bulion - 9142 przepisów (strona:154/610)

ZAPIEKANKA WIEJSKA / COTTAGE PIE 86

SZKLANKI ZIEMNIAKÓW 3 – 4 MARCHEWKI POKROJONE W KOSTKĘ 1 DUŻA CEBULA POKROJONA W KOSTKĘ 2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO POKROJONEGO W PLASTERKI 2 STARTE ZĄBKI CZOSNKU OKOŁO 1/2 L BULIONU WOŁOWEGO 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO ŁYŻKA TYMIANKU OLEJ DO SMAŻENIA SOL I PIEPRZ DO SMAKU WORCESTERSHIRE SOUSE DO SMAKU * JEŚLI NIE MOŻECIE KUPIĆ TEGO SOSU PONIŻEJ PODAJE SKŁADNIKI ZAMIENNE(...)WRAZ Z WARZYWAMI. DO PODSMAŻONEGO MIĘSA DODAĆ STARTY CZOSNEK, DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM. NASTĘPNIE DODAĆ PRZECIER I RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA SOS, LUB WORCESTERSHIRE SOUSE, ILOŚĆ DO SMAKU. CAŁOŚĆ ZALAĆ BULIONEM, DOBRZE WYMIESZAĆ I GOTOWAĆ 15 MINUT. NIE PRZYKRYWAĆ , SOS POWINIEN SIĘ TROCHĘ ZREDUKOWAĆ. GOTOWE MIĘSO WYŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO. NASTĘPNIE NA WARSTWĘ MIĘSA WYŁOŻYĆ UBITE ZIEMNIAKI. ZIEMNIAKI WYRÓWNAĆ A NASTĘPNIE

Pani M - kuchnia smakowita
Krupnik jaglany z kapustą czerwoną 109

himalajska pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 liść laurowy 8 szt ziela angielskiego Jak zrobić krupnik jaglany z kapustą czerwoną: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Najpierw rozgrzewamy duży garnek, i na tłuszczu przesmażamy pokrojone cebule i pora. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól(...)zagotowujemy. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 10 min. Dodajemy poszatkowaną grubo kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 20 min aż kasza „się rozklei”. Doprawiamy do smaku. Artykuł Krupnik jaglany z kapustą czerwoną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Tagine z kurczakiem i oliwkami / Chicken and Olives Tagine 88

soku z cytryny (do smaku), łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki granulowanego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, opcjonalnie odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, sól,pieprz i ostra papryka, do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki(...)smażyć jeszcze minutę. Dodać kurczaka, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości składników, w razie potrzeby zagęszczając sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub bulionu. Pod koniec gotowania wrzucić oliwki, dodać miód i sok z cytryny do smaku.  Zmodyfikowany przepis z tej strony. ENGLISH: 500 g of chicken breast, a handful of olives

Lekcje w kuchni
Zupa z mięsem mielonym i cukinią / Stuffed Zucchini Soup 114

proponuję zupę inspirowaną znanym przepisem na faszerowaną cukinię. W tej pożywnej i pysznej zupie znajdziemy mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, bazylię i ser. Polecam, smacznego:) 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego, cukinia, 400-500 g mięsa mielonego, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 gałązki selera naciowego, mała marchewka, 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 g ugotowanego ryżu, przyprawy(...)cukru, kilka łyżek startego parmezanu Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, smażyć kilka minut.  Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat i przyprawy. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Do miseczek nakładać porcje ryżu, zalać zupą, posypać startym serem i ewentualnie  świeżą bazylią. ENGLISH

Lekcje w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym / Pork Tenderloin in Creamy Mushroom Sauce 66

też świetnie komponował się z ryżem czy makaronem. Smacznego:) mała polędwiczka wieprzowa, 400-500 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 1/4 szklanki śmietanki (lub do smaku), ok. szklanki bulionu drobiowego lub wody, przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn Polędwiczkę pokroić w średniej grubości plastry, oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, smażąc kilka minut(...)drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso, zalać płynem, doprawić i dusić całość kilka minut, do miękkości mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki rozmieszanej w sosie, bulionie lub wodzie. Instagram Facebook Twitter ENGLISH: 1 small pork tenderloin, 400-500 g of button mushrooms, 1 onion, 2 cloves of garlic, approx. 1/4 cup of heavy cream

