Autor : Mama
Moja Mama Gotujestosować przez dłuższy czas. U nas, niesamowicie rozgrzewający k alafior z czerwoną soczewicą w sosie curry! Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry Składniki: ¾ szklanki czerwonej soczewicy ¾ litra bulionu warzywnego 2 duże marchewki pokrojone na plasterki 1 duży kalafior podzielony na różyczki 1 duża cebula 2 łyżki curry ¼ łyżeczki płatków chilli lub ½ papryczki chilli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki(...)papryczkę chilli bez pestek (płatki chilli dodajemy pod koniec duszenia) . Smażymy na małym ogniu około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, kalafior i soczewicę, wszystko dokładnie mieszając. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut od chwili zagotowania. Jogurt mieszamy z mąką, wlewamy do potrawy i delikatnie mieszając zagotowujemy. Podajemy z ryżem, posypane pietruszką. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeczosnku 2 średnie cebule 1 kula sera mozzarella (125 g) 3/4 puszki pomidorów 2 łyżki startego parmezanu (albo innego tego typu sera) + 1 do posypania zapiekanki 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2-3 pomidory Przygotowanie: Kroimy bakłażana w małą kostkę, marchewkę i seler w plasterki, cebulę i czosnek(...)seler i smażymy kolejne 8 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 4 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i makaron orzo. Smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy usmażonego bakłażana, rozdrobnioną na mniejsze kawałki mozzarellę, parmezan, suszone zioła, sól i pieprz. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30 cm. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojone w plastry
Moja Mama Gotujepapryk 500 g pieczarek 250 g brązowego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sól, pieprz 2 łyżki oliwy około 2-3 szklanki bulionu warzywnego Sos: 700-800 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów) 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka suszonej papryki(...)wydrążamy (nie przekrawając ich) i myjemy. Wydrążone papryki napełniamy farszem i układamy w garnku wydrążoną stroną do góry, tak by ściśle do siebie przylegały i się nie przewracały. Zalewamy bulionem (mniej więcej do ¾ wysokości papryki). Gotujemy 15 minut od zagotowania. Po tym czasie wlewamy sos pomidorowo-paprykowy i gotujemy jeszcze około 30 minut. Podajemy z sosem, w którym gotowały się
Moja Mama Gotujecebule 1 papryczka chili (bez pestek) 5 ząbków czosnku 1 /2 łyżki oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki octu balsamicznego 2/4 szklanki wytrawnego wina 2 szklanki warzywnego bulionu sól, pieprz 70 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelii 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Myjemy i kroimy w kostkę bakłażany. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, drobno kroimy(...)czas mieszając smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy suszone zioła, sól i pierz do smaku a po chwili wlewamy wino i gotujemy do momentu aż całkiem wyparuje. Dodajemy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażana i pomidory (razem z sokiem), gotujemy 10 minut. Wlewamy ocet balsamiczny
Moja Mama Gotuje