Risotto alla milanese jest bardzo popularne w północnej części Włoch, zwłaszcza w Mediolanie, st ą d nazwa potrawy. Risotto przygotowane na bulionie warzywnym, doprawione szafranem i startym parmezanem, jest bardzo kremowe i delikatne w smaku. Smacznego! **** Il risotto alla milanese è un primo piatto tradizionale del Nord Italia. Il risotto viene realizzato con l'aggiunta di zafferano e parmigiano(...)cebul ę . Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy szafran , resztę masła. P rzyprawiamy solą i pieprzem
La grande e la piccola cuocamarchew kawałek selera 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka kulek pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca. Dokładnie(...)przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy. Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300 ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu. Kiedy szybkowar zacznie syczeć, zakręcamy gaz, czekamy około 10-15 minut aż temperatura w środku garnka opadnie
Kulinarne Fantazje Mariolikorzeń piertuszki 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli zupa ma być ostrzejsza) 400 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminu natka pietruszki 2 l bulionu warzywnego (lub wody) sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę oraz papryczkę chili posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać(...)cebuli. Smażyć przez kilka minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć z warzywami. Dodać bulion (ew. wodę), przepłukaną na sitku soczewicę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Następnie dodać makaron i gotować zupę do jego miękkości. Dodać do zupy przyprawy, passatę pomidorową i gotować przez 10 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki
zadanie-gotowanieSkładniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i wykrawamy głąb. 2. Wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy osoloną wodą, aż do pokrycia całej główki i gotujemy. 3. Między czasie delikatnie(...)już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem, aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Polecam również przygotowanie ulubionego sosu :) Smacznego! CZERWONA KAPUSTA Redukuje pozom cholesterolu. Kiedyś stosowana przy dolegliwościach jelitowych, gastrycznych
FITBUuKJesienne smaki ciąg dalszy. Krem z pietruszki pieczonej w miodzie to dobry pomysł na jesienną kolację. Słodka, bardzo kremowa z cynamonową nutą. Składniki: 1,5kg pietruszki 1,5l bulionu warzywnego 2 cebule 50g masła 100ml śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego 2 łyki miodu łyżka cukru brązowego gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Pietruszkę (nie obraną) pokroić na mniejsze(...)olejem, miodem oraz brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C na około 45 minut. Na maśle podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Dodaj upieczoną pietruszkę i zalej bulionem. Gotuj przez około 15 minut. Na koniec zmiksuj dokładnie dolewając śmietany, doprawiając dużą ilością gałki muszkatołowej, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem
wysmienityczosnku gałązka świeżego romarynu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżka masła + 2 łyżki do sosu sól i pieprz do smaku 100 ml balsamicznego octu 15o ml mięsnego bulionu 2 łyżki kaparów Oczyść mięso z błon i osusz papierowym ręcznikiem. Nastaw piekarnik na 175ºC. Przepuść czosnek przez praskę. Posiekaj rozmaryn. Wymieszaj z otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem(...)grubości polędwicy. Wyjmij mięso z piekarnika i owiń w aluminiową folię. Odłóż na 10 minut. Wrzuć kapary na patelnię, na której smażyła się polędwica. Wlej ocet balsamiczny i mięsny bulion. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Pokrój polędwicę i polej sosem. Ważne jest aby nie przesmażyć polędwicy. Najlepiej użyć termometru
codojedzeniazrobiło się :D Pysznie na dodatek ;) Składniki 100 g białej kaszy gryczanej 1 duża marchew 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 1 łyżka suszonej natki kolendry 400 ml bulionu warzywnego 8 pętek białej kiełbasy (cienkiej) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę mieszamy z pokrojoną w kostkę marchewką, groszkiem, posiekaną cebulą i natką kolendry. Całość(...)zalewamy bulionem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch układamy białe kiełbaski. Zapiekamy pod przykryciem 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchennaciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy warzywnej 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody Zetrzeć na tarce na grubych oczkach obraną marchewkę,pietruszkę i seler. W garnku rozgrzać oliwę,dodać drobno posiekaną cebulę,przesmażyć chwilę,po czym dodać posiekany(...)czosnek i starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15 minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając by nie rozgotować selera i papryki. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkikapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka(...)zapiekania. 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. 7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki
Gotowanie...to proste !daje mi namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)sosu ostrygowego 1 ząbek czosnku podprażony sezam drobno posiekana natka pietruszki sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku Wykonanie: Do głębokiej patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską. Dodać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać. Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte
gutfutwłasny tutaj 2-3 cukinie średnie ,lub 1 duża ser żółty tarty ,lub krojony w paski sól i pieprz do smaku 1 marchewka pół pietruszki 1 cebula 1 szkl. bulionu warzywnego pół pak choi -opcjonalnie oliwa z oliwek ,lub olej kokosowy Wykonanie Obrać marchewkę i pietruszkę ,zetrzeć na tarce w plasterki. Cebulę obrać ,pokroić w kostkę. Umyć i zetrzeć(...)kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę bulionu dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem Układanie potrawy od dna ===== ryz z cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera
w mojej kuchniBardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z marchewki, to obok spaghetti z buraka to nowy produkt marki Fit&Easy, która ostatnio wprowadza bardzo wiele nowości. A Wy o jakim warzywnym makaronie marzycie? Makaron warzywny można jeść na surowo, gotować(...)parze, piec w piekarniku czy odgrzewać w mikrofalówce. Świetne nadaje się jako element Czytaj dalej... Artykuł Bulion azjatycki z klopsikami i spaghetti z marchewki pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuUdane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo Przygotowanie Rozgrzałem w garnku(...)łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu
R'n'G Kitchenmięsa mielonego 3 liście białej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz 90 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać(...)mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na oleju z obu stron. Bulion warzywny zagotować z koncentratem pomidorowym. Dodać kotlety i dusić około 30 minut na wolnym ogniu
Ewusiowe Smaki