Lekcje w kuchni
Klopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce 70

pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka na sos:  mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka mąki, 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu, ok. 1/2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki), kilka łyżek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz (do smaku) Przygotować pulpeciki:  drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu(...)niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę lub por drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła (u mnie klarowane) na patelni po klopsikach. Dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać bulionem i mlekiem, włożyć klopsiki. Dusić do miękkości pulpetów i zgęstnienia sosu ok. 15 minut. Doprawić i dodać  natkę.  Meatballs in Parsley Sauce Recipe: for the meatballs

Lekcje w kuchni
Pyszny rosół z kaczki 135

razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy tłuszcz, który wytopi się podczas gotowania, jak również wyjątkowy smak. Nie musicie kupować od razu najdroższych elementów kaczki. Poszukajcie w sklepie – porcji rosołowych z kaczki. Jest w nich wiele mięsa i świetnie nadadzą się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z białej kiełbasy 79

Gulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie

Kulinarne Przeboje
Kotleciki z białej kiełbasy w aromatycznym sosie chrzanowym 93

łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól bułka tarta olej świeża natka z pietruszki do posypania dania Sos chrzanowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200ml  bulionu drobiowego 4 łyżki chrzanu 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: 1. Kotleciki: Białą kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość(...)kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w  bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Sos chrzanowy: W garnku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać bulion drobiowy. Gotować chwilę aby sos zgęstniał, następnie dodać chrzan, śmietanę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 3. Gotowe kotleciki przełożyć do sosu i posypać świeżą natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pałki z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami 114

jednogarnkowe TU . Składniki /4-6 porcji/: 4-6 pałek z kurczaka przyprawy do zamarynowania kurczaka: słodka papryka, zioła prowansalskie, sól pieprz 1 łyżka oleju 1 szklanka białego ryżu 2 szklanki bulionu lub doprawionej do smaku wody 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (u mnie indyjska – wybierz jaką lubisz) 1 łyżka masła do wysmarowania formy   Wykonanie: Pałki z kurczaka włożyć(...)czasu. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wsypać ryż, na niego warzywa (nie muszą być rozmrożone), a pomiędzy poukładać pałki z kurczaka. Wszystko zalać bulionem lub wodą uważając, by nie zmyć przypraw z kurczaka. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.   Artykuł Pałki z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami pochodzi z serwisu

Pasja Smaku
Zupa gołąbkowa 112

przygotowania potrzebujemy: nfd Kapusta biała- 630g Sałata lodowa- 80g Cebula- 80g Czosnek- 2g Marchewka- 40g Mięso wieprzowe- 400g Masło- 70g Passata- 120g Pomidory w kostce- 400g Bulion mięsny- 0,5 l Pieprz Cayenne- 1 / 4 łyżeczki Pieprz Sól Oregano- pół łyżeczki Liść laurowy- 1 sztuka Tymianek- pół łyżeczki Papryka słodka- 1 łyżeczka Papryka wędzona- 1 łyżeczka Erytrytol- opcjonalnie Sos worcestershire(...)później mięso i resztę masła. Podczas smażenia mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso już będzie dobrze usmażone, dodajemy kapustę, passatę, pomidory i zalewamy bulionem. Dodajemy resztę przypraw. Gotujemy do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy sos worcestershire.  Smacznego Makro w 100g 91 kcl B- 5g T-6g W-2,8g Makro

serzmiesem
Zupa pomidorowa z warzywami 114

koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól gęsta śmietana 18% do podania   Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz(...)ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj z kleksem gęstej śmietany.   Jeżeli pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z warzywami 114

koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól gęsta śmietana 18% do podania   Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz(...)ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj z kleksem gęstej śmietany.   Jeżeli pomidory dodasz na początku gotowania, wywar stanie się kwaśny

Kulinarne S.O.S.
Kryzysowy barszcz ukraiński 90

łyżeczki pieprz 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cukru 4 łyżki octu jabłkowego Jak zrobić kryzysowy barszcz ukraiński: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Najpierw rozgrzewamy duży garnek, i na tłuszczu przesmażamy pokrojone w ćwiartki cebule i czosnek. Następnie zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone(...)kostkę warzywa, kaszę, soczewicę. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 20 min. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Kryzysowy barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje