zupa jest wystarczająco kwaśna. składniki 1 cebula garść suszonych grzybów 350 g ziemniaków 50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku) 2-3 ząbki czosnku majeranek wg uznania 1 l bulionu zakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki) przygotowanie Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić(...)zalać mała ilością wody i ugotować - najszybciej zrobimy to w szybkowarze. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu
Stare Garydyni – składniki: kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta 2 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła ok .1 litr bulionu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki imbiru pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę) sól, pieprz, tymianek (u mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem(...)musiałam usunąć łodygi) W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić. Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem. Doprawiam cynamonem, kminkiem i imbirem. Gotuję na małym ogniu aż dynia jest miękka ok. 60 min. Doprawiam solą i pieprzem. I ja doprawiam jeszcze pieprzem kajeńskim – leciutko – i miksuję na krem
UgotujmyTo.pldaniem a także dodatkiem do dania głównego. Polecam:)! Arancini – włoskie kulki ryżowe – składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio (musi być odmiana ryżu risotto, żeby się kleił) 3 szklanki bulionu 1 cebula 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka i bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia Farsz(...)smażymy aż ryż jest cały oblepiony oliwą i szklisty. Cały czas mieszając dolewamy po trochu gorącego wywaru a jak się wchłonie dolewamy następną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu (wszystko zajmie ok. 20 minut) Po tym czasie dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej i ryż i farsz przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze się
UgotujmyTo.plsmaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)! Zupa krem z pora Składniki: około 700 g pora (biała część) ok. 150 g masła ok.800 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz pieprz kajeński śmietana kremówka Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora(...)pokrojony w plasterki czosnek, a następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem udusić pora aż będzie miękki. Dolać bulion i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Gotować jeszcze około 30 minut. Zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Można dodać więcej śmietany do kremu przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem. Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać
UgotujmyTo.plczerwone lub pomarańczowe) 1 kg marchwi 1 czerwona cebula 100 g masła pół łyżeczki kminu mielonego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta imbiru pół łyżeczki papryki 500-600 ml bulionu sól, pieprz olej Kujawski czosnkowy – do skropienia orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie) 1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)minuty podsmażać cebulę a następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać przyprawy i dusić wszystko około 10-15 minut. Dodać obraną paprykę. Następnie dolać gorącego bulionu i gotować wszystko aż marchewka będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post
UgotujmyTo.plkremu z kalafiora warta jest zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości na stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć(...)dobrze całość wymieszać -można dodać jeszcze trochę oleju/oliwy – i chwilę całość smażyć. Jeśli nie korzystacie z gara żeliwnego to należy przełożyć wszystko do większego gara i dodać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż kalafior zmięknie a następnie zmiksować. Smacznego Inspiracja: Jadłonomia Post Krem z kalafiora pieczonego pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSchab 15 plastrów (ok.1kg) Cebula 2 duże sztuki Por 1 średnia sztuka Lubczyk ok. 2 łyżeczki Majeranek ok. 2 łyżeczki Bulion mięsny 600ml Woda ok. 100ml Marchew 3 duże sztuki Pieprz do smaku Sól do smaku Ziele angielskie 5 sztuk Liść laurowy 5 sztuk Papryka czerwona słodka do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę
Kulinarne Przebojewytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu : Do rondla wlewam wino i dodaję drobno(...)sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam. Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję
Mechanik w kuchnicebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki masła w średnim garnku. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek i pół łyżeczki ostrej papryki, podsmażamy jeszcze minutkę. 2. BULION + KUKURYDZA (5 min): do garnka dolewamy bulion lub kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min. 3. GRZANKI
Nerds Kitchenzupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania 1 łyżka bulionu lub consommé Winiary 1 czubate łyżka jogurtu greckiego biały pieprz Przygotowanie: Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut(...)wody z bulionem. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego HB724 Triblade . Wrzucamy do zupy pokrojony ser, doprawiamy białym pieprzem, wlewamy mazeinę wymieszaną z niewielka ilością wody, wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i zupa zagęści się i stanie się kremowa. Zupę krem wykładamy na talerze, na środku robimy dekoracyjne krople z jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrosole Zupa ogórkowa (pyszna) Zupa ogórkowa Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego 1 serek mozzarella 2 listki sałaty Radicchio 3 plasterki boczku ognista mieszanka przypraw Przygotowanie: Umytego ogórka kroimy w słupki, cebulkę kroimy w kostkę, a Radicchio w cienkie paseczki. Boczek(...)pokrojone w paseczki szklimy na chrupko, odkładamy boczek na osobny talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulkę, dodajemy świeży ogórek i sałatę, dusimy chwilkę 2-3 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną mozzarellą, zagotowujemy i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia sera. Podajemy zupę ogórkową z paskami boczku. Smacznego! The post Ogórkowa ze świeżych ogórków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZachęcam! Udanego weekendu :) Żołądki indycze z marchewkowym puree Składniki 40 dag żołądków inyczych ziele angielskie liść laurowy 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina 1/2 szklanki octu balsamicznego 3/4 szklanki bulionu warzywnego Na puree: 5 marchewek łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo: fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy(...)minut. Ugotowane żołądki ostudziłam, po czym przekroiłam na paski ok.3mm, które następnie podsmażyłam na rumiano na masełku. Obsmażone zalałam czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa. Na puree: marchew gotujemy w wodzie
Sajkofanka smakuswoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy - częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić(...)przesmażyć chwilę. 3. Cebulę i pora przerzucić do dużego garnka. 4. Selera obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyc razem z czosnkiem. 5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości. 6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku. 7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz dorzucić świeżej rzeżuchy, która podkreśli smak
Sajkofanka smakumłodymi ziemniakami i szparagami : - pęczek zielonych szparagów - młode ziemniaki, ile chcesz - olio d'oliva evo - ok. 3 łyżek masła - 4 ząbki czosnku ( u mnie znacznie więcej, bo czosnek lubię) - bulion warzywny lub drobiowy- nie masz? Woda + kostka bulionowa eco. Nie masz? Woda wystarczy- doprawisz parmezanem lub pecorino - spora łyżeczka kurkumy w proszku - siekany szczypior i koperek w ilości nawet(...)garnku na oliwie i maśle podsmaż pokrojone w kosteczkę, umyte i obrane ziemniaczki. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, smaż z ziemniakami mieszając od czasu do czasu. Wlej gorący bulion (wodę), dodaj kurkumę, zagotuj. Szparagi umyj, obierz, wyrzuć zdrewniałe części, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy, ale główki zachowaj na później. Zahartuj śmietanę zupą, dopraw solą i pieprzem wlej
Z Kuchni Do Kuchnibotwince i kapuście, z dodatkiem śmietany - idealne danie na wiosenny obiad. Składniki: pęczek botwinki z dwoma buraczkami, 150g młodej kapusty, 500 g filetów z kurczaka (dwa filety), 250 ml bulionu, 200 ml śmietany 30%, pęczek koperku, sól, pieprz, kilka kropel oleju Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy po długości na dwie części. Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Smażymy(...)minut na średnim ogniu do zarumienienia mięsa. Następnie mięso zdejmujemy z patelni. Wrzucamy na nią poszatkowaną kapustę oraz pokrojone buraczki wraz z pędami (liście będą później). Zalewamy bulionem, dusimy na mniejszym ogniu około 7 minut, Dodajemy pokrojone liście oraz koperek, dusimy razem pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy śmietanę, którą warto wcześniej zahartować przez dodanie ciepłego botwinkowego płynu
Lena Gotuje